• AUTO

    Τι θα γίνει με τα συνεργεία;

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Μείζον θέμα έχει προκύψει με τις επισκευές αυτοκινήτων, τα συνεργεία παραμένουν ανοικτά αλλά δεν προβλέπεται επίσκεψη σ’ αυτά.

    Το πόσο πρόχειρα σχεδιασμένα είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση έχει αποδειχτεί δεκάδες φορές σήμερα και ένα ακόμη πρόβλημα είναι αυτό των ανοικτών συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων καθώς και των εκθέσεων αυτοκινήτων.

    Έως και το Σάββατο 21/3 οι διελεύσεις ήταν λιγοστές και οι παραγγελίες ακόμη λιγότερες, αλλά τα συνεργεία είχαν αρκετές δουλειές καθώς αρκετοί συνδύαζαν τις αλλαγές στο πρόγραμμά τους με την περιοδική συντήρηση του οχήματός τους.

    Από σήμερα όμως δεν προβλέπεται η επίσκεψη σε συνεργείο αυτοκινήτων. Είναι δε απορίας άξιο πως θα πηγαίνει στην δουλειά του ένας εργαζόμενος που θα υποστεί κάποια βλάβη το όχημά του, π.χ. αν πέσει σε μια λακκούβα. Στο έντυπο βεβαίωσης της κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών δεν προβλέπεται μετακίνηση σε συνεργείο.

    Οπότε εύλογα προκύπτει η απορία: «Μα τότε γιατί τα κρατάνε υποχρεωτικά ανοικτά;». Θυμίζω πως τα συνεργεία εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τα super market, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα βενζινάδικα. Σημειώστε πως μένοντας ανοικτά τα συνεργεία και οι εκθέσεις πληρώνουν μισθούς, ενοίκια, φόρους και δεν έχουν καμία βοήθεια από το κράτος, το οποίο από προχτές μηδένισε το τζίρο τους, χωρίς καμία μέριμνα.

    Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος τονίζει: «Ο ΣΕΕΑΕ χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για απαγόρευση κυκλοφορίας έως και τις 6 Απριλίου, στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα μας.

    Σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία, καλούμαστε όλοι να δείξουμε απόλυτη υπευθυνότητα ώστε αυτό το φαινόμενο να είναι περαστικό και να επιστρέψουμε το συντομότερο στην κανονικότητα με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

    Με βάση και τη νέα εξέλιξη λοιπόν, ο Σύνδεσμος μας επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι θεωρεί αναγκαίο το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων και συγγενών επαγγελμάτων (συνεργεία, ανταλλακτικά κτλ). Άλλωστε, είναι ανούσιο να μένουν ανοικτές επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες και συνεπώς δε θα υπάρχει πελατειακό κοινό.

    Αν μείνουν ανοικτές αυτές οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να συγχρωτίζονται οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στον εκάστοτε εργασιακό χώρο, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, διακινδυνεύοντας την υγεία τους, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται σπίτι.

    Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΕΑΕ καλεί όλα τα μέλη του να συνδράμουν στα μέτρα περιορισμού του ιού, αλλά και γενικότερα όλους τους συναδέλφους συγγενών επαγγελμάτων να μην ανοίγουν τα καταστήματά τους, τουλάχιστον για όσο ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ανεξάρτητα πότε θα υπάρξει κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων του κλάδου.

    Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των αρχών, σύντομα θα φανεί φως στο τούνελ που ζούμε τώρα και θα βγούμε νικητές από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

    Ευελπιστούμε επίσης ότι όταν θα έχει πια ξεπεραστεί ο κίνδυνος και θα απαιτηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο να πάρει ξανά την οικονομία στις …πλάτες του, ότι θα έχει σύμμαχο το κράτος, έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να επανορθώσουμε όσα αφήσει πίσω της αυτή η πανδημία».



    ΣΧΟΛΙΑ