• Big Story

    Με το τρικ του “μεσολαβητή υγείας” θα γίνονται οι νέες προσλήψεις… κομματικών φίλων


    Νέα κόλπα βρήκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να βολέψει φίλους και γνωστούς. Για την ακρίβεια, εφηύρε τον τίτλο “μεσολαβητής υγείας” που είναι μια πιο ενισχυμένη μορφή μετακλητών καθώς για τον διορισμό τους αποφασίζει αποκλειστικά ο υπουργός, δεν χρειάζεται να είναι γιατρός ή νοσηλευτής για να τοποθετηθεί όπως επίσης δεν παραιτείται με την λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

    Η ρύθμιση αυτή παρείσφρησε στο νομοσχέδιο με διατάξεις του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος. Σύμφωνα με το άρθρο 61 ως «διαμεσολαβητές υγείας ορίζονται από τον υπουργό Υγείας  πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας που ανήκουν ή προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού»! Αποστολή τους – σύμφωνα πάντα με την ρύθμιση – θα είναι η αρωγή σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για άρση εμποδίων στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας του Δημόσιου Συστήματος.

    Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει διαβιβάσει τα απαραίτητα στοιχεία.

    Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, καθιερώνονται και οι «Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας» για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με καθήκον την κάλυψη των αναγκών υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Σε αυτή την περίπτωση ως Συντονιστές Υγείας διορίζονται επαγγελματίες υγείας, όμως η επιλογή γίνεται και πάλι από τον αρμόδιο υπουργό.

    Η αλήθεια είναι, πάντως, πως το συγκεκριμένο άρθρο αναμένεται να αποτελέσει νέα εστία σύγκρουσης στην Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ήδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης  σε ανάρτησή του το  twitter μιλά για «Θεσμικό GREXIT στην Υγεία». «Απίστευτο! Υποκαθιστούν θεσμούς κ διοικήσεις με έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς παραεξουσίας σε κάθε νοσοκομείο! Αντί για γιατρούς κ νοσηλευτές διορίζουν έμμισθους μηχανισμούς ημέτερων σε όλα τα νοσοκομεία!” έγραψε ο κ. Βρούτσης.

    Το θέμα των «διαμεσολαβητών» έθεσε στη Βουλή και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημειώνοντας «μας φέρατε το παράλληλο πρόγραμμα που έχει παράλληλους διορισμούς για φίλους».



    ΣΧΟΛΙΑ