• Big Story

    Κρατικά κεφάλαια τώρα για να σωθούν οι ιταλικές τράπεζες

    Τράπεζες Ιταλία


    Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Με φόντο την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις που αυτή η απόφαση θα φέρει, δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως στους επενδυτικούς κύκλους αυξάνεται όλο και περισσότερο η ανησυχία πως μια νέα χρηματοπιστωτική απειλή με απρόβλεπτες συνέπειες ελλοχεύει, αυτή τη φορά από τη μεριά της Ιταλίας.

    Η Ιταλία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα και μια από τις πιο αδύναμες. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 135% του ΑΕΠ, το ποσοστό απασχόλησης είναι χαμηλότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, με εξαίρεση φυσικά την Ελλάδα, ενώ η πολυνομία και η αδύναμη παραγωγικότητα έχουν φρενάρει την ανάπτυξη, δυσχεραίνοντας σημαντικά την οικονομία της. Την εικόνα της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού, έρχεται να συμπληρώσει το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

    Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται με περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ “κόκκινων δανείων”, το οποίο ισοδυναμεί με το 1/5 του ΑΕΠ της, ενώ οι μετοχές τους έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα, καθώς οι επενδυτές τρέπονται σε άτακτη φυγή με μαζικό ξεπούλημα μετοχών, κάτι το οποίο έχει επιδεινωθεί μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Οι επενδυτές επιλέγουν να απαλλαγούν από τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών δεδομένης της ανησυχίας τους για το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αυτές έχουν στην κατοχή τους αλλά και για τις χαμηλές αποδόσεις κέρδους.

    Σπεύδοντας να καθησυχάσει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην αγορά για την κρίσιμη κατάσταση των τραπεζών Monte dei Paschi di Siena SpA και Banco Popolare SC, η Ιταλική κυβέρνηση δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη και εφαρμογή μέτρων που θα ενδυναμώσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Συγκεκριμένα, Η Banca Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας των επενδυτών, καθώς έχει χάσει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αξίας κεφαλαιοποίησής της το τρέχον έτος. Επίσης να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει το 55% της αξίας τους από την αρχή του έτους, ενώ οι Ευρωπαίοι δανειστές ως σύνολο έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, δήλωσε πως η κρατική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες συστημικές επιπτώσεις μιας τραπεζικής κρίσης στα μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και στο σύνολο αυτής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια για να στηριχθούν οι προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας, ενώ κατά τη διάρκεια συνεδρίου με Ιταλούς τραπεζίτες εξέφρασε την πεποίθησή του πως «με μια κοινή δέσμευση οι τρέχουσες δυσκολίες θα ξεπεραστούν», τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο των υπεύθυνων χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής στο «να περιορίσουν τις εντάσεις στην αγορά, να διασφαλίσουν τη ρευστότητα, να ενδυναμώσουν το τραπεζικό σύστημα και να στηρίξουν την εμπιστοσύνη».

    Σε δήλωσή του στο ίδιο συνέδριο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν είπε ότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ευελιξία για την κρατική ενίσχυση των τραπεζών και ότι αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όλη του την έκταση στις τρέχουσες συνθήκες, ενώ επισήμανε πως η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τις Βρυξέλλες για να «διερευνήσει όλα τα μέσα δημόσιας παρέμβασης που επιτρέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ee-diakopi-kondilion-pros-tin-ellada-giaproliptikous-logous/59663

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/efige-o-karatzaferis-emine-mega/59793

     



    ΣΧΟΛΙΑ