• AUTO

    Williams F1: Τέλος εποχής!


    Η ιστορική ομάδα μετά από 43 χρόνια και 9 τίτλους, άλλαξε χέρια, πλέον ανήκε στο αμερικάνικο επενδυτικό fund Dorilton Capital.

    Οι τελευταίες μέρες είχαν ενδιαφέρον όσον αφορά στις εξελίξεις στα οικονομικά των ομάδων καθότι μετά από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων υπεγράφη η νέα συμφωνία Ομόνοιας βάσει της οποίας θα κατανέμονται τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις 10 ομάδες από το 2021 έως και το 2025.

    Η Κλερ Ουίλιαμς κόρη του Φρανκ Ουίλιαμς υπέγραψε την συμφωνία Ομόνοιας και αμέσως μετά ανακοινώθηκε η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ομάδας, στο αμερικάνικο fund, Dorilton Capital.

    Η ομάδα της Williams ιδρύθηκε το 1977 από το Φράνκ Ουίλιαμς και τον Πάτρικ Χεντ. Κυριάρχησε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Κατέκτησε επτά πρωταθλήματα οδηγών και εννέα πρωταθλήματα κατασκευαστών: Τζόουνς, Ρόσμπεργκ, Μάνσελ, Πικέ, Προστ, Χιλ, Βιλνέβ στέφθηκαν πρωταθλητές με τα χρώματά της.
    Η Williams ήταν μια ομάδα που έφερε πολλές καινοτομίες στο σπορ όπως οι ενεργητικές αναρτήσεις, δυστυχώς όμως το όνομά της συνδέθηκε άρρηκτα με το χαμό του Άιρτον Σένα.

    Τα τελευταία χρόνια τα ηνία της ομάδας είχε αναλάβει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, η κόρη του ιδρυτή, Κλερ Ουίλιαμς. Πριν 3 μήνες η βρετανική ομάδα δήλωσε δημόσια αυτό που συζητούσαν όλοι στα πάντοκ: “Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο”. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξε τόσο η πανδημία, όσο και τα πενιχρά αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Πέρυσι οι απώλειες της ομάδας ανήλθαν σε 13 εκ. λίρες. Προφανώς δεν υπήρχε μέλλον για την ιστορική ομάδα εάν δεν βρίσκονταν επενδυτής. Αυτό θα ήταν πολύ κακό και για το κύρος του πρωταθλήματος.

    Εν τέλει και με ενέργειες της Liberty Media που διοικεί τη F1, βρέθηκε ένα αμερικάνικο fund το Dorilton Capital που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ομάδας. H Williams θα συνεχίζει να αγωνίζεται με το ίδιο όνομα και θα έχει την ίδια έδρα, στο Γκρόουβ της Βρετανίας.

    Το Dorilton Capital εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει μετοχές σε εταιρείες τροφίμων, υγείας και μηχανολογίας. Ο ιδρυτής του Μάθιου Σάβατζ δήλωσε: “Ανυπομονούμε να εργαστούμε με την ομάδα της Williams και να δούμε λεπτομερώς τους τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτίωσης ώστε να κατευθύνουμε τη νέα μας επένδυση. Δεν πρόκειται ν’ αλλάξει έδρα η ομάδα”.

    Ο Σάβατζ πριν ιδρύσει το Dorilton ήταν οικονομικός σύμβουλος των Ρότσιλντ.



    ΣΧΟΛΙΑ