• Big Story

    Αυτή είναι η ελληνική τρόικα κατά του μαύρου χρήματος – Τα ονόματα κλειδιά


    Σε τρία πρόσωπα, που κατέχουν θέσεις-κλειδιά, έχει πέσει πλέον το βάρος του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του κυνηγιού των αδήλωτων καταθέσεων και του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, τόσο από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, όσο και από αυτή της Δικαιοσύνης. Το ένα είναι δικαστικός λειτουργός, που ήδη τρέχει με μεγάλη επιτυχία τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων αδήλωτου χρήματος και ευρύτερης φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τον Οικονομικό Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος έχει δείξει το στίγμα των προθέσεών του, φέρνοντας στο φως περιπτώσεις, που είτε λίμναζαν επί χρόνια, είτε ήταν της κατηγορίας “μην αγγίζετε”…

    Το δεύτερο είναι υπό τοποθέτηση: Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, που – όπως όλα δείχνουν και είχε αποκαλύψει το mononews.gr – θα είναι ο νέος σε ηλικία (40 ετών), αλλά έμπειρος νομικός στο φορολογικό δίκαιο, Γιώργος Πιτσιλής. Η συγκεκριμένη θέση, που έχει αποτελέσει ηλεκτρική καρέκλα για το Χάρη Θεοχάρη και την Κατερίνα Σαββαΐδου, είναι κομβικής σημασίας, καθώς – έχοντας υπό τη σκέπη του και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – θα πρέπει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να οργανώσει και να συντονίσει τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Γιώργος Πιτσιλής
    Γιώργος Πιτσιλής

    Το τρίτο στέλεχος είναι ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ, μετά την παραίτηση Δάνη, ο οποίος και αναζητείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φαβορί για τη θέση είναι ο Θεόδωρος Φλωράτος, ο εμπειρότερος ίσως αυτή τη στιγμή του ελεγκτικού μηχανισμού, με πλούσια εμπειρία τόσο σε δύσκολες υποθέσεις, όσο και σε υψηλόβαθμα διοικητικά πόστα.

    Θεόδωρος Φλωράτος. Ετών 60. Πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΔΟΕ
    Θεόδωρος Φλωράτος. Ετών 60. Πρώην Γενικός Διευθυντής ΣΔΟΕ

    Εκτιμάται ότι τα τρία αυτά στελέχη αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατό δράσεις, οι οποίες αφορούν :

    -στην επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων στις λίστες, όπου μπορούν να εντοπιστούν καταθέσεις με μαύρο χρήμα, όπως η Λαγκάρντ και η νέα της UBS

    -στην ενεργοποίηση του φορολογικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με ελέγχους στην αγορά και στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών

    -στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

    -στη στελέχωση των κρίσιμων ελεγκτικών υπηρεσιών, όπως Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ