• Big Story

    Πόλεμος Καρώνη, Φέσσα, Κωνσταντίνου, Πετρακόπουλου για 500 εκατ. ευρώ

    Φέσσας, Καρώνης, Κωνσταντίνου, Πετρακόπουλος

    Φέσσας, Καρώνης, Κωνσταντίνου, Πετρακόπουλος


    Βig business σε μια αγορά μισού δισ. ευρώ «βλέπουν» οι εταιρείες που κινούνται γύρω από το πλαστικό χρήμα. Τα μεγέθη είναι καταλυτικά: για το 2017, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι ο τζίρος των πλαστικών συναλλαγών θα φθάσει τα 20 δισ. ευρώ από τα 16 δισ. ευρώ του 2016, ενώ η υποχρεωτική χρήση POS θα οδηγήσει σε σχεδόν διπλασιασμό τα μηχανάκια που θα λειτουργήσουν στην αγορά: από τις περίπου 220 χιλιάδες συσκευές αποδοχής καρτών, θα υπερβούν τις 400 χιλιάδες εντός του έτους.

    Την πίτα των 500 εκ.ευρώ διεκδικούν εταιρείες που κατασκευάζουν, προμηθεύουν τα POS, πάροχοι υπηρεσιών, ακόμη και οι Visa και Μastercard. Γνώστες της αγοράς τονίζουν στο mononews ότι σε όλη την αλυσίδα της συγκεκριμένης αγοράς μπορεί να μεσολαβούν και να δραστηριοποιούνται ως και δέκα εταιρείες διαφορετικών αντικειμένων, με τις τράπεζες να κυριαρχούν, αντιμετωπίζοντας πάντως μεγάλο ανταγωνισμό.

    Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Viva
    Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Viva

    Ο ανταγωνισμός είναι και θα γίνει ακόμη πιο έντονος και τα πρόσωπα που κυριαρχούν έχουν τη διαδρομή στους στην εγχώρια αγορά: ο Χάρης Καρώνης της Viva, ο Θεόδωρος Φέσσας με την Cardlink, ο Χάρης Κωνσταντίνου της Printec, ο Νίκος Πετρακόπουλος της Mellon είναι μεταξύ των βασικών παικτών του κλάδου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μαζί με τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, διεθνείς και ελληνικές.

    Η Viva είναι από τους πρωταγωνιστές της αγοράς των POS και ήδη έχει από το 2010 μέσω της Viva Payments άδεια ιδρύματος πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και πλέον άδεια ιδρύματος έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, τη μόνη που έχει μη τράπεζα στην Ελλάδα. Από το 2014, το 20% της Viva ελέγχει η οικογένεια Λάτση και η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 160 χιλιάδες ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

    Θεόδωρος Φέσσας
    Θεόδωρος Φέσσας,Επικεφαλής Quest

    Η Cardlink, την οποία ο Θεόδωρος Φέσσας εξαγόρασε στις αρχές του 2015 την Alpha Bank και την Eurobank,  λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο τερματικών POS για πραγματοποίηση συναλλαγών με κάρτες στην Eλλάδα, αντιπροσωπεύοντας την VeriFone, με περίπου 150 χιλιάδες μηχανάκια. Ο Θεόδωρος Φέσσας έχει συμμετοχή και στην Information Systems Impact, από τους leaders στην ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoicing).

    Στο κομμάτι της αγοράς που αφορά την κατασκευή, υποστήριξη και συντήρηση των POS και των τραπεζικών συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών, δραστηριοποιούνται εταιρείες που είτε επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα τμήματα της αλυσίδας, είτε αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς προμηθευτές.

    Χάρης Κωνσταντίνου, Ιδρυτής της Printec
    Χάρης Κωνσταντίνου, Ιδρυτής της Printec

    Εκ των βασικών παικτών είναι η Printec, με έδρα τη Bιέννη και παρουσία σε 17 χώρες, από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων αυτοματισμού συναλλαγών στην Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη, ενώ τα POS είναι το βασικό αντικείμενο της εγχώριας θυγατρικής, που καλύπτει και όλους τους τομείς υποστήριξης, after sale services κλπ, με μερίδιο που εκτιμάται στο 50%.

    Υπό την country manager Βίκη Μπασέλα, η γερμανική Wincor Nixdorf είναι από τους κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές λύσεων πληροφορικής (IT) για τράπεζες και αλυσίδες λιανικής πώλησης ενώ στην αγορά POS είναι πρώτη στην Eυρώπη και δεύτερη στον κόσμο σε όγκο παραγγελιών.

    Νίκος Πετρακόπουλος, Επικεφαλής Mellon s
    Νίκος Πετρακόπουλος, Επικεφαλής Mellon

    H Mellon Group του Νίκου Πετρακόπουλου κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά με περισσότερα από 250.000 τερματικά eftPOS. Προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες λογισμικού, εγκατάστασης, τεχνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης προσωπικού και αναβάθμισης των συστημάτων.

    Στο επίπεδο του λογισμικού (software) «παίζουν» ισχυρά brands με τις ελληνικές θυγατρικές τους, όπως HP, Microsoft, Cisco, όπως και ελληνικοί όμιλοι, που επεξεργάζονται ειδικές πλατφόρμες κεντρικής διαχείρισης για τις τράπεζες, όπως οι First Data, Intracom IT Services, Space Hellas, Byte, Atcom του ομίλου Dionic, Icon Platforms του Ομίλου Demco Group του Δημήτρη Kοντομηνά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι επαγγελματίες θα έχουν υποχρεωτικά POS – Ποιοι εξαιρούνται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινο φως» από τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στην ελάφρυνση του χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Διευκρινίσεις από Παπαδημητρίου για τη μείωση του αφορολόγητου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ