• Πολιτική

    Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων: Θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη η δήλωση της Β.Θάνου για τη Novartis

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Εντός αλλά και εκτός Βουλής, οι «πύρινες» αντιπαραθέσεις καλά κρατούν για την υπόθεση της Novartis. Σήμερα δικαστές και εισαγγελείς απαντούν στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, χαρακτηρίζοντας θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη τη χθεσινή τοποθέτηση της περί αναρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την περαιτέρω έρευνα της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωση της, υπενθυμίζει την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Και σε αυτή την περίπτωση, η ανάκριση άρχισε από ανακριτές κατά της Διαφθοράς (πρωτοδίκες) αλλά εν συνεχεία ανατέθηκε, λόγω σοβαρότητας, σε εφέτες ειδικούς ανακριτές.

    Η μεγαλύτερη δικαστική Ενωση είναι αιχμηρή σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει σε ένα θέμα που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ολομέλειας των δικαστών του Εφετείου.

    Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βάλλει κατά μικρής μερίδας του Τύπου, η οποία σε δημοσιεύματα έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης εάν ανατεθεί η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας σε εφέτη ειδικό ανακριτή. «Ανήθικο και υποβολιμαίο» χαρακτηρίζει η Ένωση οποιοδήποτε τέτοιο υπαινιγμό η Ένωση. Στην ανακοίνωση της αναφέρει αναλυτικά:

    Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών – Εισαγγελέων

    «Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους.

    Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Ενισχύονται οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις λόγω της Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Υπόθεση Novartis: H ανοιχτή επιστολή-μανιφέστο του Πληροφοριοδότη Β



    ΣΧΟΛΙΑ