Η ανάρτηση βίντεο και εικόνων που απαθανατίζουν παραβατικές συμπεριφορές πίσω από το τιμόνι είτε πρόκειται για ακατάλληλη ταχύτητα είτε για αυτοσχέδιους αγώνες, είτε για επικίνδυνους ελιγμούς, είτε απλά για «απόψεις» αποτελεί κίνδυνο τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και για την ψυχική υγεία των ανηλίκων που πιθανά, εκτιθέμενοι στην εικόνα, πιστεύουν πως πρόκειται για επίτευγμα, για μαγκιά.
Αν κάνω μια σούζα ή μια μπάντα και το αναρτήσω, ο σπουδαίος αριθμός «likes» και κοινοποιήσεων δε με καθαγιάζει, δε σημαίνει πως έπραξα ορθά. Αντίθετα σημαίνει πως δίνω το κακό παράδειγμα – παρανομώντας – σε πολλούς ανθρώπους.
Όταν ένας οδηγός αναρτά την παρανομία του και λαμβάνει θετική ανταπόκριση, η επικίνδυνη οδήγηση παύει να αντιμετωπίζεται ως αντικοινωνική συμπεριφορά και θεωρείται επιτυχία – κατόρθωμα. Η ποινικοποίηση τέτοιου είδους αναρτήσεων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: η έκθεση της ζωής σε κίνδυνο, δεν είναι «περιεχόμενο», είναι έγκλημα.
Οι πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram επηρεάζουν βαθιά τις νεότερες ηλικίες. Οι νέοι οδηγοί, προσπαθώντας να κερδίσουν απήχηση δε διστάζουν να τραβούν βίντεο ενόσω οδηγούν. Απαιτείται άμεσα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να επισύρει ποινές αντίστοιχες με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη. Καθώς η δημιουργία αυτού του υλικού απαιτεί συχνά από τον οδηγό να κρατά το κινητό του τηλέφωνο ή να έχει την προσοχή του στραμμένη στην κάμερα αντί για το δρόμο θα πρέπει άμεσα να επιβάλλεται ποινή σα να πιάστηκε από όργανο της Τροχαίας, να χρησιμοποιεί το κινητό ενόσω οδηγεί. Η απόσπαση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων παγκοσμίως.
Η ρητή ποινικοποίηση της ανάρτησης θα επιτρέψει στις διωκτικές αρχές να χρησιμοποιούν το ίδιο το υλικό ως αυτάπόδεικτο ενοχοποιητικό στοιχείο. Σήμερα υπάρχει νομική ασάφεια σχετικά με το αν ένα βίντεο στα Social Media αρκεί για την επιβολή κυρώσεων χωρίς την επ’ αυτοφώρω σύλληψη. Ένας σαφής νόμος θα έκλεινε αυτά τα «παράθυρα».
Επιπλέον απαιτείται συνεργασία με τις πλατφόρμες ώστε να αποκλείετε η δημοσιοποίηση τέτοιου υλικού. Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας πως η ελευθερία της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταματά εκεί που ξεκινά η απειλή για την ανθρώπινη ζωή.
Η ποινικοποίηση της ανάρτησης εικόνων επικίνδυνης οδήγησης δεν είναι λογοκρισία, αλλά πρόληψη και αποτροπή προβολής ανοίκειων πρακτικών. Η οδική ασφάλεια είναι πολιτισμός. Η δημόσια προβολή της περιφρόνησης του νόμου υπονομεύει τις προσπάθειες ετών για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που το 2025 είχαν σημαντικό αποτέλεσμα με 522 νεκρούς έναντι 665 το 2024 (μείωση 21,6%).
Διαβάστε επίσης:
Οι ταξιτζήδες, τα συμφέροντα και η ηλεκτροκίνηση
Renault Filante: Ένα μεγάλο SUV 4.9m
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο της Turkish Airlines – Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης
- Goldman Sachs: Αύξηση εσόδων στα $13,45 δισ. το δ’ τρίμηνο από επενδυτική και Apple
- Πλακιάς: Λάθος το κόμμα Καρυστιανού ένα μήνα πριν την επέτειο των 3 ετών από τα Τέμπη και δύο μήνες πριν τη δίκη
- Grok: Το Χ υποστηρίζει ότι μπλόκαρε το «γδύσιμο πραγματικών προσώπων» σε όλους του χρήστες
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Οι Μagnificent Four και το ράλι της Πειραιώς, η έκπληξη Πολυχρονόπουλου, η νέα εξαγορά Ταμβακάκη, που επενδύει η Μαρτίνου, γιατί όλοι στην κυβέρνηση κάνουν business με τον άγνωστο Σταυρούλια και ο ψυχίατρος του Μπουτσικάκη των ΕΑΣ