• Big Story

    Ερντογάν – Έντι Ράμα: Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ή θεωρίες συνωμοσίας;

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίν Ερνογάν - Έντι Ράμα

    Ρετζέπ Ταγίν Ερνογάν – Έντι Ράμα


    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, την κυπριακή σημαία, παρατάσσει πρόσφυγες και πλοία κατά μήκος των παραλιών της Μικράς Ασίας. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός από την άλλη, Έντι Ράμα, επιμένει στο ζήτημα της Τσαμουριάς, ενώ πρόσφατα ήθελε να συζητήσουμε τα θαλάσσια σύνορα, δηλαδή το Ιόνιο, και έφτασε τα … αλβανικά σύνορα μέχρι και την Ακρόπολη.

    Το θέμα είναι μείζον. Πολλοί ισχυρίζονται ότι όλες αυτές οι κινήσεις είναι καλά ενορχηστρωμένες, χωρίς περιθώρια λάθους και πέρα από κάθε θεωρία συνωμοσίας. Τουρκία και Αλβανία διεκδικούν πολλά, διεκδικούν επίμονα και όπως φαίνεται δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν αμαχητί.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος πιστός στο επιτακτικό ύφος, ζητά επίμονα, απειλεί, επιβάλλει, απαγορεύει. Ο Ράμα από την άλλη, πιο “Ευρωπαϊος”, πιο διαλλακτικός, φιλικός αλλά εξίσου με πολλές απαιτήσεις. Κάτι σαν το “καλός – κακός μπάτσος” στο σινεμά. Η ουσία είναι ότι …. βαλλόμεθα πανταχόθεν.

    Τώρα ο Έντι Ράμα θέτει πάλι ζήτημα Τσαμουριάς και μιλώντας σε συνένευξή του στη Deutsche Welle και συγκεκριμένα στη διευθύντρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Άντελχαιντ Φάιλκε,  ανέφερε χαρακτηριστικά «Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».

    «Οι συζητήσεις συνεχίζονται» πρόσθεσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, «Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί  εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα. Μία γειτονική χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, μία χώρα στην οποία έγιναν δεκτοί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί. Μία χώρα που λαός της βοήθησε τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς και αντίστοιχα είχαμε βοηθήσει κι εμείς τον λαό της σε δύσκολους καιρούς».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραλήρημα Ερντογάν: Αμφισβητεί την κυπριακή σημαία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Κολομβία: Σοκαριστικές εικόνες από την αεροπορική τραγωδία. Τα πραγματικά αίτια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Ο Α. Τσίπρας και 13 τριτοκοσμικοί ηγέτες αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ