• Big Story

    ΧΑ: Ποιο Fund πουλάει σήμερα μετοχές και βυθίζει τις τράπεζες

    • NewsRoom

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Η κόπωση αρχίζει να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά καθώς στο μεν χρηματιστήριο οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν σημειώνοντας απώλειες έως -5% ενώ και στα ομόλογα καταγράφονται ήπιες ρευστοποιήσεις.  Άπαξ και για το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν θετικά νέα εύλογα η αγορά έχει ανακρούσει πρύμναν. Σήμερα ειδικά στις τράπεζες αμερικανικό fund έχει βγει πωλητής….. ενώ και η Blackrock εσχάτως μειώνει θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο ορισμένες μετοχές του FTSE 25 όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ όπου καταγράφουν κέρδη .

    Χωρίς χρέος και χωρίς QE η αγορά έφθασε στην ζώνη των 820-825 μονάδων είναι σχεδόν 94% άνοδος από τα χαμηλά των 420 μονάδων και σχεδόν 38% από τις 600 μονάδες που βρισκόταν για καιρό η χρηματιστηριακή αγορά.

    Η αγορά θα ακολουθήσει μια αργή πλαγιοανοδική κίνηση με μέγιστο σε αυτή την κίνηση στις 855 μονάδες, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ανόδου.

    Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία η κόπωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες οι οποίες έχουν χάσει την ανοδική τους δυναμική επηρεάζοντας προφανώς την συνολική εικόνα της αγοράς.

    Οι τραπεζικές μέτοχες 

    Οι μετοχές των τραπεζών σήμερα κινούνται πτωτικά έως -5% με αυξανόμενους  όγκους…

    Εθνική, Πειραιώς και Eurobank βρίσκονται στο αρνητικό επίκεντρο.

    Στον FTSE 25 επικρατούν ήπιες μεικτές τάσεις με την ΔΕΗ να καταγράφει κέρδη +5% στα 2,42 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 561 εκατ ευρώ.

    Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,43 ευρώ με άνοδο +4% και κεφαλαιοποίηση 563 εκατ.

    Συνολικά η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ φθάνει το 1,13 δισεκ. ευρώ.

    Το άθροισμα των μετοχών της ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ φθάνει στα 4,86 ευρώ και αντιστοιχεί με premium 28% σχέση με την τιμή της ΔΕΗ πριν αποσχιστεί ο ΑΔΜΗΕ.

    Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE, κέρδη καταγράφουν ο ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ κ.α.

    Έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν μετοχές στον FTSE 25 που εμφανίζουν τιμές αντίστοιχες του 2014 όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1300 μονάδες.

    Ορισμένες μετοχές είναι ακραία υπερτιμημένες στον FTSE 25.

    Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται άτονα πτωτικά με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 818 μονάδες με πτώση -0,64% έχοντας υψηλό στις 828,32 μονάδες και χαμηλό στις 818,03 μονάδες.

    Ο Τζίρος

    Ο τζίρος και ο όγκος σε αυξανόμενα επίπεδα ενώ συνολικά καταγράφεται αύξηση όγκων εσχάτως.

    Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 58 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 70 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 61 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες και 2,6 εκ. τεμάχια στα warrants

    Απαραίτητη η συμβολή του Τραπεζικού Δείκτη για την ανάκτηση της χαμένης δυναμικής της αγοράς

    Με απώλειες της τάξης του -0,45%, στις 823,32 μονάδες έκλεισε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του -1,36%, κλείνοντας στις 1055,85 μονάδες.

    Η αγορά συνεχίζει να συντηρείται στα τρέχοντα επίπεδα με τη βοήθεια των δεικτοβαρών μετοχών ενώ συνεχίζει να προβληματίζει η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα χωρίς ωστόσο να υποχωρούν ανησυχητικά με τον Τραπεζικό Δείκτη να διακρατά μέχρι στιγμής τις απαραίτητες στηρίξεις…

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια στην αγορά με τα blue chips να συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης…δημιουργώντας ερωτηματικά για τη συνέχεια…

    Η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη και του FTSE/25 παραμένει ανοδική ενώ ουδέτερη είναι πλέον η βταχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού Δείκτη.

    Οι αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 829 και 835 μονάδες και η στήριξη στις 820 μονάδες.

    Οι αντιστάσεις

    Οι αντιστάσεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις  1073 και 1091 μονάδες και οι στηρίξεις στις 1036 και στις 1017 μονάδες.

    Οι αντιστάσεις της Εθνικής εντοπίζονται στα 0,348 και 0,356 ευρώ και οι στηρίξεις στα 0,332 και 0,324 ευρώ.

    Οι αντιστάσεις της Alpha Bank εντοπίζονται στα 2,20 και 2,23 ευρώ και οι στηρίξεις στα 2,14 και 2,11 ευρώ.

    Οι αντιστάσεις της Eurobank εντοπίζονται στα 1,01  και 1,04 ευρώ και οι στηρίξεις στα 0,962 και 0,939 ευρώ.

    Οι αντιστάσεις της Πειραιώς εντοπίζονται στα 0,23 και 0,236 ευρώ και οι στηρίξεις στα 0,218 και 0,212 ευρώ.

    Οι αντιστάσεις του FTSE/25 εντοπίζονται στις 2191 και 2208 μονάδες και η στήριξη στις 2153 μονάδες.

    Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η αγορά συνεχίζει να συντηρείται στα τρέχοντα επίπεδα με τη βοήθεια των blue chips. Όμως συνεχίζει να προβληματίζει η αδυναμία του Τραπεζικού Δείκτη καθώς η συμβολή του θεωρείται απαραίτητη για την ανάκτηση της χαμένης δυναμικής της αγοράς…

    Τι να προσέξουμε

    Τα κύρια σημεία προσοχής της σημερινής συνεδρίασης εστιάζονται στη συμπεριφορά του Τραπεζικού Δείκτη στην περιοχή στήριξης των 1036 μονάδων με τη διακράτησή της να θεωρείται απαραίτητη προς αποφυγή επιδείνωσης της τεχνικής του εικόνας ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική θα ήταν μία προσπάθεια προσέγγισης της αντίστασης των 1073 μονάδων…

    Σημαντική θεωρείται επίσης η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε πιθανή προσπάθεια προσέγγισης της αντίστασης των 829 μονάδων…

    Ζητούμενα για την ανάκτηση της χαμένης δυναμικής στην αγορά η επαναδραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών και η ενεργοποίηση του Τραπεζικού Δείκτη…



    ΣΧΟΛΙΑ