• Big Story

    100 μείον 1 νέους Μαρινόπουλους και ΔΟΛ βρήκαν οι τράπεζες

    banks


    Ξεκίνησε η αποπομπή των διοικήσεων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν συναινούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Οι εξελίξεις πλέον θα είναι ραγδαίες, όπως έδειξε και η περίπτωση του ΔΟΛ που ήδη μπήκε σε διαδικασία πτώχευσης.

    Οι τράπεζες καθώς σε συγκεκριμένο χρόνο θα πρέπει να μειώσουν  το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης στις επιχειρήσεις που τα αφεντικά τους δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν και να στηρίξουν τις εταιρείες τους.

    Πρόκειται για επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια δανειοδοτήθηκαν για την ανάπτυξη των εταιρειών τους, όμως σε κάποιες  περιπτώσεις τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αυξήσουν την προσωπική τους περιουσία, και  αντί να επενδυθούν «βγήκαν» σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

    Ήδη οι τράπεζες κάνουν focus σε 99 (ήταν 100 μαζί με τον ΔΟΛ) περίπου μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και είναι αποφασισμένες να βγάλουν από την «τεχνητή υποστήριξη» όσους δεν συνεργαστούν και δεν καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

    Η αποπομπή των διοικήσεων και η πτωχευτική διαδικασία –με την όποια μορφή της δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία, ή πλήρης εκκαθάριση, σύνδικος πτώχευσης κλπ- έχουν μπει πλέον στην ημερήσια διάταξη. 

    Το ζήτημα είναι να βρεθεί τρόπος να διασωθούν  όσες επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες και εκείνες βέβαια που χαρακτηρίζονται ως συστημικές, αφού η κατάρρευση τους θα προκαλούσε ντόμινο σε εκατοντάδες μικρότερες επιχειρήσεις του χώρου (όπως στην περίπτωση Μαρινόπουλου). 

    Οι τράπεζες έχουν  ήδη καταρτίσει λίστες με τις  επιχειρήσεις,  οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν και ήδη ζητούν από τους βασικούς μετόχους τους  να συνεργαστούν και να βάλουν κεφάλαια στις εταιρείες τους.

    Αν δεν το πράξουν, τότε οι τράπεζες θα αναζητήσουν νέους επενδυτές  ή θα προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων ή θα εκκαθαρίσουν εν λειτουργία επιχειρήσεις προχωρώντας σε πωλήσεις άλλων πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων τους.

    Οι καθυστερήσεις όμως στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου επιτείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.

    Σήμερα  μεγάλες επιχειρήσεις εξαιτίας των καθυστερήσεων στο θεσμικό πλαίσιο χάνουν τη μία προθεσμία μετά την άλλη κινδυνεύοντας να οδηγηθούν στην πτώχευση ενώ θα ήταν δυνατή η διάσωση τους.

    Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2016 έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών. Σχεδόν ένα χρόνο μετά οι συζητήσεις συνεχίζονται. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση τραπεζίτης να υπογράψει αναδιάρθρωση και «κούρεμα», αν δεν είναι καλυμμένος έναντι του νόμου. Και ο εφιάλτης συνεχίζεται με τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν και τους εργαζόμενους να  καρκινοβατούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άνθιμος Θωμόπουλος: Τι συμβαίνει με τον τραπεζίτη;

    ΔΕΙΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μαρινόπουλος: Στο «σφυρί» 15 καταστήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 



    ΣΧΟΛΙΑ