• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες: Τι συμβαίνει με τον αναβαλλόμενο φόρο;

    τράπεζες


    Διαγραφές ύψους 3 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσουν φέτος οι τράπεζες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ υπερέβησαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι διαγραφές του 2016.

    Οι διαγραφές θα αποτελέσουν το βασικό όπλο των τραπεζών για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προωθούμενες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους από το Ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί το αίτημα των τραπεζών να επεκταθεί στην 20ετία από 5ετία ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης της ζημίας που προκύπτει από λογιστικές ή πραγματικές διαγραφές δανειακών απαιτήσεων.

    Σήμερα, αν μια τράπεζα προχωρήσει σε διαγραφή δανειακών απαιτήσεων, έχει τη δυνατότητα να συμψηφίσει μέρος της ζημίας, μόνο, όμως, εντός 5ετίας.

    Οι στόχοι που συμφώνησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με τον SSM προβλέπουν ότι ως το τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα μειωθούν σε απόλυτα νούμερα κατά περίπου 40,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 13,9 δις.ευρώ από διαγραφές δανείων.

    Με τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, δίνεται ως χρόνος απόσβεσης τα 20 έτη όταν διαγράφονται δανειακές απαιτήσεις για τις οποίες οι τράπεζες είχαν σχηματίσει προβλέψεις ως το 2015, όπως και για τις διαγραφές δανείων, οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσεων, πωλήσεων και δεν είναι λογιστικές, ορίζεται ως χρόνος απόσβεσης η 20ετία.

    Δίνεται επίσης η δυνατότητα στις τράπεζες να αναγνωρίσουν ως οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits- DTCs) τις ζημιές από διαγραφές λόγω ρύθμισης ή πώλησης δανείων. Επομένως θα προσμετρώνται κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια, εξέλιξη επίσης κρίσιμη για τον κλάδο.

    Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 108 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 65 δισ. ευρώ, δηλαδή να μειωθούν κατά 40% ή 43 δισ. ευρώ.

    Περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30% μέσω αναδιαρθρώσεων και εκκαθαρίσεων και το υπόλοιπο 20% μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους.

    Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είχε τεθεί από τον SSM, ξεπεράστηκε δημιουργώντας «μαξιλάρι» ασφαλείας.

    Η καλή εικόνα του 2016 ανατράπηκε στο ξεκίνημα του 2017 καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αβεβαιότητα οδήγησαν τον Ιανουάριο σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, τον Ιανουάριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, ανατρέποντας την τάση αποκλιμάκωσης που σχηματίστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον αέρα η διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Όσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο κινδυνεύει η οικονομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Φήμες ότι βρέθηκε ο νέος CEO της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ