• Big Story

    Αρκετά πια: Να σταλεί τώρα στην εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη ο φάκελος της οικογένειας Λεμονή (Καλογήρου)

    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Στο mononews έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με τους λανθασμένους χειρισμούς και τα ύποπτα “παιχνίδια” , όπως τα χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες  της οικογένειας Λεμονή που έφεραν την αλυσίδα καταστημάτων Καλογήρου στο χείλος της κατάρρευσης. Όμως μετά και τις τελευταίες ενέργειες των μεγαλομετόχων της εταιρείας, που υπονομεύουν το deal με τον Σάμι Φάις για τη διάσωση του Καλογήρου, θα πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους και ένας εισαγγελέας. Και εάν είναι δυνατόν η ίδια η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη της οποίας το κύρος είναι αδιαμφισβήτητο. 

    Γιατί, όπως έχει καταδείξει με εμφατικό τρόπο το mononews (όπως επίσης και το Capital.gr και το Bankingnews.gr)  με τις αποκαλύψεις του για την υπόθεση, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία τυπική επιχείρηση η οποία σε περίοδο κρίσης αντιμετώπισε δυσκολίες και βρέθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών της, αλλά για μία επιχείρηση στην οποία όπως εξηγούν οι τραπεζίτες έγιναν απίστευτες ατασθαλίες, μία επιχείρηση στην οποία στήθηκε ένα απίστευτο “πάρτυ” κακοδιαχείρισης, ένα πάρτυ που βέβαια ήταν prive – αποκλειστικά για τα μέλη της οικογένειας Λεμονή…

    Λεμονής
    Σιρενίδου Ιωάννα, Φραγκίσκος Λεμονής

    Να θυμίσουμε τις δύο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης από την οικογένεια Λεμονή;

    • Το περασμένο καλοκαίρι, μεγάλη τράπεζα έκανε αγωγή στους Φραγκίσκο, Αλέξανδρο, Κωνσταντίνο και Μαρίνα Λεμονή για απλήρωτες δόσεις του αεροπλάνου τύπου Beech 900 που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για επαγγελματικά κυρίως ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίες εκκρεμούν από το 2009 μέχρι σήμερα. Μιλάμε για απλήρωτες δόσεις ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η οικογένεια Λεμονή δεν έχει αποπληρώσει ούτε μία δόση, ούτε καν στις “καλές” εποχές!
    • Όταν τα προβλήματα στον Καλογήρου άρχισαν να γίνονται εμφανή, οι τράπεζες άρχισαν να πιέζουν την οικογένεια Λεμονή, με αποτέλεσμα η τελευταία να δεσμευθεί ότι θα πουλήσει το πολυτελές ακίνητο ιδιοκτησίας της στο Μιλάνο, και το σύνολο του ποσού από την πώλησή του θα δινόταν για την εξυπηρέτηση μέρους των οφειλών. Το ακίνητο πράγματι πωλήθηκε έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, όμως τελικά ούτε ένα σεντ από αυτό το ποσό δεν πήγε στις τράπεζες, οι οποίες εξοργίστηκαν από τη στάση αυτή της οικογένειας.
    Άννα και Κωνσταντίνος Λεμονής
    Άννα και Κωνσταντίνος Λεμονής

    Με τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αλυσίδα καταστημάτων Καλογήρου “έπεσε έξω”, και μάλιστα πολύ έξω: σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση του 2015, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 61,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων της αλυσίδας βαίνει μειούμενος. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών της οικογένειας Λεμονή, συνολικού ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Και όλα αυτά όταν οι ετήσιες απολαβές της οικογένειας ήταν 12 εκατ. ευρώ όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr 

    Και μπορεί το κύρος του ονόματος “Καλογήρου” να είναι από μόνο του ιδιαίτερα θελκτικό για κάθε επίδοξο επενδυτή, όμως το να βρεθεί κάποιος… τρελός που να επενδύσει με τα σημερινά δεδομένα σε αυτήν την υπερχρεωμένη, παρηκμασμένη επιχείρηση φαινόταν μάλλον απίθανο. Μέχρι που εμφανίστηκε στον ορίζοντα ο Σάμι Φάις, ένας επιχειρηματίας που σίγουρα δεν είναι “τρελός”, αλλά προφανώς μέσα στο χάος που έχει προκαλέσει στον Καλογήρου η οικογένεια Λεμονή βλέπει μία αχτίδα αισιοδοξίας και πιστεύει πως διαθέτει το know how για να επαναφέρει την ιστορική αλυσίδα καταστημάτων στην κερδοφορία.

    Κάτια Ζυγούλη, Αλέξανδρος και Μαριάντζελα Λεμονή
    Κάτια Ζυγούλη, Αλέξανδρος και Μαριάντζελα Λεμονή

    Η οικογένεια Λεμονή είχε την ευκαιρία, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να κάνει το σωστό: να στρώσει… κόκκινο χαλί στον Σάμι Φάις, να του παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησης και να εξαφανιστεί με ελαφρά πηδηματάκια. Όμως και πάλι η οικογένεια Λεμονή έκανε το “θαύμα” της: ξαφνικά εγείρει εντελώς παράλογες απαιτήσεις προς τις τράπεζες, όπως:

    • Να πουλήσουν το αεροσκάφος (για το οποίο δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε μία δόση) και τα χρήματα της πώλησης να τα ρίξουν στα προσωπικά τους δάνεια ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ!
    • Να “κουρέψουν” το υπόλοιπο ποσό των οφειλών τους και κυρίως να άρουν τις προσημειώσεις από ιδιόκτητα ακίνητα τους. Σημειώνεται ότι ήδη τράπεζα έχει δεσμεύσει και έχει βγάλει σε πλειστηριασμό ακίνητο της οικογένειας στο Καστρί με πρώτη τιμή τα 870.000 ευρώ.

    Είναι κάτι παραπάνω από προφανής η πρόθεση των μελών της οικογένειας Λεμονή να αποκομίσουν προσωπικό όφελος σε βάρος της επιχείρησής τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γλιτώσουν από τα προσωπικά τους δάνεια και να μην κατασχεθούν οι πολυτελείς τους κατοικίες, και όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

    Γι’ αυτό και λέμε ότι η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο φάκελος της υπόθεσης Λεμονή πρέπει να σταλεί όχι σήμερα, αλλά… χθες στον εισαγγελέα – ή ακόμα καλύτερα, πρέπει να παρέμβει η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, να εξετάσει τα δημοσιεύματα του mononews και άλλων ιστοσελίδων και να κρίνει αν πράγματι τα δημοσιεύματα αυτά λένε την αλήθεια και αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από την πλευρά της οικογένειας Λεμονή – στο κάτω-κάτω της γραφής, όσες αποκαλύψεις κι αν κάνουν οι δημοσιογράφοι, όσα ακράδαντα στοιχεία κι αν διαθέτουν, μόνο η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος.

    Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες εκτός από ιδιώτες μετόχους έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ευρωπαίων Πολιτών. 

    Ας παρέμβει λοιπόν η αρμόδια εισαγγελέας – κάλλιο αργά παρά ποτέ…



    ΣΧΟΛΙΑ