• Big Story

    Κάτι δεν πάει καλά με τον Κατρούγκαλο


    Την ώρα που τα γερμανικά media κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές και επισημαίνουν πως θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο που θα οδηγηθούν οι Έλληνες στις κάλπες, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως παραμένουν ανοιχτά όλα τα φλέγοντα θέματα του ασφαλιστικού, (ύψος εθνικής σύνταξης, η οποία απαιτείται να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20ετία, αντί 15ετίας, εισοδηματικά κριτήρια, άρνηση αύξησης εισφορών), τα οποία συζητήθηκαν σήμερα με τους επικεφαλής του κουαρτέτο και τον κ. Κατρούγκαλο, αναλυτικά και κατ’ άρθρον του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Η συζήτηση ήταν αναλυτική και σκληρή», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός με δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, «αλλά προώθησε τα θέματα που θέλει η ελληνική πλευρά και ελπίζουμε να καταλήξει σε κάτι καλό για την κοινωνία. Τους ενημερώσαμε ότι έχουμε παράλληλο διάλογο με την κοινωνία για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», συμπλήρωσε.

    Ειδικότερα, ο υπουργός είχε ζητήσει από το κουαρτέτο να του παραδώσει λίστα με τις ενστάσεις που προβάλλει, σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να μη «βγάζει» μία-μία τις διαφωνίες, σε κάθε συνάντηση.

    Με βάση την αντζέντα αυτή που δημιουργήθηκε, εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση. Μετά την αναχώρηση των θεσμών την Παρασκευή (5/2), τα τεχνικά κλιμάκια που θα παραμείνουν, θα συνεχίσουν την επεξεργασία των ανοικτών θεμάτων, βάζοντας ως προτεραιότητα τα φλέγοντα και βγάζοντας από το κάδρο τα μικρότερα. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεσμοί επιφυλάχθηκαν να δώσουν τη γνώμη τους και επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων. «Θα έχουμε όσο το δυνατόν συντομότερα κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου. Είναι ρεαλιστικό να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό».

    Εν συνεχεία, μετά τον υπουργό Εργασίας, οι θεσμοί συναντήθηκαν με τη Θεανώ Φωτίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ