• Big Story

    Τίτλοι τέλους στο ΔΟΛ. Στις 3 Μαρτίου κρίνεται η τύχη του. Οι τράπεζες ζήτησαν ειδικό εκκαθαριστή

    Σταύρος Ψυχάρης

    Σταύρος Ψυχάρης


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα του ΔΟΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες κατέθεσαν αίτηση για το διορισμό ειδικού διαχειριστή με στόχο να προχωρήσουν στην ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.

    Έτσι, στις 3 Μαρτίου, οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση των τραπεζών, θα κριθεί η τύχη του ιστορικού συγκροτήματος. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις αντιδράσεις της πλευράς Ψυχάρη, καθώς θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι ο όμιλος δεν βρίσκεται σε οριστική παύση πληρωμών, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να γίνει δεκτή η αίτηση των τραπεζών για διορισμό ειδικού διαχειριστή.

    Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για την εξεύρεση λύσης διάσωσης του ΔΟΛ δεν έγιναν δεκτές από τις πιστώτριες τράπεζες. Συγκεκριμένα, η πρόταση έκανε λόγο για προσφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ιβάν Σαββίδη και 5 από τον όμιλο Μπόμπολα με σημαντικό κούρεμα των δανείων των δύο ομίλων, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, οι οποίοι με τη σειρά τους απαίτησαν πολύ υψηλότερο τίμημα από αυτό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις των τραπεζών από τον ΔΟΛ αντιπροσωπεύουν το 74% του συνόλου, άρα πληρούνται και οι απαιτήσεις που θέτει ο νόμος και απαιτούν ποσοστό τουλάχιστον 40%.

    Ποια είναι όμως η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αν γίνει δεκτό το αίτημα των τραπεζών;

    Οι πιστωτές προτείνουν τον ειδικό διαχειριστή και αναλαμβάνουν την αμοιβή του προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης και να προκηρύξει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίησή του.

    Από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα εξοφληθούν οι πιστωτές και ο έλεγχος της εταιρείας με το εναπομείναν ενεργητικό επιστρέφει στους μετόχους της, διαφορετικά, με την ολοκλήρωση της ειδικής διαχείρισης, υποβάλλεται αίτηση πτώχευσης. Όλα αυτά αναμένεται να πραγματοποιηθούν με διαδικασίες εξπρές καθώς η ειδική διαχείριση πρέπει να ολοκληρώνεται, εκτός εξαιρέσεων, το αργότερο σε 12 μήνες.

    Οι προϋποθέσεις για να κινηθεί η διαδικασία είναι οι εξής: Η επιχείρηση να βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης χρηματικών υποχρεώσεων, ή να εμφανίζει για δύο συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή καθαρή θέση χαμηλότερη του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

    Η αίτηση των πιστωτών θα πρέπει να συζητείται εντός διμήνου από την κατάθεσή της, ενώ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα, εκτός αν η ίδια προβλέπει κάτι διαφορετικό. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης. Αιτήσεις τριτανακοπής συζητούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.



    ΣΧΟΛΙΑ