• Big Story

    Οι αριθμοί του τρόμου: Τι θα πληρώσουμε


    Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, όμως εν προκειμένω οι αριθμοί που περιλαμβάνονται σε πίνακα του υπουργείου Οικονομικών για τις “παρεμβάσεις” (έτσι λέγονται πιο κομψά οι περικοπές) σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα από το 2015 μέχρι σήμερα και τις επικείμενες “παρεμβάσεις” που φέρνει το πολυνομοσχέδιο σκιαγραφούν μία τρομακτική αλήθεια για κάθε πολίτη αυτής της χώρας – και ειδικά για τους λιγότερο προνομιούχους.

    Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα αυτό, ο οποίος συμπεριελήφθη ως νομοτεχνική βελτίωση στο πολυνομοσχέδιο, ο συνολικός “λογαριασμός” από τις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και από τις αυξήσεις των εισφορών, αγγίζει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έχουν ήδη εξοικονομηθεί 590 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε δύο χρόνια στα 910 εκατομμύρια ευρώ!

    Παράλληλα, από τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας και τα οικογενειακά επιδόματα μέχρι το 2021 θα έχουν εξοικονομηθεί σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα 576 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%.

    Προσθέστε σε όλα αυτά και τις απώλειες που θα δουν οι συνταξιούχοι τα επόμενα χρόνια από την αναπροσαρμογή της αρνητικής διαφοράς (434 εκατ. ευρώ ως το 2021), την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ (270 εκατ. ευρώ), τη μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή υφιστάμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων (365 εκατ. ευρώ), τις περικοπές στις συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο (258 εκατ. ευρώ), την επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (187 εκατ. ευρώ), τη σταδιακή αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (285 εκατ. ευρώ), την αναπροσαρμογή των παροχών του ΜΤΠΥ (209 εκατ. ευρώ) και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής σύνταξης (165 εκατ. ευρώ), και είναι σαφές ότι όσοι πανηγυρίζουν για την “επιτυχία” της κυβέρνησης να φέρει τέτοια μέτρα στη Βουλή, είτε προσποιούνται, είτε ζουν σε παράλληλη πραγματικότητα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του για μας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα προθεσμία για την εγκατάσταση των POS

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Tράπεζες: 8 deals στην τελική ευθεία



    ΣΧΟΛΙΑ