• Big Story

    Citi: Ξεχάστε τους μαύρους κύκνους, το επόμενο κραχ θα πυροδοτηθεί από κάτι ασήμαντο


    Για να συμβεί ένα μεγάλο κραχ στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο μπορεί να χρειαστεί μονάχα ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός, προειδοποιεί η Citi, η οποία βασίζει αυτή την εκτίμηση και στο γεγονός ότι ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πρόσφατα ράλι, ενώ ανοδική πορεία σημείωσαν και οι μετοχές στα άλλα χρηματιστήρια του πλανήτη.

    Η Citi θεωρεί πως η κατάσταση είναι τουλάχιστον αβέβαιη.

    Σε ένα note που απέστειλε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στους πελάτες της, η τράπεζα υποστήριξε ότι οι επενδυτές διεθνώς δείχνουν να έχουν εφησυχάσει, κάτι που αυτόματα αυξάνει τον κίνδυνο οι αγορές να έρθουν αντιμέτωπες με “μη αναμενόμενα αποτελέσματα σε αναμενόμενα γεγονότα”. Για παράδειγμα, προ ολίγων μηνών, οι αγορές έδειχναν σίγουρες και είχαν ποντάρει στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ιστορικό δημοψήφισμα και όχι υπέρ του Brexit και ήρθαν αντιμέτωπες με ένα άνευ προηγουμένου σοκ όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα (ή αλλιώς και “μαύροι κύκνοι”, δηλαδή γεγονότα που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στις αγορές).

    Όλοι συνηθίζουν να τοποθετούν χρήματα κάπου επειδή νιώθουν σίγουροι ότι τα πράγματα θα έχουν μια συγκεκριμένη έκβαση. Αν συμβεί κάτι αναπάντεχο – η ψήφος του Brexit, ή η νίκη του Donald Trump στις εκλογές των ΗΠΑ – τότε είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρότατοι κλυδωνισμοί στις αγορές διεθνώς.

    Γιατί όμως οι αγορές τείνουν να είναι “μονόπλευρες”; Η Citi πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει καθώς την τρέχουσα περίοδο υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα από όση έχει υπάρξει εδώ και καιρό στις αγορές, κάτι που παράλληλα εξηγεί και το γιατί τα ποσοστά μεταβλητότητας έχουν υποχωρήσει.

    Στο note της η Citi προσθέτει ότι:

    “Είναι το τρέχον περιβάλλον περισσότερο αβέβαιο από ότι ήταν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών; Η γεωπολιτική προοπτική είναι περισσότερο ασταθής από ότι ήταν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70; Είναι η Ευρώπη πιο ασταθής από ότι ήταν την περίοδο πριν οδηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση; Δεν είναι. Από πολλές οπτικές, η σταθερότητα είναι μεγάλη”.

    Και αυτή ακριβώς η σταθερότητα είναι που αποτελεί ρίσκο για τους επενδυτές,  επειδή “η μεγαλύτερη σταθερότητα δημιουργεί ομοφωνία, η οποία δημιουργεί επανάπαυση, που με τη σειρά της δημιουργεί το ρίσκο”.

    Η Citi συμπληρώνει ότι δε θα χρειαστεί κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός – τύπου Brexit ή νίκη του Trump – για να πυροδοτήσει ένα γιγάντιο χρηματιστηριακό κραχ, καθώς “Θα πρέπει να προσέξουμε το ότι οι τρέχουσες δράσεις υποδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει να μειώνεται. Μια μεγάλη ανατροπή απαιτεί μια αφορμή, όμως αυτή η αφορμή μπορεί να είναι ασήμαντη”.

    Η τράπεζα καταλήγει με μια προειδοποίηση: “Προσέξτε τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα σε αναμενόμενα γεγονότα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: J. Fredriksen: Με αυτή την κίνηση η Frontline εξοικονόμησε 300 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Morgan Stanley: H δύναμη των τραπεζών θα φανεί στο β εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999

    mononews_contest



    ΣΧΟΛΙΑ