• Big Story

    Ώρα μηδέν για τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια – Έρχεται η Νουί στην Αθήνα

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


    Στενεύει ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σχεδιάζει να διεξάγει τον έλεγχο επιδόσεων του πρώτου τριμήνου σχετικά με τη μείωση των NPLs, μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016.

    Η διεξαγωγή του ελέγχου επιδόσεων τοποθετείται χρονικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα, στο μεταξύ ωστόσο, όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 23 Ιανουαρίου, αναμένεται και η επιστροφή της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα, η επίσκεψη της οποίας θα διαρκέσει 2 μέρες – συγκεκριμένα στις 14 και 15 Μαρτίου – ενώ έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τόσο με το διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της, όσο και με τους τραπεζίτες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Η Νουί πρόκειται να μιλήσει για τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια και τις συστάσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τη διαχείριση του ζητήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη αγγίζουν το ποσό του 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ελλάδα.

    Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε η επικεφαλής του SSM να επισκεφτεί την Αθήνα, καθώς την τρέχουσα περίοδο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση για τις ελληνικές τράπεζες καίριων παραγόντων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η παροχή νομικής προστασίας στα τραπεζικά στελέχη και στελέχη του Δημοσίου που θα διαχειρίζονται αναδιαρθρώσεις δανείων, όπως και βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα προκειμένου αυτό να μην αποτελεί τη σωσίβια λέμβο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Ειδικότερα, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για τη Νουί είναι ένα μεγάλο «αγκάθι», δεδομένου ότι πρόκειται για «κόκκινους» δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν, δεν το πράττουν εκ πεποιθήσεως. Το ζήτημα αυτό το είχε θίξει και στην προηγούμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2016, όταν και είχε επισημάνει στους τραπεζίτες ότι πολλές άλλες χώρες έδρασαν κατάλληλα και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Ωστόσο, από τότε, οι τράπεζες έχουν υπογράψει δεσμεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων απέναντι στον SSM. Συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί να πετύχουν μείωση από τα 106,9 δισ. ευρώ (δηλαδή, σε ποσοστό 51% των συνολικών ανοιγμάτων) τον Ιούνιο του 2016, στα 66,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, σε ποσοστό 34% των συνολικών ανοιγμάτων) ως τον Δεκέμβριο του 2019.

    Με βάση τα στοιχεία που είχε παράσχει η ΤτΕ στις 30/11/2016, οι τράπεζες είχαν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για τις 30/9/2016, με οριακά μάλιστα θετική απόκλιση, διαμορφώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους σε 106 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτά είχαν αυξηθεί κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό-στόχο και διαμορφώθηκαν στα 79,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 78,1 δισ. ευρώ.

    Και ενώ στο Q4 του 2016, οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, η πτωτική τάση, αντιστράφηκε στο πρώτο δίμηνο του 2017, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης που οδήγησε σε νέα «κόκκινα» δάνεια, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για τον έλεγχο επιδόσεων του α΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον αέρα η διαπραγμάτευση: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Όσο η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο κινδυνεύει η οικονομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βασιλάκης, Ταμβακάκης και Καραμούζης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ