• AUTO

    Στην Κεχρωτή με eMTB της ΚΤΜ (video)


    Ποδηλατούμε στα οροπέδια του Μαινάλου με το Macina Chacana 293 της KTM, φτάνοντας σε σημεία μοναδικής ομορφιάς.

    Έχω πάει στο βουνό με τα πόδια, με 4χ4, με γουρούνες, με ποδήλατο, παλιά μικρός και με τα μουλάρια για ξύλα. Πάντα με γοητεύει, πάντα θα επιστρέφω. Ειλικρινά όμως η βόλτα με ηλεκτρικό mountain bike (ποδήλατο βουνού) είναι η πιο ωραία περίπτωση. Γιατί είσαι έξω σε άμεση επαφή με τη φύση, κινείσαι άνετα, γρήγορα και δεν έχεις το συνεχή βουητό του θερμικού κινητήρα. Ούτε χτυπάνε κόκκινο οι παλμοί της καρδιάς. Εσύ ρυθμίζεις το ποσοστό υποβοήθησης και πόσο θες να κουραστείς.

    Ας δούμε λίγο το ποδήλατο που είχα στη διάθεσή μου για δοκιμή από την Kosmoride: Το Macina Chacana της KTM έχει ανάρτηση μπρος πίσω της Rock Shox, 29αρες ζάντες, κιβώτιο 12 σχέσεων της Sram SX, ηλεκτροκινητήρα της Bosch 85nm και μπαταρία ιόντων λιθίου επίσης της Bosch χωρητικότητας 625Wh. Επίσης έχει δισκόφρενα της Tektro με διάμετρο 203mm εμπρός, 180mm πίσω. Φρενάρες με 4πιστονες δαγκάνες! Είδαμε άνετα αυτονομία πάνω από 100km με λίγο προσεκτική διαχείριση ενέργειας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως μπορείς να κάνεις το γύρο του Μαινάλου, χωρίς να μείνεις από ηλεκτρική υποβοήθηση, δεν ξέρω τώρα μήπως μείνεις από χέρια, πόδια ή αυχένα.

    Το Macina Chacana 293 είναι σχετικά μεγάλο ποδήλατο. Δεν μπαίνει εύκολα σε αυτοκίνητο λόγο μήκους του τιμονιού. Διευκολύνει αρκετά η γρήγορη απελευθέρωση της πίσω ρόδας. Η εμπρός χρειάζεται ειδικό κλειδί για να βγει. Το βάρος του φτάνει τα 25,2kg και το συνολικό ενδεδειγμένο βάρος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 143kg. Έχει 4 επίπεδα υποβοήθησης: ΕCO, Trail, Emtb, Turbo. Στο ECO η υποβοήθηση απλά υπερνικά το επιπλέον βάρος και μένει σε σένα η ποδηλασία. Στο Trail, έχεις λίγο βοήθεια τόση – όση, στο emtb πας άνετα, στο turbo πας γρήγορα.

    Σε βατό χωματόδρομο δεν καταλαβαίνεις καν ότι κινείσαι εκτός δρόμου. Ισιώνει με μοναδικό τρόπο τις ανωμαλίες του εδάφους, και έχει άριστη κατευθυντικότητα. Σα καθαρόαιμο μηχανάκι της KTM. Στην κατηφόρα, νιώθεις πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα φρένα, θες κάτι παραπάνω από την εμπρός ανάρτηση και σίγουρα σου λείπει η ευελιξία ενός μικρότερου τροχού (27.5’’ ή και 26’’). Στην ανηφόρα το KTM είναι οδοστρωτήρας! Παύουν να έχουν αξία όσα τόσα χρόνια δούλευα, που θα πατήσω, που θα αλλάξω ταχύτητα, πως θα μετατοπίσω το σώμα για να ισορροπήσω και να περάσω από τα νεροφαγώματα και άλλα αχρείαστα πλέον!

    Παίρνεις φόρα και τα ισιώνεις όλα χωρίς να σε νοιάζει που θα πατήσεις. Η ροπή του ηλεκτροκινητήρα είναι αγχολυτική και μπορείς να διατηρήσεις μια μ.ω.τ γύρω στα 15km/h σε ένα ανηφορικό δύσβατο μονοπάτι. Οπότε μη σας κάνει εντύπωση ότι μέσα σε μια ώρα από την πλατεία του Λεβιδίου, έχεις ανέβει στην Κεχρωτή Μαινάλου (σ.σ: το πιο κρύο μέρος στην Ελλάδα) στα 1700m υψόμετρο και από κει συνεχίζεις και φτάνεις Αλωνίσταινα σε λιγότερο από δυο ώρες. Μέσα από τα βουνά, ε; Σε δασικούς χωματόδρομους και μονοπάτια. Πρόκειται πραγματικά για 120 λεπτά στον παράδεισο που μπορείς άνετα να περιδιαβείς με το ηλεκτρικό ποδήλατο της KTM. Μετά πίνεις ένα δροσερό νερό στην Αλωνίσταινα παίρνεις μια ανάσα και επιστρέφεις χωρίς να χρειαστεί φόρτιση η μπαταρία.

    Η τιμή του KTM Macina Chacana 293 είναι στις 4.150 ευρώ, μπορείτε να υπολογίσετε 800 ευρώ επιδότηση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Για όσους ψάχνουν ένα ποδήλατο που δεν θα πει όχι και σε λίγη άσφαλτο πρόκειται για μια ισορροπημένη επιλογή. Αντίπαλοί του είναι το Samedi 27 της Moustache και το Trek Powerfly FS4.

    Διαβάστε επίσης:

    Δοκιμάζουμε ηλεκτρικό ποδήλατο με ABS!

    Ηλεκτρικό mtb: Ευελιξία ή άνεση;

    Θεμελιώδη προβλήματα που επιλύει η ηλεκτροκίνηση!



    ΣΧΟΛΙΑ