• Big Story

    Γ. Οικονόμου: Νέα επένδυση ύψους 200 εκατ. δολ. στη ναυτιλιακή του – Όλο το παρασκήνιο

    Γιώργος Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Μετά τη δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. δολαρίων που συνήψε με τη Sifnos Shareholders Inc, η ναυτιλιακή DryShips Inc., συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, εξασφάλισε ακόμη μια σημαντική επένδυση στα πλαίσια των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει.

    Σημειώνεται ότι στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή της εταιρείας στη συνεδρίαση της Wall Street της 27ης Δεκεμβρίου (στις 17.55 ώρα Ελλάδος), διαπραγματεύονταν στα 4,09 δολάρια με πτώση της τάξεως του 3,76%. Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση της μετοχής.

    dryships

    Συγκεκριμένα, η ναυτιλιακή ανακοίνωσε πως ήλθε σε ιδιωτική συμφωνία με την Kalani Investments Limited, στην οποία και θα πουλήσει κοινές ονομαστικές μετοχές της DryShips συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί – εκτός απροόπτου – μέσα σε 24 μήνες.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που έκανε η DryShips, τα κέρδη που θα προκύψουν από την πώληση των μετοχών αυτών στην Kalani, η ναυτιλιακή του κ. Οικονόμου πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα αυτή συμφωνία προβλέπει πως η Kalani δε θα μπορεί να έχει απαίτηση επί των πωλήσεων, ενώ έχει την υποχρέωση να εξαγοράσει τις κοινές μετοχές σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η εταιρεία του κ. Οικονόμου. Ακόμη, η ναυτιλιακή θα προχωρήσει και σε έκδοση κοινών μετοχών συνολικής αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων στην Kalani ως commitment fee.

    Παράλληλα, στη νέα συμφωνία δε θα περιλαμβάνονται άλλα επενδυτικά προϊόντα, όπως warrants, παράγωγα ή μετοχές άλλων σειρών.

    Σημειώνεται ότι αυτή η επενδυτική κίνηση αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά σε συνεργασία με την Kalani, η οποία έχει την έδρα της στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr το Νοέμβριο, η εισηγμένη στην αγορά του Nasdaq DryShips προχώρησε στην έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών και warrants μέσω ιδιωτικής συμφωνίας με την Kalani, στην οποία και πούλησε 20.000 νέες μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές, δικαιώματα αγοράς άλλων 80.000 προνομιούχων μετοχών, προπληρωμένα warrants για αγορά 372.874 κοινών ονομαστικών μετοχών καθώς και άλλων 100 κοινών ονομαστικών μετοχών.

    Γιώργος Οικονόμου
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου “Raraka” της DryShips είναι χωρητικότητας 76.037-dwt και κατασκευής του έτους 2012

    Κατόπιν, η ναυτιλιακή του κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της πώλησης των νέων προνομιούχων μετατρέψιμων μετοχών σειράς Ε-1 και Ε-2 και warrants που εξέδωσε έφερε στα ταμεία της ακαθάριστα έσοδα που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. δολάρια.

    Ο εφοπλιστής, που είναι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, τόνισε σχετικά ότι «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προσελκύσουμε κεφάλαια ύψους έως και 200 εκατ. δολαρίων από την πώληση μετοχών, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας. Μαζί, με διαθέσιμη ρευστότητα που ξεπερνάει τα 120 εκατ. δολάρια, είμαστε στη θέση να εκκινήσουμε τη διαδικασία ανανέωσης του στόλου μας και διαχείρισης των ταμειακών μας ροών, ενώ παράλληλα αναζητούμε επενδυτικές ευκαιρίες που αφορούν σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας. Ήδη επεξεργαζόμαστε κάποιες επενδύσεις που επιθυμούμε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε στο πολύ προσεχές μέλλον».

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Οικονόμου, χορήγησε πρόσφατα ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 85,1 εκατ. δολαρίων στη DryShips, γεγονός που τον μετέτρεψε αυτόματα στον μεγαλύτερο πιστωτή της. Μέσα από αυτή την κίνηση, εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πλειοψηφίας (του 90%) του χρέους της ναυτιλιακής που αγγίζει τα 154,5 εκατ. δολάρια, με τα υπόλοιπα 16,5 εκατ. δολάρια να παραμένουν στη διαχείριση τρίτων πιστωτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της DryShips.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: G2 Ocean: Η κοινοπραξία-κολοσσός των 130 πλοίων αξίας 814 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Μυτιληναίος μπαίνει στην αγορά των πλοίων. Όλες οι λεπτομέρειες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Οικονόμου: Νέο στέλεχος στην TMS Cardiff Gas



    ΣΧΟΛΙΑ