• Business

    Έσκασε η φούσκα του Bitcoin: Πώς επιβεβαιώθηκε ο Warren Buffett

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    H μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία σκάει, σύμφωνα με την Bank of America, και η φούσκα αυτή δεν είναι άλλη από το πολυθρύλητο Bitcoin, το κρυπτονόμισμα που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν… “καυτό” επενδυτικό προϊόν και σήμερα η αξία του έχει κατρακυλήσει απότομα.

    Σε ανάλυσή της, η Bank of America συγκρίνει την ταχύτητα με την οποία έσκασαν οι μεγαλύτερες οικονομικές φούσκες στην ιστορία, συμπεραίνοντας ότι το Bitcoin είναι μεγαλύτερη “φούσκα” από τη “μανία της τουλίπας” του 1637 (την πρώτη καταγεγραμμένη φούσκα), την εταιρεία του Μισισιπή και τη South Sea Company, καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και έφτασε στο υψηλότερο σημείο του (19.511 δολάρια), έχει χάσει το 65% της αξίας του, και σήμερα κυμαίνεται στα 6.750 δολάρια (περίπου 5.475 ευρώ).

    Βέβαια, είναι γεγονός ότι η κατάρρευση του Bitcoin δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Πολλοί ήταν οι αναλυτές, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές που είχαν προειδοποιήσει ότι τα κρυπτονομίσματα, και ειδικά το Bitcoin, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία τεράστια φούσκα που κάποια στιγμή θα έσκαγε. Ίσως όμως κανένας δεν ήταν τόσο απόλυτος και τόσο “σκληρός” με το Bitcoin, όσο ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett, που με την εμπειρία του είχε διαβλέψει την πορεία του.

    «Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, γενικά, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ένα κακό τέλος», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ο Buffett στο CNBC. «Τώρα το πότε θα γίνει αυτό, ή το πώς ή οτιδήποτε άλλο, δεν το γνωρίζω. Αλλά γνωρίζω αυτό: Αν θα μπορούσα να αγοράσω δικαίωμα πώλησης εντός πέντε ετών για κάθε ένα από τα κρυπτονομίσματα, θα το έκανα ευχάριστα, αλλά δεν θα χαράμιζα δεκάρα τσακιστή για να σορτάρω».

    Εξάλλου, τον Οκτώβριο του 2017, ο δισεκατομμυριούχος είχε εκφράσει και πάλι τις ανησυχίες του για τα ηλεκτρονικά νομίσματα κάνοντας λόγο για μια «πραγματική φούσκα» και περιγράφοντας το Bitcoin ως ένα στοιχείο που δεν παράγει αξία.

    Όσοι άκουσαν τον… γερόλυκο της Wall Street, γλίτωσαν. Όσοι πάλι δεν τον άκουσαν, κακό του κεφαλιού τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΕΚΤ-Νοβότνι: Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στο ναδίρ το bitcoin- Απώλειες πάνω από 65% από τον Δεκέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι Ρώσοι ολιγάρχες έχασαν 16 δισ. δολάρια από τις κυρώσεις. Όλα τα ονόματα



    ΣΧΟΛΙΑ