• Big Story

    Να πως η Κύπρος τρία χρόνια μετά το “κούρεμα” κατάφερε να προσελκύσει και πάλι κεφάλαια


    Η Κύπρος αποτελεί και πάλι πόλο έλξης των κεφαλαίων καθώς η χώρα έχει ξεφύγει από τα μνημόνια 3 μόλις χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων και άπαντες βλέπουν να έρχεται η ανάκαμψη. Η πρόοδος της χώρας οφείλεται στις αποφάσεις των Κυπρίων να αναδιοργανώσουν την οικονομία τους με ταχύτατους ρυθμούς ενώ ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της ΔΝΤ με γρήγορες αποκρατικοποιήσεις και αλλαγές στην φορολογία.

    Αντίθετα η Ελλάδα μετά από 7 χρόνια κρίσης δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο σε κανένα επίπεδο. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων να ανέρχονται στο 8% ενώ η αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο παραμένει στο ναδίρ. Οι συγκρίσεις προφανώς μεταξύ των δυο χωρών είναι ανύπαρκτες.

    Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Κύπρου και η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας έχει άμεσο αντίκτυπο (όπως άλλωστε είναι απόλυτα φυσιολογικό) στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το οποίο ενισχύει την καταθετική βάση του. Το κυπριακό σύστημα έχει ανάλογη πορεία με της κυπριακής οικονομίας, η οποία όπως προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου John Hourican – ο άνθρωπος που θα την εισάγει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3% φέτος και 3% το 2017.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, νέα αύξηση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, παρουσίασαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτυπώνοντας τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στην χορήγηση δανείων.

    Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 872,7 εκ.ευρώ έναντι αύξησης 269,4 εκ.ευρώ τον Ιούλιο, τη στιγμή που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είχε αύξηση μεν κατά 1,3 δισ.ευρώ αλλά μόνο για συγκυριακούς λόγους και συγκεκριμένα από τον τουρισμό ενώ αποδίδεται μόνο στα capital controls η όποια σταθερότητα.

    Επιχειρήσεις και ιδιώτες, αντιθέτως, δείχνουν να εμπιστεύονται την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας και είναι ενδεικτικό ότι προ μηνών σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank στην Αθήνα, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έκανε τόσο καλή εντύπωση παρουσιάζοντας εν συντομία τις επιδόσεις της, που μεγάλοι επιχειρηματίες – στο ακροατήριο βρίσκονταν μεταξύ άλλων, οι Σωκράτης Κόκκαλης και Δημήτρης Κοπελούζος, ο Θεόδωρος Φέσσας, ο Απ. Βακάκης και ο Γ. Γεράρδος, ο Ευτ. Βασιλάκης, ο Σάμι Φάις και από την εφοπλιστική κοινότητα, ο Α. Λασκαρίδης, η Αγγελική Φράγκου, η Φωτεινή Καραμανλή, ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος, ο Γ. Προκοπίου και ο Χ. Μυλωνάς – άρχισαν να σκέφτονται την Κύπρο ως τόπο δραστηριότητας.

    Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου John Hourican συνεχάρη χθες την Κυπριακή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη που με σοβαρότητα χειρίστηκαν τα δημόσια οικονομικά και εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κύπρος θα καταφέρει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ είναι επίσης οι επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου που εντυπωσιάζουν.

    Μετά από το σοκ του κουρέματος των καταθέσεων, η τράπεζα κατόρθωσε να μπει σε τροχιά ανάκαμψης σε βαθμό που να προχωρά σε είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ως το τέλος του 2016 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η αποχώρησή της από το ΧΑ. Οι μετοχές του Συγκροτήματος είχαν εισαχθεί στο Χ.Α. το 2000 με τη διαδικασία του dual listing και 16 χρόνια μετά, αποχωρεί έχοντας κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1,3 δισ.ευρώ, στο επίπεδο της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο το London Stock Exchange.

    Tο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας σε συνεδρίασή του πρόσφατα επιβεβαίωσε την υλοποίηση του σχεδιασμού, παρά το Brexit που μεσολάβησε, και ο οποίος προβλέπει την ολοκλήρωση της εισαγωγής, υπό την επιφύλαξη της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων, μέχρι τα τέλη του 2016. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και η ένταξη της μετοχής στους δείκτες FTSE UK.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ είναι μικρή και ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου John Hοurican είναι η ενίσχυση της εταιρικής εικόνας του Συγκροτήματος και κυρίως της εμπορευσιμότητας της μετοχής ενώ η εισαγωγή στο Λονδίνο θα βελτιώσει τις σχέσεις της τράπεζας με την επενδυτική κοινότητα.

    Η Κύπρου, η οποία θα διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑΚ, έχει ήδη προχωρήσει στην ίδρυση νέας μητρικής στην Ιρλανδία, της Bank of Cyprus Holdings PLC, αλλά πάντως η έδρα της τράπεζας, η διεύθυνση και οι λειτουργικές δραστηριότητες της θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά την εισαγωγή στο LSE.

    H τράπεζα πέρασε δια πυρός και σιδήρου αλλά μετά την υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης επέστρεψε σε κερδοφορία, με κέρδη μετά από φόρους 56 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο από ζημίες 509 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο John Patrick Hourican, η θετική δυναμική συνεχίστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και η τράπεζα έχει μειώσει τα προβληματικά δάνεια για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Αύξησε τις καταθέσεις κατά 619 εκατ.ευρώ ενώ η χρηματοδότηση από τον ELA σήμερα ανέρχεται σε 1,5 δισ.ευρώ και είναι μειωμένη κατά 2,3 δισ.ευρώ από την αρχή του έτους, με στόχος την πλήρης αποπληρωμή του το συντομότερο δυνατό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/na-pia-ine-nea-epochi-se-trapezes-epichirisis-ke-media-ti-lei-korifeos-trapezitis/77908



    ΣΧΟΛΙΑ