• Big Story

    Δημήτρης Μαντζούνης: Με ποια όπλα το αφεντικό της Alpha Bank περνάει στην επίθεση για να ενισχύσει την φήμη της

    Δημήτρης Μαντζούνης Alpha Bank

    Δημήτρης Μαντζούνης,. Διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank


    Γεμάτη ατζέντα επαφών με τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» έχει για τις επόμενες ημέρες η Alpha Bank, παρουσιάζοντας τις επιδόσεις υπό την διοίκηση του Δήμου Μαντζούνη. Ήδη, στο roadshow της HSBC στο Λονδίνο τα ραντεβού της ομάδας στελεχών ήταν συνεχή παρά τις ακυρώσεις που καταγράφηκαν για άλλες τράπεζες λόγω του ασθενούς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

    Με αφορμή το roadshow της Keefe, Bruyette & Woods στις 14 Σεπτεμβρίου, η τράπεζα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον για τη μετοχή της και να ενισχύσει τις σχέσεις με τους επενδυτές προκειμένου να πειστούν οι τελευταίοι ότι «υπάρχει ακόμη story στον κλάδο». Θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις, στις 21 Σεπτεμβρίου του ΧΑ και στις 27 Σεπτεμβρίου της Bank of America με τη συμμετοχή Ελλήνων τραπεζιτών.

    Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με το γενικότερο περιβάλλον που δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού λείπει ο καταλύτης: η διευθέτηση του χρέους, το QE, ή μια άλλη εξέλιξη που να δείχνει ότι «κάτι κινείται».

    Η συνολική αποτίμηση από το roadshow της ΗSBC ήταν ότι οι επενδυτές απλώς ακούνε και δεν αντιδρούν αλλά όπως σημειώνει τραπεζικό στέλεχος που μετείχε στις παρουσιάσεις, το θετικό είναι τουλάχιστον ότι, «όπως δεν έχουν λόγο να αγοράσουν, δεν έχουν λόγο να πουλήσουν».

    Σπύρος Φιλάρετος. Γενικός Διευθυντής Alpha Bank
    Σπύρος Φιλάρετος. Γενικός Διευθυντής Alpha Bank

    Η Alpha Bank διατήρησε τον αριθμό των συναντήσεων που είχαν κλειστεί εξαρχής, σε αντίθεση με άλλες τράπεζες, ενώ τα στελέχη  της είχαν και πρόσθετες επαφές στο περιθώριο του roadshow, κάτι που αναμένεται και στις επόμενες εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου.

    Στο επίκεντρο της ατζέντας είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι που θα συμφωνηθούν με τον SSM. Το επενδυτικό στόρι της διαχείρισης των NPLs παραμένει ελκυστικό παρότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές κινήσεις από τον κλάδο ελλείψει κυρίως του θεσμικού πλαισίου.

    Ο Δήμος Μαντζούνης και η ομάδα της Alpha Bank παρουσιάζουν στο μέτωπο αυτό, ένα φιλόδοξο σχεδιασμό με «προίκα» τις ήδη ικανοποιητικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση των NPLs και δύο συμφωνίες διαχείρισης – πρότυπο, με διεθνείς εταιρείες.

    Γιώργος Αρώνης
    Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank

    Με τη συντονισμένη προσπάθεια του top management και συγκεκριμένα του Γιώργου Αρώνη, του Σπύρου Φιλάρετου και του Αρτέμη Θεοδωρίδη, καταγράφεται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο πρόοδος στην εξέλιξη των NPEs κυρίως λόγω των αναδιαρθρώσεων που επιταχύνονται με γοργό ρυθμό. Στην κατεύθυνση αυτή, η τράπεζα θα επιδιώξει να μειώσει τις καθυστερήσεις τουλάχιστον κατά 40% ως το τέλος του 2019.

    Ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα που διαμορφώνονται σε περίπου 1,4 δισ.ευρώ ανά τρίμηνο ενώ «εξήλθαν» των NPEs 500 εκ. ευρώ δανείων που είτε επέστρεψαν σε εξυπηρέτηση, είτε έγινε ρευστοποίηση, είτε αποπληρωμή.

    Η δουλειά που έχει γίνει από τη διοίκηση στο μέτωπο των καθυστερούμενων δανείων είναι σημαντική. H Αlpha Bank έχει «περάσει» στη μονάδα NPL λιανικής δάνεια ύψους 18,7 δισ. ευρώ και απασχολεί για τη διαχείρισή τους περί τα 2.500 άτομα και στην αντίστοιχη μονάδα επιχειρηματικής πίστης υπόλοιπα ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,1 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να λειτουργούν οι δύο συμφωνίες της Alpha Bank. Η πρώτη με την Aktua, με την κοινή εταιρεία της τράπεζας και της ισπανικής εταιρείας να αρχίσει να δραστηριοποιείται στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

    Η πλατφόρμα με το ΚΚR, η οποία θα αφορά μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, με συμμετοχή επίσης της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους.

    Με βάση τον στόχο για μείωση των NPEs κατά 40% ως το τέλος του 2019, η Alpha Bank επιδιώκει τη μείωση του δικού της χαρτοφυλακίου NPEs κατά τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ, από τα 32,3 δισ. ευρώ σήμερα ενώ τα NPLs έχουν στο τρίμηνο ύψος 23,2 δισ. ευρώ. Για το 2016 η Alpha Bank αναμένει ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ ενώ θα σχηματιστούν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Οι νέες καθυστερήσεις για την Alpha Bank υποχώρησαν σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 110 εκ.ευρώ από 275 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ο δείκτης των NPLs διαμορφώθηκε σε 37,8% στο τέλος Ιουνίου έναντι 37,4% στο τέλος Μαρτίου και ο δείκτης NPEs σε 52,6% έναντι 52,1%.

    Η τράπεζα είχε αυξημένες προβλέψεις που οφείλονταν στα δάνεια του ομίλου Μαρινόπουλος και ανήλθαν στα 350 εκ. ευρώ από 255 εκ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 69%, επιτρέποντας την πιο ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων και οι σωρευτικές προβλέψεις μετά από διαγραφές στα 15,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:    

    http://www.mononews.gr/giannis-stournaras-ti-tha-apofasisi-gia-tin-nea-igesia-tis-trapezas-attikis/73252



    ΣΧΟΛΙΑ