• Big Story

    Γιώργος Πιτσιλής: Τι ελέγχους θα κάνω στη λίστα των Panama Papers

    Γιώργος Πιτσιλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων


    Αναλυτικά στοιχεία για τις καταθέσεις των προσώπων που περιλαμβάνονται στις λίστες των Panama Papers ΘΑ ζητήσουν από τις τράπεζες οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στέλνονται ήδη τα σχετικά αιτήματα και ζητώνται στοιχεία κατά προτεραιότητα των άλλων αιτημάτων ανάλογης μορφής που δέχονται καθημερινά οι τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων και η ομάδα του έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου σε στενή συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς να βρουν άκρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που προέρχονται από τα Panama Papers.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται τα 400 ονόματα ελλήνων που βρίσκονται στην λίστα των Panama Papers που δημοσιοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Οι οικονομικοί εισαγγελείς σε μια συντονισμένη επιχείριση, έχουν αποστείλει, πέραν των στοιχείων για καταθέσεις, αιτήματα δικαστικής συνδρομής στον Παναμά καθώς και σε άλλες χώρες και έχουν δώσει εντολή για ελέγχους σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

    Οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη συγκέντρωση και παράδοση των στοιχείων αυτών, έχοντας μια εμπειρία από ανάλογα αιτήματα που βαρύνουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους. Υπολογίζονται σε περίπου 15.000 τα αιτήματα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου στα οποία καλούνται να «απαντήσουν» οι τράπεζες κάθε μήνα, δίνοντας στοιχεία για τη διερεύνηση κυρίως υποθέσεων φοροδιαφυγής.

    Τραπεζίτες που μιλούν στο mononews επισημαίνουν ότι «πρόθεση, και υποχρέωση των τραπεζών, είναι να παράσχουν κάθε συνδρομή, αλλά ο όγκος των στοιχείων που ζητώνται αλλά και η συχνότητα των αιτημάτων μετατρέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ερευνητές που κάνουν τη δουλειά του δημοσίου, τη στιγμή που οι επιδόσεις των αρχών αποδεικνύονται το λιγότερο πενιχρές».

    Ελλείψει συντονισμού και τεχνογνωσίας, οι φορείς του δημοσίου ζητούν δύο και τρεις φορές ακόμη τα ίδια στοιχεία ενώ η αλλαγή προσώπων  τους κάνει να ξεκινούν από την αρχή, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη. Ετσι, έλεγχοι που έχουν φθάσει σε κάποιο σημείο ξεκινούν από μηδενική βάση όταν αλλάξουν οι πολιτικές ηγεσίες ή ακόμη και οι επικεφαλής των φορέων, ενώ τα ίδια στοιχεία ζητούν περισσότεροι του ενός φορείς και δεν τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους  παρά απευθύνονται εκ νέου στις τράπεζες.

    Ο φόρτος εργασίας των τραπεζών είναι ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί κατά βάση τις ίδιες, και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα, αλλά και η αποτυχία μεγάλων κινήσεων στην πάταξη της φοροδιαφυγής αφορά τους πολίτες, που βλέπουν να διαιωνίζονται οι αστοχίες από έλλειψη ικανότητας/βούλησης ή από σκοπιμότητα.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριών έλαβε μετά από σχετικό αίτημα από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις μεταφορές κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό και για το διάστημα 2009-Ιούνιος 2012, ενώ οι τράπεζες ήδη είχαν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο ΣΔΟΕ, και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το 2000 έως το 2012.

    Από διετίας, τον Μάρτιο του 2014 το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες να αποστείλουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών για περίοδο 17 ετών, μεταξύ 1997 και 2013, όλων των αλλοδαπών νομικών προσώπων που λειτουργούν στην Ελλάδα, στην ουσία ζητώντας άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις εταιρείες αυτές αφού τα αιτήματα δεν αφορούσαν συγκεκριμένα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς.

    Οσο αφορά την λίστα Λαγκάρντ οι τράπεζες απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις κατά την περίοδο 1997-2011 για 1.678 φυσικά πρόσωπα, 40 νομικά πρόσωπα και 2.185 διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ στοιχεία έχουν ζητηθεί και για τους 10.500 καταθέτες της λίστας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ