• Big Story

    Πώς θα σωθεί η MamidOil – Jetoil. Ρώσοι πληρώνουν τα χρέη των τραπεζών


    Λύση με “μοντέλο Μαρινόπουλου” και έναν ρωσικό όμιλο σε ρόλο… Σκλαβενίτη προωθείται για τη διάσωση της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας MamidOil – Jetoil, της ιστορικής επιχείρησης του Κυριάκου Μαμιδάκη (που αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων), η οποία εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ρωσικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην εμπορία πρώτης ύλης για diesel, μέσω θυγατρικής του που εδρεύει σε χώρα της ευρωζώνης, ενδιαφέρεται και μάλιστα έντονα για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil – Jetoil, και ειδικότερα των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με δεξαμενές χωρητικότητας 220.000 τόνων, και της άδειας λειτουργίας της, που θα επιτρέψει στον ρωσικό όμιλο να μπει ενεργά στη διάθεση πετρελαϊκών προϊόντων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα (με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πάρει το “πράσινο φως” για τη μεταβίβαση της άδειας), που θα είναι και ο πρώτος “σταθμός” της επέκτασής της στα νότια Βαλκάνια.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός όμιλος είναι διατεθειμένος να δαπανήσει περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας -η αξία των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι εκτιμάται κοντά στα 110 εκατ. ευρώ- τα οποία θα μεταβιβαστούν σε μία νέα εταιρεία (στην οποία θα διαθέτει το 100%), μαζί με τους εργαζομένους της, αλλά και με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της, οι οποίες αναμένεται να υποστούν “κούρεμα” και το υπόλοιπο μέρος τους να αποπληρωθεί σε πρώτη φάση μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο ρωσικός όμιλος, και σε δεύτερη φάση μέσω ρύθμισης, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο έναντι του Δημοσίου και των προμηθευτών.

    Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει να δώσουν το “ΟΚ” πρώτα απ’ όλα οι τράπεζες, η δανειακή έκθεση των οποίων στην εταιρεία ανέρχεται σε 138 εκατομμύρια ευρώ, με την Alpha Bank να είναι η πλέον εκτεθειμένη με δάνεια ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μεγάλων πιστωτών της εταιρείας είναι επίσης και η Ελληνικά Πετρέλαια.

    Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της Jetoil που είναι καλυμμένος με εγγυήσεις, με βάση την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, διαρθρώνεται ως εξής σε: Εθνική Τράπεζα 50,5 εκατ. ευρώ, Αττικής 12,66 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 36,4 εκατ. ευρώ, Alpha 65,28 εκατ. ευρώ και Eurobank 41,55 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία οφείλει 12,8 εκατ. ευρώ προς τραπεζικές εταιρείες για μισθώσεις leasing, σε προμηθευτές 77,8 εκατ. ευρώ, 9,21 εκατ. γραμμάτια και επιταγές και 13,15 εκατ. υποχρεώσεις σε λοιπούς ανέγγυους πιστωτές.

    Αν οι τράπεζες δώσουν το “πράσινο φως” στη δεσμευτική προσφορά που ήδη έχει υποβάλει ο ρωσικός όμιλος, τότε θα επιδιωχθεί η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών.

    Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι αντιστοιχούν στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας για καύσιμα και από εκεί διακινούνταν προ κρίσης ετησίως 2 εκατ. κυβικά καυσίμων, σημαντικό κομμάτι των οποίων αφορούσε σε εξαγωγές στα Βαλκάνια. Επίσης ο όμιλος διαθέτει μέσω της MAMIDOIL – ALBANIAN S.A. στο Δυρράχιο αποθήκες χωρητικότητας 12 χιλ. κυβικών, και στο Κόσσοβο αποθήκες 18 χιλ. κυβικών (Standardplin Sh.p.k.) ενώ δραστηριοποιείται επίσης στη Σερβία και τη Βουλγαρία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλαστικό χρήμα: Τι συμβαίνει με “μαύρο χρήμα”, e- banking και αφορολόγητα εισοδήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από 2 Ιανουαρίου: σεισμός για χιλιάδες καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίνεται άδεια καζίνο στο Ελληνικό (ήταν από τα προαπαιτούμενα)



    ΣΧΟΛΙΑ