• Big Story

    Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό λόγω Novartis: Στην Βουλή μεταφέρεται το πεδίο αντιπαράθεσης

    Λοβέρδος- Γεωργιάδης

    Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης


    Την ώρα που οι εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα για την υπόθεση Novartis καλώντας τα πρώτα μη πολιτικά πρόσωπα, το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να κορυφώνεται, εν όψει και των επόμενων αρχειοθετήσεων. Ήδη στο αρχείο έχουν μπει οι έρευνες για Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κριθεί και για τους άλλους πέντε: Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους περισσότερους η έρευνα θα μπει στο αρχείο.

    Η πολιτική διαμάχη αναμένεται να μεταφερθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπου θα συζητηθεί πρώτα στην αρμόδια επιτροπή και στην συνέχεια στην Ολομέλεια το θέμα της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, του μοναδικού μέχρι στιγμής πολιτικού προσώπου, για το οποίο οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις για δωροδοκία, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

    Η συζήτηση του αιτήματος στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις 18 Απριλίου και την επομένη, στις 19 Απριλίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

    Παρά το γεγονός ότι από τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας όσον αφορά τουλάχιστον στα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έχει υποβαθμιστεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να την κρατήσει ζωντανή προσπαθώντας να την εκμεταλλευτεί πολιτικά και προσδοκώντας πολιτικά οφέλη στις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να δηλώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την σύσταση του ελληνικού κράτους και να επιτίθενται στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι βρίσκεται σε πανικό. Άλλαξαν την υπερασπιστική γραμμή από «σκευωρία» σε «παραγραφή», κι αυτό δείχνει τον πανικό και την αγωνία τους, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    Από την άλλη, η αντιπολίτευση απαντά ότι πρόκειται για σκευωρία, στελέχη της δηλώνουν ότι οι σκευωροί θα τιμωρηθούν (δεν υπάρχει παραγραφή για την εσχάτη προδοσία, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – οι σκευωροί, ας το γνωρίζουν, θα λογοδοτήσουν, είπε η Σοφία Ζαχαράκη), ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί μέσω της υπόθεσης Novartis να βάλει ασπίδα στην υπόθεση Πετσίτη.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου είχε στο πλάι του μέλη του ΚΙΝΑΛ σε ένδειξη συμπατάστασης. Εκεί είπε ότι τίποτα από όσα του καταλογίζονται δεν είναι αλήθεια και δήλωσε ότι θα ψηφίσει πρώτος την άρση της ασυλίας του. Για αυτούς που τον κατηγορούν ανέφερε ότι «θα φτάσουν μέχρι το εδώλιο του κατηγορουμένου. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω. Κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη» είπε.

    Η υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο διαμορφώνεται με κανόνες ανταρτοπολέμου, ενώ η πολιτική ζωή δηλητηριάζεται για ακόμη μια φορά με την σκανδαλολογία, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναγκάζεται να μεταφέρει τη συζήτηση και σε άλλα πεδία, ώστε να μη φανεί πως «έπεσε έξω» ή υπαναχωρεί έναντι του πολέμου κατά της διαφθοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρευνα Novartis: Μη πολιτικά πρόσωπα στους εισαγγελείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πικραμμένος για Novartis: «Φαρσοκωμωδία με κακό συγγραφέα, ηθοποιούς και κακό σενάριο»



    ΣΧΟΛΙΑ