• Big Story

    Ο Τρύφωνας προαναγγέλλει πρόστιμα σε μισθωτούς-συνταξιούχους για τις… αποδείξεις!

    Τρύφων Αλεξιάδης

    Τρύφων Αλεξιάδης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών


    Μαζικά πρόστιμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους προμηνύει η ανακοίνωση, που αποφάσισε να βγάλει ξαφνικά – Παρασκευή απόγευμα – ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του για τη διακράτηση αποδείξεων της τελευταίας πενταετίας, ο κ. Αλεξιάδης επανέρχεται, υπενθυμίζοντάς μας την κείμενη νομοθεσία και το ενδεχόμενο ελέγχου.

    Δείτε τι ακριβώς μας… “θυμίζει”:

    “1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.
    2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.
    3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.
    4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή, ειδικές περιπτώσεις, που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία”.

    Από αυτά, προκύπτουν βασικά ερωτήματα:

    Γιατί ο κ. Αλεξιάδης ξαφνικά θυμήθηκε τη… σχετική νομοθεσία;
    Τι έχει στο μυαλό του; Μήπως ένα νέο κεφαλικό φόρο, όπως αυτό, που επιχειρείται να επιβληθεί μέσω των ασφαλιστικών ταμείων στους ελεύθερους επαγγελματίες;
    Δηλαδή, με όλα αυτά, θέλει να μας πει ότι οι εφορίες θα αρχίσουν να καλούν μισθωτούς και συνταξιούχους για να προσκομίσουν τα μαγικά χαρτάκια;
    Και ποιος τα έχει κρατήσει, όταν για την περυσινή χρονιά είχαν πει ότι αυτό δε χρειάζεται και όταν, όλες αυτές τις χρονιές, οι εφορίες δέχονταν τις αποδείξεις χωρίς να ελέγχουν;
    Και τι θα γίνει, αν το μελάνι έχει ξεθωριάσει και δε διακρίνονται ποσά και ημερομηνίες;

    Όλα αυτά, αγαπητοί κύριοι στην Καραγιώργη Σερβίας, μόνο σοβαρά πράγματα δεν είναι και καλό είναι να ξανασκεφτείτε τον οποιοδήποτε έλεγχο σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων και για αυτό το λόγο. Όχι γιατί δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος, αλλά διότι οι συγκεκριμένοι είναι ήδη πολλαπλά ταλαιπωρημένοι και με εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ 

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ