• Big Story

    Τράπεζες: Σε τεντωμένο σκοινί οι διοικήσεις. Στην πόρτα εξόδου όσοι δεν πιάνουν τους στόχους


    Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στις τράπεζες και το 2017. Την έξοδο θα δουν οι διοικήσεις των τραπεζών αν δεν πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα  οποία θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40,2 δισ. ευρώ -στα 66,7 δισ. ευρώ- μέχρι το τέλος του 2019, από τα 108 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Το μήνυμα που έχουν λάβει οι τραπεζίτες από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας είναι σαφές: Πιάστε τους στόχους μέσα στα χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχουν  άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι διοικήσεις που θα παρεκκλίνουν των στόχων τους θα φύγουν.

    Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Μέσα στους επόμενους 36 μήνες θα πρέπει να μειωθούν τα καθυστερούμενα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ, δηλαδή  περισσότερο από 1 δισ. ευρώ το μήνα. Και κάθε τρίμηνο θα δίνουν λογαριασμό στον SSM αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ζητούμενο είναι να βρίσκονται εντός των στόχων τους.

    Στόχος των τραπεζών –σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους- είναι η μείωση να προέλθει κυρίως μέσω μακροχρόνιων και βιώσιμων ρυθμίσεων, ώστε τα περισσότερα δάνεια που βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο» να επανέλθουν στην κανονικότητα. Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων -δηλαδή οι πλειστηριασμοί- όπως και οι μεταβιβάσεις δανείων (σε εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών).

    Ωστόσο για το 2017 οι τραπεζίτες κρατούν «μικρό καλάθι»  καθώς εκτιμούν ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχιστεί η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση και προσδοκούν ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη το 2018 και το 2019, ώστε στη  λήξη της 3ετίας να έχει επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τον SSM  και την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να έχει υποχωρήσει στο 34% (του συνολικού χαρτοφυλακίου) από 51% που είναι σήμερα.

    Το εγχείρημα της μείωσης είναι φιλόδοξο αλλά και εξαιρετικά δύσκολο. Το «βουνό» των καθυστερούμενων οφειλών στις τράπεζες είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, απότοκο της ύφεσης που έχει καθαιμάξει την ελληνική οικονομία, ενώ μέσα στο σκηνικό της κρίσης αυξήθηκε και το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Οι τραπεζικές διοικήσεις σε πρώτη φάση θα εστιάσουν στις μακροχρόνιες και επιτυχείς ρυθμίσεις, μέσα από διάφορες λύσεις που προβλέπουν και «κούρεμα» οφειλής.

    Ταυτόχρονα όμως έχουν έτοιμα και τα ειδοποιητήρια για εντολές πληρωμών και προγράμματα πλειστηριασμών, που αφορούν τους μπαταχτσήδες δανειολήπτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λ. Φραγκιαδάκης (Εθνική): Μεγάλη επιτυχία η πώληση της UBB στη βελγική KBC

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν την Ελλάδα το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Τι προσδοκούν για το 2017; Ό,τι προσδοκούσαν και για το 2016



    ΣΧΟΛΙΑ