• Business

    Δύο μήνες προστασία για τη Folli Follie – «Όχι» στη Συμμετοχών και στην Καίτη Κουτσολιούτσου

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Για ακόμα δυο μήνες η Δικαιοσύνη άπλωσε «ομπρέλα προστασίας» στη Folli Follie ΑΕ έναντι των πιστωτών της. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας διατηρήθηκε για ακόμη δύο μήνες η προσωρινή διαταγή, με την οποία οι πιστωτές του ομίλου της εταιρείας δεν μπορούν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας όπως για παράδειγμα το 25,5% της εταιρίας Αττικά Πολυκαταστήματα που έχει περάσει στα χέρια των 4 συστημικών τραπεζών.

    Ωστόσο, το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση με αυστηρούς όρους για την Folli Follie:

    • Της απαγορεύει την εγγραφή προσημειώσεων και οποιουδήποτε εμπράγματου βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ούτε η εταιρεία μπορεί να εκποιήσει περιουσιακά της στοιχεία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση στην κύρια αίτηση που συζητήθηκε σήμερα.
    • Αντίθετα το Δικαστήριο δεν προχώρησε στην προστασία έναντι των πιστωτών της Folli Folli Συμμετοχών και της Αικατερίνης (Καίτης) Κουτσολιούτσου, απορρίπτοντας τα δικά τους αιτήματα προστασίας έναντι των πιστωτών τους.

    Δηλαδή με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη ρευστοποίηση του 10,4% της “Αττικά Πολυκαταστήματα” που κατέχει σήμερα η Folli Follie Συμμετοχών και είναι ενεχυριασμένο στις Τράπεζες. Όμως το 25,27% οι τράπεζες δεν μπορούν να το ρευστοποιήσουν. Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ποσοστό του 35,67% της “Αττικά Πολυκαταστήματα” που έχουν λάβει ως ενέχυρο οι Τράπεζες, ο κ. Ζαχαρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, υποστήριξε πως η εταιρεία είχε προτείνει στις τράπεζες να τους δοθεί ως ενέχυρο το ποσοστό που ελέγχει η Folli Follie στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης Dufry (το οποίο ανέρχεται σε 1,6 εκατ. μετοχές της Dufry), κάτι το οποίο δεν δέχθηκαν.

    Στελέχη της εταιρείας, μιλώντας ως μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και συγκεκριμένα μέλος του διοικητικού της συμβουλίου ανέφερε πως υπάρχει επενδυτικό σχήμα το οποίο έχει υποβάλει προ ημερών συγκεκριμένη πρόταση.

    Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το επενδυτικό αυτό σχήμα το οποίο κατά δήλωση του ίδιου προσφέρει 60-70 εκατ. ευρώ για το 35,67% της “Αττικά Πολυκαταστήματα” ενδιαφέρεται και για το σύνολο της εταιρείας. Υποστήριξε πως οι πωλήσεις της Folli Follie καταγράφουν ανάπτυξη το 2018 και ότι έχει προσληφθεί η Deloitte για εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των 40 θυγατρικών της και έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

    Η πλευρά των Folli Follie, υποστήριξε πως πλειστηριασμός του συγκεκριμένου ποσοστού που αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο θα την αποδυναμώσει και θα πουληθεί σε μικρότερη αξία από την πραγματική.

    Πολύωρη συνεδρίαση του δικαστηρίου 

    Η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα (λήψη προληπτικών μέτρων) ήταν πολύωρη.

    Η εταιρία, έχοντας στο πλευρό της (με πρόσθετες παρεμβάσεις στο δικαστήριο) τους εργαζόμενους της, τις θυγατρικές της εταιρείες και τους ομολογιούχους της (UBS) διεκδικεί να πετύχει προστασία από τους πιστωτές ενόψει της κατάρτισης σχεδίου εξυγίανσης.

    Απέναντι τους τράπεζες, Δημόσιο και ΕΦΚΑ που ζητούν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που είχαν χορηγηθεί ως ενέχυρο για να εισπράξουν τα χρωστούμενα. Αυτό που διεκδικούν είναι η εκποίηση συνολικού ποσοστού 36% των μετοχών των πολυκαταστημάτων ATTICA (η FOLLI FOLLIE κατέχει το 25,27% και η FOLLI FOLLIE Συμμετοχών το 10,4%).

    Οι τράπεζες υποστήριξαν ότι έχει βρεθεί επενδυτής, ο οποιος είναι έτοιμος να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό υποστηρίζοντας ότι αν διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή προστασίας θα μειωθεί η αξία του ενεχύρου.

    Ωστόσο η εταιρία υποστήριξε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ελληνα επενδυτή, ο οποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το συγκεκριμένο ποσοστό. Προσφέρει 70 εκατ. ευρώ, το όνομα του ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο δικαστήριο.

    «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε ιδιαιτέρως προχωρημένο στάδιο, αλλά υπογραφές δεν έχουν μπει ακόμα», κατέθεσε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Μαν. Ζαχαρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Ιστορίες για άγνωστους επενδυτές επικαλείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο δικαστήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καίτη Κουτσολιούτσου (Folli Follie): Ερωτηματικά από το αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της



    ΣΧΟΛΙΑ