• Big Story

    Καθιερώνεται η αυτοκαταγγελία για την νέα λίστα της UBS. Σε 15 ημέρες ο νόμος στην Βουλή.


    Νέο νόμο στα γερμανικά πρότυπα που θα καθιερώνει και στην Ελλάδα την αυτοκαταγγελία ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών Τρύφων Αλεξιάδης. Η αυτοκαταγγελία είναι ένας θεσμός που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης με άμεσα αποτελέσματα για τους πολίτες και τις αρχές καθώς οι διαδικασίες είναι απλές χωρίς περιττούς περαιτέρω ελέγχους.

    Η αυτοκαταγγελία θα ισχύσει πρώτη φορά και στην χώρα μας για τους πολίτες που περιλαμβάνονται στην νέα λίστα από την Ελβετία (λίστα UBS) με τα 10.500 ονόματα που παρέδωσαν οι γερμανικές αρχές προ ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και πρώτο αποκάλυψε το mononews. Μόλις ψηφιστεί ο νόμος οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν πλέον την νέα λίστα θα δώσουν ένα περιθώριο στους πολίτες αυτούς κάποιες εβδομάδες έτσι ώστε να προσέλθουν στις οικίες εφορίες και να αυτοκαταγγελθούν.

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 58. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 58. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

    Όσοι δεν το κάνουν θα ελεγχθούν από τις φορολογικές αρχές. Επειδή όμως πίσω από αυτούς όμως κρύβονται και πολλών άλλων τα ΑΦΜ (συνδικαιούχοι, δικαιούχοι άλλων λογαριασμών από τους οποίους περνούσαν τα χρήματα κλπ) το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εγκαταστήσει και ειδικό λογισμικό για να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου φοροφυγάς όποιος βρίσκεται στη λίστα, ενώ έχει δηλώσει τα εισοδήματα και τις καταθέσεις του στην εφορία.

    Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία συνολικά, τα γεγονότα φαίνεται να δικαιώνουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, παλαιότερες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, όπως του Αυστριακού καθηγητή Οικονομικών Φρίντριχ Σνάιντερ, που σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) είχε υπολογίσει τους Έλληνες φοροφυγάδες με καταθέσεις στην Ελβετία σε περίπου 10.000 και τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία σε τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα θεωρούσε πως πρέπει να είναι μαύρο χρήμα.

    police Illustratie-

    Πως λειτουργεί

    Η αυτοκαταγγελία  είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία σε πολλά κράτη της Βόρειας Ευρώπης μεταξύ αυτών στην Γερμανία , την Γαλλία, την Αυστρία κλπ. “Πρέπει και στην Ελλάδα να τελειώνουμε γρήγορα κυρίως με τις νέες υποθέσεις οι οποίες για να ελεγχθούν θέλουν πολλά χρόνια.”

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2014 το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 700 περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι πιάστηκαν με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό σε σύνολο 20.000 υποθέσεων.

    Με τον θεσμό της αυτοκαταγγελίας ο πολίτης παρουσιάζεται αυτοβούλως στην εφορία και παραδέχεται ότι στα προηγούμενα χρόνια απέκρυψε συγκεκριμένα εισοδήματα. Ο μεταμελημένος φορολογούμενος πραγματοποιεί τη σχετική καταγγελία εναντίον του εαυτού του στις αρμόδιες Αρχές και στη συνέχεια καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα για το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής που έχει διαπράξει.

    Στη συνέχεια καταβάλλει εντός της προθεσμίας του υπουργείου Οικονομικών τους φόρους που του αναλογούν με τόκο 0,5% ανά μήνα και 1% σε περίπτωση φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ. Επιπρόσθετα με αυτόν τον τρόπο σταματούν  και οι χρονοβόρες διαδικασίες των έλεγχων από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών ενώ δεν ασκούνται και ποινικές διώξεις.

    Έπιασαν ακόμα και τον Uli Hoeneß

    uli hoeneß fc bayern
    Uli Hoeneß FC BAYERN

    Στην Γερμανία μέσα στο 2014 περίπου 13.000 Γερμανοί φοροφυγάδες, ο τριπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι συνήθως, προσέφυγαν στις Αρχές της χώρας, καταγγέλλοντας εαυτούς επειδή απέτυχαν να δηλώσουν τα ακριβή τους εισοδήματα. Δεν τους κατέλαβε αιφνίδια κάποιο ενοχικό σύνδρομο, απλώς η δίκη του πρώην προέδρου της Μπάγερν Μονάχου Uli Hoeneß ο οποίος συνελήφθη για φοροδιαφυγή ύψους 15 εκατ. ευρώ , φαίνεται πως είχε ευεργετικές επιπτώσεις για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του γερμανικού κράτους.



    ΣΧΟΛΙΑ