• Big Story

    Νεος νόμoς για τις offshore. Ποιούς τραπεζίτες φωτογραφίζει;


    Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. ο νόμος 4394/2016 (για τις offshore)  (A΄ 109 /8.6.2016) που προβλέπει α) καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο και την διοίκηση ξένων εταιριών, αλλά και β) απαγόρευση και σε τραπεζίτες συμμετοχής σε εταιρείες που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς!  Σύμφωνα με το νόμο εντός εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου στο δηλαδή έως τις 7 Αυγούστου  2016, όσοι έχουν τέτοιες εταιρείες οφείλουν να τις μεταβιβάσουν.

    Ουσιαστικά έχουμε δύο περιπτώσεις: 

    Α. Περίπτωση – Καθολική απαγόρευση για Πολιτικούς

    Η καθολική απαγόρευση (παρ 1 άρθρου 8) ισχύει για τα εξής πρόσωπα

    α. Τον Πρωθυπουργό

    β. Τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

    γ. Όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β’.

    δ. Τους υπουργούς, τους Αναπληρωτές Υπουργούς και τους Υφυπουργούς.

    ε. Τους βουλευτές και τους  ευρωβουλευτές.

    στ. Τους Περιφερειάρχες, Δημάρχους

    ζ. Επίσης αφορά τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

    Η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά επίσης και τα παρένθετα πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με την παράγραφο 4 είναι :

    α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,

    β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους, (γονείς, παιδιά κλπ)

    γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις ως άνω περιπτώσεις (α έως ζ)

    STOCK Horse Racing - Royal Ascot - Ascot Racecourse - A racegoer reads the newspaper,
    Κυρώσεις
    Η άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

    Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν.

    Β. Περίπτωση – Απαγόρευση για Τραπεζίτες και άλλους

    Απαγόρευση συμμετοχής στο κεφάλαιο ή στην διοίκηση εταιριών που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος,Α΄167) και των υπουργικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά.(παρ 2 άρθρου 8)

    Ποια πρόσωπα αφορά:

    α. Τον Πρωθυπουργό

    β. Τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

    γ.Όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β’.

    δ. Τους υπουργούς, τους Αναπληρωτές Υπουργούς και τους Υφυπουργούς.

    ε. Τους βουλευτές και τους  ευρωβουλευτές.

    στ. Τους Περιφερειάρχες, Δημάρχους
    ζ. Επίσης αφορά τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

    η Τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

    θ. Τους Δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,

    stock-globe with hands

    ι. Τους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.

    κ. Τους Αντιδημάρχους, τους προέδρους και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των Δήμων, τους Προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, τους Προέδρους, τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τους λ. Γενικούς Διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων Δήμων, καθώς και τους  Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων των Δήμων.

    μ. Τους Προέδρους, Αντιπροέδρους, Διοικητές, οι Υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη, τους διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους  και τους Γενικούς Διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται, τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

    Αφορά επίσης και τα παρένθετα πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με την παράγραφο 4 είναι :

    α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,

    β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους,

    γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις παραπάνω περιπτώσεις (α’ έως μ’).

    Σχόλιο: Ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί τελικά να αποδειχθεί ανεφάρμοστος διότι θέτει δυσμενείς περιορισμούς σε συζύγους και παιδιά, περιορίζοντας τα δικαιώματά τους. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sta-4-evro-anevase-timima-gia-tin-hsw-o-grimaldi-molis-15-evro-iche-poulisi-interamerican/52197

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-soros-xanachtipa-pou-ependii-o-gkourou-ton-agoron-ke-giati/52195



    ΣΧΟΛΙΑ