• Big Story

    Οι big business της κυβέρνησης με την Lockheed Martin και ο Ντένης Πλέσσας – Πού χάθηκε ο Φίλης;

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος/Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας


    Το κλίμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, το μεσημέρι της Πέμπτης, ήταν πραγματικά οξυμένο. Η συζήτηση, άλλωστε, που διεξαγόταν – με κύριο πρωταγωνιστή τον συνήθως «εμπρηστικό» στις τοποθετήσεις του υπουργό Εθνικής Άμυνας – είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού ο κ. Καμμένος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις γύρω από την «αγορά του αιώνα», την συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με την απόκτηση 20 αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς, F-35, από την Lockheed Martin.

    Οι κινήσεις ενίσχυσης της πολεμικής αεροπορίας, σε μια περίοδο που η προκλητικότητα της Τουρκίας αυξάνεται (η οποία Τουρκία, μάλιστα, έχει συμφωνήσει την ενίσχυσή της με 100 παρόμοια μαχητικά εδώ και χρόνια) είναι κάτι που θα έπρεπε να βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους στην Βουλή. Για ποιους λόγους, λοιπόν, έχει προκληθεί τόση αντίδραση;

    Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την χρονική στιγμή που έρχεται αυτή η απόφαση. Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, μετά από μήνες σε πλήρες αδιέξοδο, ξεκίνησε και πάλι, υπό χειρότερες συνθήκες σε σχέση με πρώτα. Στο τραπέζι πια βρίσκονται νέα, υποχρεωτικά μέτρα, που θα πρέπει να παρθούν για το 2019.

    f354

    Η αγορά των νέων μαχητικών, αλλά και η συμφωνία με τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 θα προσθέσει ένα επιπλέον κόστος τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, εάν προστεθεί και το κόστος για την αναβάθμιση των πυραύλων S-300, το κόστος θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια.

    Ο κ. Καμμένος, από το βήμα της βουλής προσπάθησε να καθησυχάσει όλες τις πλευρές ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα είναι «εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν προσδιοριστεί με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί.» Πρόσθεσε μάλιστα ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει την υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Καμμένος
    Πάνος Καμμένος

    Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές των Βρυξελλών στο mononews, το θέμα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους δανειστές, καθώς το κόστος παραμένει μεγάλο και οι οικονομικοί στόχοι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι συγκεκριμένοι και απαιτητικοί. Κάτι ανάλογο άλλωστε ανέφερε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος και η γερμανική bild, μεταφέροντας την έντονη αντίδραση της Γερμανίας.

    Ένας δεύτερος λόγος αντίδρασης έχει να κάνει με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή της Lockheed Martin, εκπρόσωπός της οποίας στην Ελλάδα είναι ο  Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

    Ντένης Πλέσσας. Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin
    Ντένης Πλέσσας. Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin

    Τον Δεκέμβριο του 2016, μάλιστα, πριν δηλαδή ανακοινωθεί η απόφαση του υπουργείου, ο κ. Πλέσσας και οι υπόλοιποι  οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin στην Ελλάδα είχαν την καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ, τους οποίους και ενημέρωσαν για τα πεπραγμένα της εταιρείας. Ειπώθηκαν πολλά, μεταξύ των οποίων υπήρχε σαφής αναφορά για τη σημασία των περίφημων μαχητικών της.

    Ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εκδήλωσε ενδιαφέρον προς τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, σημειώνοντας πως όταν έρθει από τις ΗΠΑ η σχετική πρόταση, τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί και να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία θα περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

    Όσον αφορά στα F-35, τόνισε πως “στις 7 Φεβρουαρίου η ΔΑΕ διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά είκοσι F-35. Έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης και οποιαδήποτε αγορά ή προμήθεια θα αποφασιστεί από την Βουλή”.

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
    Νίκος Φίλης. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος που η συζήτηση για τα f-35 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφορά φυσικά την εσωτερική κόντρα με τον Νίκο Φίλη, τον πρώην υπουργό Παιδείας που ο Πάνος Καμμένος «άδειασε» στην κόντρα του με την Εκκλησία. Ο κ. Φίλης είχε επιτεθεί με αιχμηρά σχόλια εναντίον της απόφασης και προσωπικά του κ. Καμμένου, ζητώντας μάλιστα το τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Στην συζήτηση της Πέμπτης, πάντως, έμοιαζε εξαφανισμένος. Είχε φροντίσει άλλωστε για αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθέτησε τον κ. Φίλη στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου για τα εξοπλιστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οργισμένη η Κύπρος για τους ισχυρισμούς περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία – Ζητούν εξηγήσεις από Καμμένο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι βλέπει ο Φίλης πίσω από τις ύποπτες κινήσεις Καμμένου για την αγορά του αιώνα με τα F35;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φίλης εναντίον Καμμένου: Τσακωμοί στην κυβέρνηση για την αγορά του αιώνα ( F 35)



    ΣΧΟΛΙΑ