Πολιτική

Νέα δημοσκόπηση «ράπισμα» για την κυβέρνηση: Πώς κρίνουν οι πολίτες τις συμφωνίες για Σκοπιανό και χρέος

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


Αρνητικά αξιολογούν τις συμφωνίες για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και του Eurogroup για το χρέος οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε το «Εθνος».

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα πιστεύει ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ δεν πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Συγκεκριμένα, το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ενώ το 30% έχει θετική άποψη.

Επίσης, το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη.

Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Το 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη που είχε εκφράσει ο Κώστας Μπαρμπαρούσης στη Βουλή, δηλαδή να παρέμβει ο στρατός και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας. Το 72% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Επίσης το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Η συμφωνία του Eurogroup

Στο πεδίο της οικονομίας, το 46% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ το 32% την αξιολογεί θετικά. Πιο συγκεκριμένα, το 36% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το 47% την αξιολογεί αρνητικά για τη ρύθμιση του χρέους.

Επιπλέον, το 43% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί.

Η διαφθορά προκάλεσε την κρίση

Στη διαφθορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης αποδίδει το 73% των ερωτηθέντων την κρίση και το 82% πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, από το 2010.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα διάσωσης, το 85% συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα αποτέλεσε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος στην κρίση, το 34% πιστεύει ότι τα μνημόνια ήταν απαραίτητα (το 64% διαφωνεί), ενώ το 55% πιστεύει ότι χωρίς εποπτεία μετά το μνημόνιο η χώρα θα διολισθήσει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Το 48% υπέρ των πρόωρων εκλογών-Προβάδισμα της ΝΔ

Στο μεταξύ, το 48% θέλει να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές, ενώ το 50% δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,8%, η Χρυσή Αυγή 8,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,9%, το ΚΚΕ 5,7%, οι ΑΝΕΛ 2%, η Ένωση Κεντρώων 2,6%, η ΛΑΕ 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% και η Ελληνική Λύση 2,1%. Ένα ποσοστό 4,6% επιλέγει άλλο κόμμα, ενώ το λευκό/άκυρο συγκεντρώνει 2%, η αποχή 8,5%, την ώρα που το 13,3% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ 42% των ερωτηθέντων απαντά, κανένας από τους δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Σε τροχιά αυτοδυναμίας σύμφωνα με τη «Μητέρα των δημοσκοπήσεων»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση κόλαφος: Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ – Ανοίγει η «ψαλίδα» με ΝΔ


ΣΧΟΛΙΑ