• Big Story

    Εθνική Τράπεζα: πανίσχυρος ο Λ. Φραγκιαδάκης. Οι επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ


    Η Εθνική Τράπεζα έχει επιτέλους πρόεδρο. Με ψήφους 12-1 το ΔΣ της τράπεζας εξέλεξε τον Π. Θωμόπουλο νέο Πρόεδρο της Εθνικής. Τα προβλήματα μένουν πίσω. 

    Παρά ταύτα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ανακοίνωσή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας και παράλληλα διευκρινίζει ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου καταψήφισε την εκλογή του “κ. Π. Θωμόπουλου για τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, ενέργεια η οποία συνάδει με προηγούμενη σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ”.

    Η λογική επικράτησε στην Εθνική Τράπεζα και μετά από επτά ημέρες αναταραχής, η οποία ξεκίνησε εκ του μηδενός και χωρίς κανένα λόγο, η διοίκηση συνεχίζει το έργο της χωρίς κλυδωνισμούς. Οι λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς του ΤΧΣ κατά κύριο λόγο, επέτρεψαν τη δημιουργία μιας ευτυχώς μίνι κρίσης, για την εκλογή ενός μη εκτελεστικού προέδρου, ο οποίος όπως το mononews επισήμανε, έχει έναν τιμητικό ρόλο, βοηθά με την πείρα του, αλλά δεν είναι κρίσιμος για την Εθνική Τράπεζα.

    Εγκαίρως το mononews είχε επισημάνει, όταν οι περισσότερες φωνές έλεγαν το αντίθετο, ότι δεν ετίθετο θέμα παραίτησης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη , όπως επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε, στην ουσία κατέληγε να ασκεί πιέσεις σε έναν ικανό CEO να παραιτηθεί για χάρη ενός προέδρου που δεν έχει αρμοδιότητες.

    O νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος είναι ο κατάλληλος για τη θέση και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε καν από το ΤΧΣ. Η καταλληλότητά του για τη θέση, όπως και το γεγονός ότι κατά γράμμα η διοίκηση ακολούθησε τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ήταν το όπλο του Λ.Φραγκιαδάκη σε αυτό το κρίσιμο επταήμερο.

    Είναι πάντως γεγονός ότι χρειάστηκε θεσμική παρέμβαση από την Τράπεζα της Ελλάδος και του SSM για να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο πάντως μεταφέρεται στο ΤΧΣ που «σήκωσε ένα έργο» χωρίς να φέρει σε πέρας αυτό για το οποίο ξεκίνησε.

    Πλέον, η Εθνική θα συνεχίσει χωρίς αναταράξεις την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα προωθήσει το ταχύτερο την εθελουσία που έχει προγραμματιστεί, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές ενέργειες, όπως την αναδιάταξη του οργανογράμματος, που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και την υφιστάμενη διοικητική ομάδα.

    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ότι θωρακίζει το πιστωτικό σύστημα, σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία ήταν προφανές ότι η περαιτέρω αμφισβήτηση της διοικητικής ομάδας της Εθνικής θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για την ίδια την τράπεζα, αλλά και ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Όπως υπογράμμιζε σε όλους τους τόνους το mononews, o Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του: χαμηλών τόνων και μεθοδικός, επιδίωξε χωρίς εντάσεις να εφαρμόσει ένα τεχνοκρατικό μοντέλο στην τράπεζα.

    Ακόμη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιείται εντός της τράπεζας και το οποίο έχει καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, περιορίζοντας διευθύνσεις και θέσεις που περιττεύουν, συναντά αντιδράσεις καθώς θίγει συμφέροντα αλλά και την επιδοκιμασία των περισσότερων.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει παράλληλα καλή έξωθεν μαρτυρία αφού η θητεία του γίνεται δεκτή μετ΄επαίνων από τον SSM λόγω της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης και της επίδοσης στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Τι ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλαδος 

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι σήμερα, 9/11/2016, το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία την ανασυγκρότησή του σε σώμα ως εξής:

    • κ. Παναγιώτης- Αριστείδης (Τάκης) Θωμόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Πέτρος Σαμπατακάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
    • κ. Δημήτριος Δημόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
    • κ. Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
    • κ. Arthur Michael Royal Aynsley, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Σταύρος Κούκος, Μη εκτελεστικό μέλος
    • κα Marianne Økland, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Claude Piret, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Ευθύμιος Κατσίκας, Μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Σπυρίδων Λορεντζιάδης, Μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Χαράλαμπος Μάκκας, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
    • κ. Παναγιώτης Λευθέρης, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

     

    Τάκης Θωμόπουλος
    Τάκης Θωμόπουλος

    Γραμματέας Δ.Σ. και Επιτροπών ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας και του Ομίλου

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Παναγιώτης (Τάκης) Θωμόπουλος, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση Προέδρου, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε «ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της για την οικονομία και την κοινωνία. Παρατήρησε ότι αυτό θα γίνει με απόλυτη συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και με το βασικό της Μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε ότι «η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει δυναμικά την υλοποίηση της στρατηγικής της με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των δράσεων του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με προσήλωση στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με σεβασμό στις εποπτικές αρχές, στους μετόχους και στους πελάτες της. Επιπλέον δήλωσε ότι, η Εθνική Τράπεζα αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Ταμείο, στο πλαίσιο των αρχών που εκπορεύονται από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η απίστευτη ιστορία του ιερωμένου, που έδιωξε τον Φίλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Φραγκιαδάκης: Κρίσιμη παρέμβαση μέσω του mononews του αφεντικού της ΕΤΕ για το θέμα της εκλογής προέδρου στην Εθνική

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ:Αγγ. Φράγκου: Μειώθηκαν τα κέρδη της Navios Acquisition αλλά ξεπέρασαν τις προβλέψεις



    ΣΧΟΛΙΑ