• Big Story

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η ΕΥΠ και ο εμφύλιος. Όλο το παρασκήνιο


    Με «στρατόπεδα» και «πολεμικά ανακοινωθέντα» μαίνεται ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά και την κίνηση της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου να ζητήσουν γνωμοδότηση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ως προς το ασυμβίβαστο ή μη της ιδιότητας μέλους του Δ.Σ. , του αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, ο οποίος έχει αποσπασθεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.  Η πλειοψηφία, με κορυφαίο τον πρόεδρο της Ένωσης Χριστόφορο Σεβαστίδη, απάντησε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου με τρόπο αιχμηρό, χαρακτηρίζοντας ως «νομικά αβάσιμο και ουσιαστικά αθεμελίωτο» το αίτημα για γνωμοδότηση από την εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια «εμπλοκής θεσμικών οργάνων».

    Η αντικατάσταση του μέλους του Δ.Σ. Κασαλιά, από τον εισαγγελέα Εφετών Ευστάθιο Βεργώνη, τον πρώτο αναπληρωματικό δηλαδή, μετεξελίχθηκε σε θρυαλλίδα, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το ίδιο το Καταστατικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Με βάση τις διατάξεις του, εντοπίζεται ασυμβίβαστο (σύμφωνα με την πλειοψηφία), καθώς ο Ευάγγελος Κασαλιάς έχει αποσπασθεί στην ΕΥΠ από τον Νοέμβριο του 2015, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Το ασυμβίβαστο αφορά συγκεκριμένα την ιδιότητα μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης σε σχέση με αυτήν σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία.

    «Ευσεβάστως, παρακαλούμε…»

    Η μειοψηφία κατέθεσε το αίτημα προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τις υπογραφές μεταξύ άλλων της τέως προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτας Στενιώτη, η οποία πήρε το δαχτυλίδι από τη Βασιλική Θάνου αφότου η τελευταία εξελέγη στον θώκο της προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και του προέδρου Εφετών Χρήστου Τζανερρίκου, επικεφαλής της οικείας παράταξης στις αρχαιρεσίες του περασμένου Μαϊου.

    «Ευσεβάστως, παρακαλούμε, εάν το κρίνετε, να γνωμοδοτήσετε για το αναφερόμενο στο παρόν αίτημα μας, νομικό ζήτημα, περί ασυμβιβάστου της ιδιότητας μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με άλλα δικαστικά καθήκοντα, που ορίζονται από νομοθετικές διατάξεις, λόγω της μείζονος σπουδαιότητάς του.

    Ειδικότερα, ως πρώτο θέμα, στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε, για το τρέχον δικαστικό έτος, τέθηκε το ζήτημα του ασυμβίβαστου της ιδιότητας μέλους του Δ.Σ, σε βάρος του μέλους του ΔΣ, Αντεισαγγελέα Εφετών Ευαγγέλου Κασαλιά, εξ αιτίας της ιδιότητάς του, ως Εισαγγελέως της Ε.Υ.Π.», τονίζεται στο αίτημα της μειοψηφίας προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Στην απάντηση που εξέδωσε η πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα από τα επιχειρήματα για την αναρμοδιότητα της Ξένης Δημητρίου, είναι και το ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό: «πέραν όλων αυτών το ζήτημα για το οποίο ζητείται από τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΔΕ η γνωμοδότηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν είναι νομικό, δηλ. δεν αφορά σε ερμηνεία κάποιας νομικής διάταξης, αλλά στην ερμηνεία μιας πολυμερούς δικαιοπραξίας, ήτοι του καταστατικού της ΕΔΕ και στις συνέπειες που έχει η παραβίαση συγκεκριμένων όρων του», σημειώνεται.

    Τα μέλη της πλειοψηφίας εξαπολύουν βέλη όταν αναφέρονται σε «εμπλοκή» – από τη μειοψηφία – της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε διαδικασία ερμηνείας του Καταστατικού: «Δεν θα τους παρακολουθήσουμε γιατί αυτή τη στιγμή κύριο και πρωταρχικό μέλημα δικό μας και όλων των Δικαστικών Ενώσεων είναι η προάσπιση των θεσμικών αιτημάτων μας έχοντας ως βασική προϋπόθεση τη συσπείρωση και την ενότητα. Είναι καιρός να σταματήσουν να προκαλούν δυσλειτουργίες στις εργασίες του ΔΣ απουσιάζοντας συστηματικά από τις συνεδριάσεις του και εμφανίζοντας διχαστικές συμπεριφορές, σε διάψευση των προσδοκιών των συναδέλφων που τους ψήφισαν ως μέλη του ΔΣ, για να συνεισφέρουν στις κοινές υποθέσεις. Οι προκλήσεις τους δεν θα σταματήσουν εδώ.  Όσο όμως συνεχίζουν την ίδια τακτική τόσο εκτίθενται περισσότερο.

    Η μεγάλη στήριξη και συμπαράσταση που έχει το νέο Ενωτικό Προεδρείο από τους συναδέλφους όλων των βαθμών, που έχουν αντιληφθεί τα κίνητρά τους, είναι η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες μεθοδεύσεις».

    Στα ανακοινωθέντα, προστέθηκε ακόμη ένα, που υψώνει λευκή σημαία. Με πρώτη την υπογραφή του προέδρου Πρωτοδικών Κωνσταντίνου Σαργιώτη, συνολικά τρεις δικαστικοί εκφράζουν αμηχανία αλλά και ανησυχία για τον πόλεμο που εκτυλίσσεται,  ζητώντας  «καταλλαγή και ενότητα».

    Τονίζουν ότι «τα φλέγοντα ζητήματα είναι άλλα», με κυριότερο την αναμόρφωση του μισθολογίου των δικαστικών, και εκτιμούν ότι η έκπτωση Κασαλιά δεν πρέπει να είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας.

     Μια έχθρα «απ’ τα παλιά»

    Η «έχθρα» μεταξύ των δυο στρατοπέδων ξεκινά από τις αρχαιρεσίες του περασμένου Μαϊου, οπότε και είχαν εκτοξευθεί πυρά για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και μαγειρέματα σχετικά με τη συγκρότηση του νέου προεδρείου.

    Αφορμή είχε σταθεί το γεγονός ότι στη συγκρότηση του προεδρείου, η πλειοψηφούσα παράταξη (κατείχε επτά έδρες) υπό τον Χρήστο Τζανερρίκο, δεν κατάφερε να καταλάβει καμία θέση. Είχαν μάλιστα τότε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία λάβροι έκαναν λόγο για «αλλοίωση» του εκλογικού αποτελέσματος, με «τη συγκρότηση του δήθεν ενωτικού προεδρείου» ∙ απέναντι τους είχαν τρεις μικρότερες παρατάξεις, με οκτώ μέλη, που συνασπίσθηκαν, με ρόλο νικητή.

    Πληροφορίες βεβαίως φέρουν τα μέλη των τριών αυτών παρατάξεων να επισημαίνουν το κώλυμα Κασαλιά και πριν από τις εκλογές. Το ζήτημα υποβιβάσθηκε τότε για να έλθει και πάλι στο προσκήνιο μετά και την έγκριση του Καταστατικού τον περασμένο Ιούλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/epanastasi-stis-diakopes-ferni-airbnb-se-oli-tin-evropi/77304

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/sokaristikes-exelixis-dio-stis-deka-epichirisis-tha-klisoun-mechri-telos-tou-chronou-ti-sfragida-tis-kivernisis/77476



    ΣΧΟΛΙΑ