• Big Story

    Brexit: 9 στους 10 Έλληνες δεν πληρούν τα κριτήρια για να εργαστούν στη Μ. Βρετανία

    • NewsRoom


    Η απόφαση των Βρετανών για το Brexit θα αλλάξει ριζικά τη ζωή των 120.000 Ελλήνων φοιτητών και εργαζόμενων, καθώς σύμφωνα και με τις πρώτες ενδείξεις οι 9/10 θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια στο να βρουν εργασία στη Μεγάλη Βρετανία.

    Τι αλλάζει;

    Gove-Brexit-New-flag-stock

    Άρδην, λοιπόν, αλλάζουν οι συνθήκες για τους αλλοδαπούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

    Φοιτητές

    Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα επιλογής στο κόσμο για σπουδές, για αυτό έχει και το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών στον κόσμο. Για παράδειγμα, μόνο οι Έλληνες φοιτητές υπολογίζονται περίπου στους 35.000 .

    Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος τα δίδακτρα των πανεπιστημίων ανέρχονταν περίπου στις 9.000 χιλιάδες λίρες ετησίως για τους φοιτητές με προέλευση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα τριπλασιαστούν (δηλ. 27.000 λίρες) και να πλησιάσουν ή συμπίπτουν με αυτά των “overseas”, δηλαδή των φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών. Μέχρι στιγμής οι Ελληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

    Μία ακόμα αλλαγή που επρόκειτο να συμβεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φοιτητές να παραμείνουν μετά το πέρας των σπουδών τους στην Μεγάλη Βρετανία για να εργαστούν.

    Έτσι οι Έλληνες θα αναγκαστούν να βγάλουν την απαραίτητη βίζα για να παραμείνουν στην χώρα καθώς και τα επιδόματα και δάνεια που λάμβαναν μέχρι τώρα ως Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα μπορούν πια να τα λάβουν.

    Εργαζόμενοι

    Εν αναφορά με τους εργαζομένους στη Βρετανία θα είναι σίγουρα χειρότερα με τα πράγματα να είναι πιο περίπλοκα. Πηγές αναφέρουν πως το Brexit θα τους καταστήσει σε εργαζομένους «β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία.

    Σημαντικές είναι και οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation) σχετικά με τη βίζα εργασίας που θα χρειαστούν οι αλλοδαποί, δεδομένου ότι το 88% πιθανώς δεν θα πληροί τα κριτήρια για να την πάρει. Εύκολα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι αυτό το έγκυρο Ινστιτούτο όταν μιλά για το 88% των αλλοδαπών αναφέρεται σε όλες τις εθνικότητες της Μεγάλης Βρετανίας (άρα 9/10 Ιταλούς, 9/10 Ισπανούς, 9/10 Γάλλους).

    Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/echete-lefta-sti-megali-vretania-dite-ti-tha-simvi-apo-do-ke-pera/55965

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/chaos-stis-agores-voutia-14-sto-cha/55969



    ΣΧΟΛΙΑ