• Big Story

    Διώχνουν επενδύσεις, αντί να φέρουν καινούργιες από την τρομοκρατημένη Τουρκία


    Η Τουρκία φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους, όπως αποδείχθηκε και με τη  επίθεση καμικάζι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, η οποία έσπειρε το θάνατο και προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φόβο για νέες μελλοντικές επιθέσεις. Φυσικά, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, το πλήγμα είναι τεράστιο και για την οικονομία της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το τρομοκρατικό χτύπημα σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή, και τα περισσότερα θύματα ήταν τουρίστες από τη Γερμανία – προφανώς, ο στόχος των τρομοκρατών ήταν να δείξουν πως κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στην Κωνσταντινούπολη, και να πλήξουν τον τουρισμό στην τουρκική πρωτεύουσα (αλλά και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Τουρκία – ποιος νιώθει πλέον ότι η γειτονική χώρα είναι ασφαλής για έναν τουρίστα;).

    Όμως δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις στην Τουρκία εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις, καθώς είναι διάχυτος ο φόβος ότι μπορεί να βρεθούν και αυτές στο στόχαστρο των τζιχαντιστών (ως σύμβολα του «μισητού» γι’ αυτούς δυτικού κόσμου), ενώ σε κάθε περίπτωση ο φόβος που έχει ριζώσει στην τουρκική κοινωνία μόνο κακό μπορεί να κάνει, με τον κίνδυνο να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα να είναι ορατός, σε συνδυασμό και με την κόντρα της Τουρκίας με τη Ρωσία, της οποίας οι επιπτώσεις ακόμη δεν είναι εμφανείς.

    TURKEY-ERDOGAN

    Δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες αρκετές πολυεθνικές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να εγκατασταθούν σε μία πιο σταθερή, πιο ασφαλή χώρα στην ίδια όμως περιοχή. Και σε αυτήν την περίπτωση, σίγουρα θα περάσει από το μυαλό των ανώτατων στελεχών τους μια ιδέα: «Μήπως να πηγαίναμε στην Ελλάδα;».

    Βέβαια, αν η κυβέρνηση της χώρας μας είχε μία κοινή λογική, θα προσκαλούσε η ίδια τις εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, εγγυώμενη ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον και ενδεχομένως κάποιες γραφειοκρατικές και φορολογικές διευκολύνσεις.

    Άλλωστε, τα οφέλη που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θα ήταν ανεκτίμητα: δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, έσοδα από φόρους και εισφορές, σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξης.

    Όλα αυτά, όμως, με μια άλλη κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δε συμπαθεί ιδιαίτερα τις ιδιωτικές επενδύσεις, και φροντίζει να το δείχνει κάθε τόσο. Με πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτό της Eldorado Gold, που αναγκάζεται να σταματήσει τις εργασίες της στη Χαλκιδική, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα συνεχή εμπόδια που της βάζει το κράτος. Αποτέλεσμα; Χαμένες θέσεις εργασίας, χαμένα έσοδα, από φόρους και εισφορές, χαμένη ανάπτυξη…

    Αντί η κυβέρνηση να εκπέμπει προς το εξωτερικό το μήνυμα ότι θέλει ιδιωτικές επενδύσεις και να τις αναζητά μάλιστα, σε μία περίοδο που η οικονομία τις έχει απόλυτη ανάγκη για να ανακάμψει, αντίθετα και αυτές τις λίγες που βρήκε έτοιμες από την προηγούμενη κυβέρνηση τις σαμποτάρει με κάθε τρόπο, αποτρέποντας και οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση.

    Εδώ που τα λέμε, αν το σκεφτεί κανείς, πιο ασφαλές είναι να έχεις επιχείρηση στην «τρομοκρατημένη» από τους τζιχαντιστές Τουρκία, παρά στην «τρομοκρατημένη» από τον κρατισμό Ελλάδα…



    ΣΧΟΛΙΑ