• Big Story

    Νίκος Σταθόπουλος: Οι νέες business του μοναδικού Έλληνα που συμμετείχε στο Νταβός

    Νίκος Σταθόπουλος

    Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners


    Ο 46χρονος Νίκος Σταθόπουλος, ένας εκ των δέκα κορυφαίων στελεχών στον κλάδο των private equities  σύμφωνα με τους «Financial Times», ήταν μάλλον ο μόνος Έλληνας που συμμετείχε στο φόρουμ του Νταβός.

    Ο επικεφαλής της BC Partners κινείται στα ανώτατα επίπεδα λήψης οικονομικών αποφάσεων εδώ και χρόνια, και παρά το νεαρό της ηλικίας του, κάνοντας deals που ζηλεύουν ανταγωνιστές του σε όλο τον κόσμο.

    Στο Νταβός είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν και τον αναπληρωτή υπουργό της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, αλλά και τον μόλις απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

    Στις δεκάδες συναντήσεις του Νίκου Σταθόπουλου αντάλλαξε απόψεις με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών – Goldman SachsMorgan StanleyCitigroupUBSBank οf America – αλλά και παράγοντες από τις μεγάλες αγορές εκτός Δύσης, όπως τον επικεφαλής των κρατικών funds της Σιγκαπούρης.

    Οι συναντήσεις στο Νταβός συγκεντρώνουν τους ανθρώπους με εξουσία, και παρέμβαση, από όλον τον κόσμο, όπως για παράδειγμα, το ζεύγος Κλούνεϊ – Αλαμουντίν, με το οποίο παρεπιπτόντως, ο Νίκος Σταθόπουλος παραβρέθηκε σε κλειστό γεύμα.

    Τι κάνει ξεχωριστό τον Νίκο Σταθόπουλο; Ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια πρωταγωνιστεί στη διεθνή αγορά και αυτοδημιούργητος βρίσκεται σήμερα στο Hall of Fame  των private equities, του κλάδου που διαχειρίζεται κεφάλαια 3 τρισ. δολαρίων.

    Το 2007 είχε και πάλι βραβευτεί από τους Financial Times ως rising star των private equities και από το 2005 που εντάχθηκε στο δυναμικό της BC Partners, έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις σε πέντε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Mergermarket στην Αγγλία, η Com Hem στη Σουηδία και η Gruppo Coin στην Ιταλία.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος, ο χαρισματικός και αποτελεσματικός dealmaker, όπως τον χαρακτηρίζουν οι FT, «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα private equities στον κόσμο, το οποίο έχει υπό διαχείριση επενδύσεις που η αξία τους υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ, και έχει εισαγάγει τρεις εταιρείες σε τρία διαφορετικά χρηματιστήρια: τη Migros στην Κωνσταντινούπολη, την OVS στο Μιλάνο και την Com Hem στη Στοκχόλμη.

    Στο ίδιο Hall of Fame μετέχουν ονόματα όπως ο Φίλιπ Φράιζε της KKR, ο Τσαντ Πάικ της ΒlackstoneΠάτρικ Χίλι της Hellman Friedman ενώ με τις πρωτοβουλίες του έχουν ασχοληθεί ο Economist, το Bloomberg αλλά και εφημερίδες όπως η Corriere della Sera καθώς ο Νίκος Σταθόπουλος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε δύο μεγάλες επενδύσεις στην Ιταλία, ενώ η BC Partners συνολικά έχει επενδύσει στη γειτονική χώρα 14 δισ. ευρώ σε 13 διαφορετικές εταιρείες.

    Παρότι εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία 20 χρόνια, παραμένει ενεργός στην Ελλάδα και το 2015 ήταν ο πρωταγωνιστής πίσω από το deal της Pharmathen, η οποία πέρασε στον έλεγχο της BC Partners.

    Ο κ. Σταθόπουλος τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν πίσω από σημαντικά διεθνή deals στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, της υγείας και των λιανικών πωλήσεων.

    Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της BC Partners, ήταν partner στην Apax Partners στο Λονδίνο και εργάστηκε σε μεγάλες εξαγορές που έγιναν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως της Merlin Entertainments, της Tank Rast, της Moneybox κ.ά. Πριν από την Apax εργάστηκε τρία χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group στο Λονδίνο.

    Σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Com Hem, που είναι η κορυφαία πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στη Σουηδία, της Gruppo Coin, της μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών ρουχισμού στην Ιταλία, της εταιρείας χρηματοοικονομικών πληροφοριών Mergermarket Group, της Cigierre που είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων στην Ιταλία και της τουρκικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Migros Turk.

    Ταυτόχρονα, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος BC Partners, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Harvard Business School στην Ευρώπη, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δ.Σ. του φιλανθρωπικού Ιδρύματος ImpetusPrivate Equity και μέλος του Royal Society of Arts.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κόφτη 80% σε συντάξεις και μισθούς προτείνει ο Τσακαλώτος – 4,5 δισ. ευρώ «κάβα» ζητά το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί στο στόχαστρο του υπ.Οικονομικών: Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλοκάκια: 9 παγίδες για εργοδότες και εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ