• Big Story

    Είκοσι ναυτιλιακές εταιρίες (ελληνικών συμφερόντων ) στο σκάνδαλο Petrobras;


    Είκοσι τουλάχιστον ναυτιλιακές εταιρίες, οι οποίες ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές “εμπλέκονται” στο διεθνές σκάνδαλο Petrobras. Η ελληνική συνιστώσα του σκανδάλου το οποίο υπερβαίνει σε μέγεθος εκείνο της Siemens, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Πρόξενο επί τιμή της Ελλάδος στο Ριο Ντε Τζανεϊρο κ. Κωσταντίνο Κοτρωνάκη και μία ομάδα εφοπλιστών πέριξ αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίτιμος Πρόξενος όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα. Ωστόσο μετά την εμπλοκή του ονόματος του στο σκάνδαλο της Petrobras παραμένει αδιευκρίνιστο αν διατηρεί τη θέση που απονέμει η ελληνική πολιτεία σε εξέχουσες προσωπικότητες.

    Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης ( αριστερά )
    Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης ( δεξιά )

    Πριν από, περίπου, ενάμιση χρόνο (Φεβρουάριος 2015) ο ήδη συλληφθείς, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, κατήγγειλε  ότι ο Πρόξενος επί τιμής της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματίσει ηγετικά στελέχη της Petrobras. Ο κ. Κ. Κοτρωνάκης, φέρεται να μετέδιδε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές, φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, με τις περισσότερες αν όχι όλες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τζίρος των συμβολαίων αυτών είναι τεράστιος όπως και τα κέρδη που απεκόμισαν οι εφοπλιστές που κατόρθωσαν τελικά να κερδίσουν τους ναύλους αυτούς.

    Ένα χρόνο μετά οι εφοπλιστές έχουν παραμείνει στο περιθώριο της υπόθεσης αυτής καθώς τουλάχιστον μέχρι στιγμής κανείς δεν τους έχει κατονομάσει. Άγνωστη ακόμη παραμένει και η προέλευση των χρημάτων που φέρεται να έδωσε ο ίδιος στα στελέχη της Petrobras προκειμένου να αποκτήσει τις εμπιστευτικές πληροφορίες.

    machado
    Sérgio Machado, πρώην στέλεχος της Petrobras

    Τη “σκυτάλη” των αποκαλύψεων παίρνει, λίγους μήνες μετά, πρώην ανώτατο στέλεχος της (ελεγχόμενης από την κυβέρνηση της Βραζιλίας) Petrobras και πρώην πολιτικός της Βραζιλίας Sergio Machado για πλουσιοπάροχες μίζες που φέρεται να έλαβε η Petrobras από ναυτιλιακές εταιρείες. Ο Machado, που πλέον συνεργάζεται με τις αρχές στην έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras το οποίο συγκλονίζει εδώ και μήνες τη χώρα, είπε στους εισαγγελείς ότι η βραζιλιάνικη επιχείρηση έλαβε μίζες (οι οποίες κατόπιν κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα) μετά από συμφωνίες ναύλωσης με τις ναυτιλιακές Teekay Norway, Knutsen Shuttle Tankers, Viken Shipping, Lauritzen Tankers, καθώς και με μία ελληνική εταιρεία που παραμένει άγνωστη. Χθες το mononews αποκάλυψε ότι ο γιος του MAchado σε κατάθεση του ανέφερε ότι η εταιρία αυτή ονομάζεται IRODOTOS.

    Πάντως, και οι τέσσερις εταιρείες που κατονομάζει ο Machado δηλώνουν άγνοια για τις μίζες που καταγγέλλει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/trigmi-apo-tis-apokalipsis-gia-tis-mizes-tis-petrobras-eteria-ellinikon-simferonton-pou-vriskete-mplegmeni/63741



    ΣΧΟΛΙΑ