• Big Story

    Γιατί η Commerzbank διέλυσε τις αγορές


    Η γερμανική τράπεζα Commerzbank προειδοποίησε ότι επειδή σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση στα κέρδη, θα υπάρξει αύξηση στις προβλέψεις για τις απώλειες από τα ναυτιλιακά δάνεια, μιας και η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση στον κλάδο της ναυτιλίας. Η Commerzbank ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ετήσια κέρδη της θα αποτύχουν να ξεπεράσουν τα κέρδη ύψους 1,06 δισ. ευρώ που είχε καταγράψει το 2015.

    Η προειδοποίηση αυτή ήλθε αμέσως μετά την ανακοίνωση των κερδών του πρώτου μισού του 2016 που ανήλθαν στα 372 εκ. ευρώ, ένα ποσό κατά πολύ μειωμένο από τα 645 εκ. ευρώ που συγκέντρωσε το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

    Οι προβλέψεις για τις απώλειες από τα δάνεια μειώθηκαν από τα 438 εκ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 335 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παρόλα αυτά, η τράπεζα σημείωσε ότι οι προβλέψεις που αφορούν το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιό της, που ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά μπορεί να σημειώσουν μέτρια άνοδο εξαιτίας των συνεχιζόμενων αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στις ναυτιλιακές αγορές.

    Μετά την προειδοποίηση της Commerzbank για την πτώση στα κέρδη, οι μετοχές της βυθίστηκαν, παρά τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση ότι η τράπεζα θα πιάσει τους κεφαλαιακούς στόχους του 2019, χωρίς να χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια.

    Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές χτύπησαν κόκκινο καθώς σημειώθηκε τραπεζικό κραχ της τάξεως του 7% και οι φόβοι για νέα κρίση επέστρεψαν, αφού εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και βέβαια και η Γερμανία (εξαιτίας της Commerzbank).

    Τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύουν αυτό το κλίμα φόβου και αναταραχής που επικρατεί, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να αποδείξει το αντίθετο, λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι μπορεί να αντεπεξέλθει επιτυχώς στην προοπτική μιας νέας κρίσης.

    Σε ανακοίνωσή της η JP Morgan είπε ότι τα απογοητευτικά αποτελέσματα των stress tests κατέδειξαν την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος που εξακολουθεί να έχει ανάγκη από κεφάλαια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Goldman Sachs, δηλώνοντας ότι, παρά την ανάδειξη της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi ως εκείνη με τις χειρότερες επιδόσεις, τράπεζες όπως η Barclays, η Deutsche Bank αλλά και η Societe Generale, χρήζουν άμεσης ανάγκης για εκ νέου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

    Επιπλέον, η Citigroup εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρή καθώς υποστήριξε ότι τα stress tests που διενεργήθηκαν, εμφανώς ήπια, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές ελλείψεις. Για την ακρίβεια, δεν συμπεριλήφθηκαν παράγοντες όπως η επίδραση του Brexit στις αγορές, τα συνεχιζόμενα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ στα κεφάλαια και τα κέρδη των τραπεζών, οι ιστορικές χαμηλές και αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων. Απουσίαζε από τα tests επίσης και ο εξίσου σημαντικός παράγοντας της αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού.

    Ιστορική πτώση σημείωσε ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης καθώς οι μετοχές των Unicredit και Monte dei Paschi, βυθίστηκαν και εξαναγκάστηκαν σε εκ νέου αναστολή διαπραγμάτευσης, με τη Unicredit να έχει άμεσες ανάγκες άντλησης νέων κεφαλαίων ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

    Σημειώθηκε πανευρωπαϊκό sell-off καθώς η UBS σημείωσε πτώση 5,5%, η Credit Suisse 6%, η Banca Popolare 4%, ενώ σε γαλλικό έδαφος η ΒΝΡ Paribas σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 3% και στο Ηνωμένο Βασίλειο η RBS υποχώρησε κατά 3%.

    Από το sell-off δεν έμεινε ανεπηρέαστο το ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 8,84%. Παράλληλα, απώλειες σημείωσε και ο δείκτης FTSE 25 που έκλεισε στο -3,77%.

    Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά τα ποσοστά πτώσης που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες:

    selloff selloff2

    Η επίδραση της ιταλικής τραπεζικής κρίσης αρχίζει και γίνεται αισθητή και στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι θα μεταδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα Deutsche Bank και Commerzbank βυθίζονται με το ΔΝΤ να σκιαγραφεί τη Deutsche ως την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, αποτέλεσμα της αποτυχίας της αμερικανικής θυγατρικής της να περάσει τα stress tests της Fed.

    Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχουν απολέσει τη μισή τους αξία από τις αρχές του 2016 και τα κέρδη της έχουν βουλιάξει σημειώνοντας ραγδαία πτώση της τάξεως του 98% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Η Deutsche Bank, εκτός από την γιγαντιαία έκθεσή της σε παράγωγα, έχει να αντιμετωπίσει και να προσπαθήσει να καλύψει κεφαλαιακό κενό ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιβαρύνσεις των μελλοντικών δικαστικών εξόδων, τα οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα.

    Το ΔΝΤ τόνισε πως η Deutsche Bank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της Γερμανίας, “φαίνεται να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές συστημικού κινδύνου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα”, ακολουθούμενη από τις HSBC και Credit Suisse. Αυτά τα λεγόμενα αποδείχτηκαν από τα αποτελέσματα των stress tests της Παρασκευής άλλωστε.

    Όμως ο γερμανικός κολοσσός δέχτηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα σήμερα καθώς για πρώτη φορά από το 1998 δε θα υπάρχει στο δείκτη Stoxx Europe 50, από τον οποίο αφαιρέθηκε μαζί με την Credit Suisse. Κύριος λόγος για αυτό απετέλεσε η πτώση στο μισό της αξίας των μετοχών των τραπεζών για το έτος 2016, με εκείνες τις Deutsche Bank να έχουν υποχωρήσει κατά 88% από το 2007. Η αποβολή από τον Stoxx Europe 50 θα κάνει τα ETFs και τους υπόλοιπους επενδυτές που παρακολουθούν το δείκτη να προχωρήσουν στην πώληση των μετοχών αυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/prem-watsa-ke-nikos-karamouzis-ti-krivi-kravgi/65147

     



    ΣΧΟΛΙΑ