• Big Story

    Νέες διώξεις κατά Λιακουνάκου, Τραυλού και 7 ακόμη αξιωματικών του ΥΠΕΘΑ

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Δικαστικές εξελίξεις στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για κακουργηματική απιστία στη υπηρεσια, διώκεται ο πρώην γγ Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, επτά υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος θα βρεθεί και πάλι στον ανακριτή.

    Η προκαταρκτικη εξέταση για τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, ξεκινησε έπειτα απο παραγγελία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και διενεργήθηκε από τους Επίκουρους Εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

    Απο την έρευνα προέκυψε ότι η Σύμβαση  22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

    Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

    Ταυτόχρονα, στη Βουλή διαβιβάζονται αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της εν λόγω Σύμβασης. Την ιδια ωρα, η διερεύνηση της Σύμβασης Κύριας Προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache συνεχίζεται.



    ΣΧΟΛΙΑ