• AUTO

    Οδηγούμε τα νέα Smart στην Ελλάδα (video)!

    Ο Τάκης Πουρναράκης στο τιμόνι του Smart


    Οδηγήσαμε σε διαδρομή εντός Αττικής για λίγα χιλιόμετρα το Smart #1 και το Smart #3.

    Λίγες μέρες μετά την πρώτη παρουσίασή τους στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τα νέα Smart στην Ελλάδα. Εδώ αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε όσα αφορούν στην παρουσίαση των νέων μοντέλων. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τα δυο μοντέλα, το κατηγορίας BSUV #1 αλλά και το κατηγορίας C SUV Coupe #3.

    Παραλάβαμε τα αυτοκίνητα από τις εγκαταστάσεις της Star Automotive Ελλάς Μον. Α.Ε. στην Κηφισιά που είναι ο γενικός εισαγωγέας της μάρκας στην Ελλάδα. H Smart Europe GmbH ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 ως 100% θυγατρική της Smart Automobile Co., Ltd. με έδρα το Leinfelden-Echterdingen, κοντά στη Στουτγάρδη. Η Smart Automobile Co., Ltd. ιδρύθηκε ως μια παγκόσμια κοινοπραξία μεταξύ της Mercedes-Benz AG και της Geely Automobile Co., Ltd.

    Ξεκινήσαμε την δοκιμή μας από την Κάτω Κηφισιά και κατευθυνθήκαμε προς το Μαραθώνα. Για αρχή επιλέξαμε το #1, το οποίο αποτελεί το μικρότερο πεντάπορτο αυτοκίνητο της εταιρίας μέχρι αυτή την στιγμή.

    Πήραμε την έκδοση Pulse, με διχρωμία μπλε-μαύρο και τριάκτινες ζάντες αλουμινίου 19″. Αυτή η έκδοση εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 271kW (368 ps), μπαταρία χωρητικότητας 66kWh με την κίνηση να μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς. Αξίζει να τονιστεί ότι τα Smart είναι κατά βάση πισωκίνητα και στις 4κινητες εκδόσεις μεταφέρεται μέχρι 40% της ροπής μπροστά όταν οι συνθήκες το απαιτούν.


    Με το κλειδί στην τσέπη ανοίγουμε την πόρτα και καθόμαστε στο αναπαυτικό κάθισμα. Χωρίς να χρειάζεται το πάτημα κάποιου κουμπιού για έναυση του ηλεκτρικού συστήματος, πατάμε το φρένο, επιλέγουμε την θέση D στον επιλογέα ταχυτήτων πίσω από τιμόνι και ξεκινάμε αθόρυβα. Βγαίνοντας στην εθνική οδό γίνεται άμεσα αντιληπτό πως οι επιταχύνσεις εν κινήσει είναι εξαιρετικές.

    Χάρη στη σταθερή ροπή του ηλεκτροκινητήρα η επιτάχυνση είναι άμεση και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Στο επαρχιακό κομμάτι κατεβαίνοντας για το φράγμα του Μαραθώνα, το σύστημα διεύθυνσης ανταποκρίνεται με ακρίβεια και το «βάρος» του τιμονιού δίνει στον οδηγό σιγουριά και πλήρη έλεγχο.


    Σε γρήγορες εναλλαγές πορείας οι κλίσεις είναι περιορισμένες, με την ανάρτηση να συνεργάζεται αρμονικά με το άκαμπτο πλαίσιο, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και οδηγική απόλαυση. Παράλληλα η κύλιση είναι αθόρυβη, μάλιστα χαμηλώσαμε το ραδιόφωνο για να σιγουρευτούμε.

    Δεν ακούγεται ούτε η επαφή των ελαστικών με το οδόστρωμα, ούτε ήχοι από την ανάρτηση που αποσβένει άψογα τις κακοτεχνίες του οδικού δικτύου, κανένας τριγμός στο εσωτερικό και προφανώς ούτε ήχος από τον ηλεκτροκινητήρα. Διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης: Comfort, Eco, Sport όπου ανάλογα αυξάνεται ή μειώνεται η απόκριση του γκαζιού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις.


    Η τετρακίνηση κάνει την εμφάνιση της διασκεδαστικά. Σταθερά η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. Στη μέση της στροφής πατώντας το γκάζι κατά την έξοδο παρατηρείται ελαφριά υπερστροφή. Άμεσα τα συστήματα εμπλέκουν και τους εμπρός τροχούς με αποτέλεσμα να τραβά προς την έξοδο και να μας οδηγεί με ασφάλεια στην επόμενη στροφή. Τα φρένα μας εξέπληξαν θετικά παρά το βάρος των 1900 kg.


    Φτάνοντας στον Μαραθώνα αλλάξαμε αυτοκίνητο και πλέον στα χέρια μας πήραμε το μεγαλύτερο #3, έκδοσης Premium, σε λευκό χρώμα, με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 200 kW (272 ps), ίδια μπαταρία (66kWh) με το #1 και με την κίνηση να μεταδίδεται μόνο στους πίσω τροχούς. Το #3 είναι C Suv Coupe, άρα μεγαλύτερο σε διαστάσεις εντός και εκτός. Ίδια φιλοσοφία, παρόμοιο εσωτερικό, εξίσου ωραία αίσθηση οδήγησης με το #1.

    Πρώτη μεγάλη διαφορά που εντοπίσαμε ήταν η πιο ενδοτική ανάρτηση και μερικές κλίσεις σε φυσιολογικά πλαίσια. Η κίνηση στους πίσω τροχούς προσφέρει παρόμοια συμπεριφορά με το AWD που οδηγήσαμε, με την υπερστροφή να είναι ελαφρώς πιο συχνή. Ίσως ο «παιχνιδιάρικος» χαρακτήρας του να ήταν απόρροια αυτού που εμείς επιδιώκαμε ως έναν μικρό βαθμό. Σύστημα διεύθυνσης και φρένα μας ικανοποίησαν σε όλες τις συνθήκες πίεσης και κίνησης.


    Σε γενικές γραμμές τα νέα Smart οδηγώντας τα, νιώθεις να χαράζουν πορεία όταν στρίβεις, είναι καλά στημένα, άκαμπτα και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ευελιξία και ξεκούραστη οδήγηση σε συνθήκες κίνησης εντός αστικού δικτύου.

    Το εσωτερικό τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, εργονομικά με κορυφαία ποιότητα αλλά και συναισθηματική σχεδίαση. Προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τα Smart που ξέραμε ως σήμερα. Στα μάτια μου τοποθετούνται απέναντι από τα αντίστοιχα ηλεκτρικά Mini. Αναμένουμε από Σεπτέμβρη να οδηγήσουμε εκτενώς τα μοντέλα που θα έρθουν Ελλάδα και θα είναι παραγωγής 2025 με μερικές αλλαγές και βελτιώσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Smart: #1, #3 ισχύος 200KW (272PS)

    Μια καυτή πνοή ανέμου!

    Forbes: Οι πιο ακριβές ομάδες στον κόσμο για το 2024, 1η η Ρεάλ Μαδρίτης για 3η συνεχόμενη χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ