• Big Story

    Ποιοι διεκδικούν την “Πηνελόπη”. Fosun, Apollo και Τάκης Κανελλόπουλος

    Τάκης Κανελλόπουλος. Τιτάν

    Τάκης Κανελλόπουλος. Τιτάν


    Τρεις είναι βασικοί μνηστήρες για την «Πηνελόπη» – Εθνική Ασφαλιστική, όλοι γνωστοί για διάφορους λόγους στην εγχώρια αγορά. Η πώληση της ασφαλιστικής του Ομίλου της Εθνικής έχει τον κωδικό όνομα «Πηνελόπη» και την μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κινεζικός όμιλος Fosun, το αμερικανικό fund Apollo και η κοινοπραξία επενδυτών που αποτελούν ο Τζον Κάλαμος, ο Αριστείδης Χαλικιάς και η ασφαλιστική εταιρία Κανελλόπουλος – Αδαμαντιάδης (μέτοχος ο Τάκης Κανελόπουλος του Τιτάνα) .

    Σε αυτή τη φάση γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο οι παρουσιάσεις της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στους επίδοξους αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνεται και ένα ακόμη κινεζικό fund που έχει όμως μικρές πιθανότητες.

    Fosun και Apollo έχουν συμμετοχές σε ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού χώρου και μάλιστα είχαν διεκδικήσει σε πορτογαλικό έδαφος την θυγατρική της Banco EspiritoSanto, ασφαλιστική εταιρεία Tranquilidade, την οποία απέκτησε το Αpollo που έχει στη χώρα και μια ακόμη ασφαλιστική, ενώ ο κινεζικός όμιλος διατήρησε το 15% που κατείχε και είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της Millennium BCP.

    Το Αpollo έχει εξαγοράσει πρόσφατα και ασφαλιστικό όμιλο στην Ολλανδία,συνεχίζοντας την επέκτασή του στην Ευρώπη, και δύο ασφαλιστικές στην Ιταλία.

    Η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία αποτελείται από τον γνωστό για το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά John Calamos, τον επίσης Eλληνοαμερικανό μεγαλοεπενδυτή Αριστείδη Χαλικιά που ελέγχει την Intercontinental Real Estate, τον Tάκη Κανελλόπουλο (μέλος του ΔΣ του Τιτάνα και της ασφαλιστικής εταιρείας Κανελλόπουλος – Αδαμαντιάδης) καθώς και το Exin Group, το οποίο συμμετέχει μαζί με την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης στην AIG Ελλάς.

    Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν πρέπει να πωληθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει την απάντηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στο σχετικό αίτημα που υπέβαλλε, υποστηρίζοντας ότι η Εθνική Τράπεζα έχει κάνει σημαντικές κινήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και θα πρέπει να της επιτραπεί να κρατήσει την ασφαλιστική της.

    Έντονα αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ενώ αντιρρήσεις έχουν και σημαίνοντα στελέχη του Σύριζα, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

    Ο στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι να ολοκληρωθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, και αν εξελιχθούν όλα ομαλά, να γίνει η συναλλαγή εντός του έτους.

    Η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής κινείται μεταξύ 800 εκ.ευρώ και 1 δις.ευρώ ενώ είναι γραμμένη στα βιβλία της τράπεζας στα 750 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα έχει βγάλει στην αγορά την Εθνική Ασφαλιστική, ένα από τα μεγαλύτερα asset όλου του κλάδου. Αν και η διοίκηση επιχείρησε να πείσει την DGComp να της επιτρέψει να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας αλλά καθώς δεν τα κατάφερε, θα επιδιώξει να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θα αξιοποιήσει στο μέγιστο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, και οποιοδήποτε τίμημα πάνω από τα 600 με 650 εκ. ευρώ, επίπεδο που σίγουρα θα «πιάσει» η Εθνική Ασφαλιστική, θα ενισχύσει τα κεφάλαια του Ομίλου. Η τράπεζα θα πωλήσει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου business plan καθώς και η νέα αναλογιστική μελέτη.

    Προίκα της εταιρείας είναι ότι συνοδεύεται από πολυετή σύμβασης αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της εταιρείας μέσω των καταστημάτων της τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεγάλη μάχη Σαββίδη- Δαυίδ: Θα είναι η πρώτη ήττα ή νίκη για το νέο Ceo της Coca Cola;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Β. Μαρινάκης: Hedge fund ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στην Capital Product



    ΣΧΟΛΙΑ