• Big Story

    Deal Βασιλειάδη με Γερμανούς για τις λίστες με τις μαύρες καταθέσεις

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς


    Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με την τρόικα για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, μια άλλη ομάδα της θα υποδέχεται, στις 16 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, τον Υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, για την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο από μια άλλη πηγή: τη φοροδιαφυγή.

    Norbert-Walter Borjans, Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας
    Norbert-Walter Borjans, Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

    Οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην υπογραφή ενός πολύ σημαντικού Μνημονίου Συνεργασίας, που θα αφορά στην παροχή τεχνογνωσίας από γερμανικής πλευράς προς τη χώρα μας στον εντοπισμό μαύρου χρήματος.

    Τη συμφωνία αυτή, όπως είχε αποκαλύψει το mononews.grείχε προετοιμάσει ο Γενικός Γραμματέας Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά την επίσκεψή του πρόσφατα στο γερμανικό κρατίδιο.

    Οι εφοριακοί του συγκεκριμένου κρατιδίου θεωρούνται top στη σύλληψη των φοροφυγάδων. “H σύλληψη της φοροδιαφυγής είναι πραγματική επιστήμη”, έλεγε τότε στην εφημερίδα Επένδυση ο κ. Βασιλειάδης. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κρατίδιο χρησιμοποιεί μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, προκειμένου να πείσει τους Γερμανούς πολίτες να αυτοκαταγγελθούν στην περίπτωση, που έχουν κρύψει εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές της χώρας.

    “Προσοχή ερχόμαστε και στο σπίτι σας. Το γερμανικό ΣΔΟΕ.”

    Ανάμεσα στις ενέργειες που έχουν επινοήσει οι Γερμανοί διαφημιστές είναι και να χαρίζουν στυλό στους επιβάτες των τρένων, που αναγραφούν : “Προσοχή, ερχόμαστε και στο σπίτι σας. Το γερμανικό ΣΔΟΕ”.

    Μάλιστα, σε εκείνη τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου χάρισε στον κ. Βασιλειάδη ένα κουμπαρά – γουρουνάκι, που πάνω έγραφε: “Προσοχή, τα μαύρα σας λεφτά μπορούν να χωρέσουν μόνο εδώ”.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Γερμανοί πολιτικοί και τεχνοκράτες συμπεριφέρθηκαν στους Έλληνες σαν ισότιμοι συνομιλητές. “Εκεί, καταλάβαμε ότι μας σέβονται και μας εκτιμούν, όπως και εμείς άλλωστε, και προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν όσο τίποτε άλλο. Θέλουν να μας παράσχουν τεχνογνωσία, όχι όμως με όρους τρόικας ή Task Force, άλλα σε απόλυτα φιλικό και τεχνοκρατικό επίπεδο”, εξηγούσε τότε σε συνεργάτες του ο ιδιαίτερα έμπειρος δικηγόρος και Γ.Γ. του Υπουργείου Διαφθοράς.

    Έτσι, τώρα ήρθε η ώρα οι Γερμανοί να τηρήσουν τη συμφωνία με τους Έλληνες και να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέδωσαν πριν από ένα μήνα τη λίστα με τα ονόματα 10.500 λογαριασμών Ελλήνων, που εκτιμάται ότι έχουν αδήλωτες καταθέσεις στις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες.

    Λογαριασμοί έως 50 εκατ. Ευρώ

    Οι λογαριασμοί, σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, περιέχουν ποσά έως 50 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι ουδέποτε φορολογήθηκαν. Οι λογαριασμοί προέρχονται από λίστες, που περιήλθαν στα χέρια των γερμανικών αρχών προ ολίγων μηνών και φυσικά περιείχαν και ονόματα Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

    Πηγές, που συνομίλησαν με το mononews, επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίστα με ονόματα, που έχουν πάρει ποτέ στα χέρια τους οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές. H μεγάλη λίστα θα παραδοθεί στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για περαιτέρω έλεγχο.

    Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

    Τα της επίσκεψης του Γερμανού, καθώς και τα αιτήματα των Οικονομικών Εισαγγελέων, που θα διευκολύνουν το έργο τους (όπως η υλικοτεχνική τους ενίσχυση, η ενίσχυση τους με επιπλέον προσωπικό), συζητήθηκαν σε συνάντηση, που είχαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, με τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένη Τουλουπάκη, Ιωάννη Δραγάτση και Χρήστο Τζούρα. Στη συνάντηση έλαβε μέρος, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς και στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

    Οι Αναπληρωτές Υπουργοί έδωσαν εντολές για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εισαγγελέων.



    ΣΧΟΛΙΑ