• Big Story

    Capital Economics: Δίχως τέλος η λιτότητα στην Ελλάδα. Εύθραυστη η ανάκαμψη λόγω NPLs

    • NewsRoom


    Παρά τα θετικά σημάδια, η Ελλάδα απέχει πολύ από την επίτευξη μιας ισχυρής ανάκαμψης, σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Capital Economics για τις ευρωπαϊκές προοπτικές. Όπως επισημαίνει, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% και στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Σεπτεμβρίου υποδηλώνει ότι η ετήσια ανάπτυξη θα αυξηθεί από το 0,8% του β’ τριμήνου σε περίπου 2%.

    Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες. Ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες φαίνονται υψηλοί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο “αγκάθι”. Εάν διαγραφούν πλήρως, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  των  ελληνικών τραπεζών (capital to risk-weighted asset ratio) θα μειωνόταν στο 3%, πολύ κάτω από την ελάχιστη απαίτηση του 10,5%.

    c1

    Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει η Capital Economics. Για παράδειγμα, υπογραμμίζει, παρά τη μεγάλη ζήτηση, περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του τουριστικού τομέα αναφέρουν ότι οι οικονομικοί περιορισμοί εμποδίζουν τη δραστηριότητα.

    Το ΔΝΤ θέλει να υπάρξουν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σ ‘ αυτό με το σκεπτικό ότι ζητώντας από τους επενδυτές να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

    Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει εύθραυστη. Όπως σημειώνει η C.E., τα προβλήματα των τραπεζών δεν θα επιλυθούν σε μία νύχτα και η λιτότητα δεν έχει τελειώσει.

    c2

    Μάλιστα, όπως τονίζει, η δημοσιονομική λιτότητα προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 1% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020. Αυτό θα επιτείνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

    Δεδομένων αυτών των ζητημάτων, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως σημειώνει η Capital Economics, μία εκτίμηση που έχει διατυπώσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

    Όπως επισημαίνει, οι προοπτικές θα μπορούσαν ωστόσο να ενισχυθούν εάν υπάρξει περαιτέρω  ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αλλά επειδή τα κόμματα που τίθενται κατά τα πακέτα διασώσεων έχουν κερδίσει έδαφος σε πρόσφατες εκλογές σε άλλες χώρες, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους έχει γίνει μια πιο απομακρυσμένη προοπτική.

    Συνολικά, τονίζει η Capital Economics, η Ελλάδα μάλλον δεν αναμένεται να δει την ισχυρή ανάκαμψη που είδαν άλλες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας.



    ΣΧΟΛΙΑ