• AUTO

    Mercedes GLA: Κι όμως βελτιώθηκε! (pics+video)


    Εχθρός του καλού το καλύτερο, στην περίπτωση όμως της GLA εκτιμούσα πως δεν υπήρχαν περιθώρια. Μέχρι που οδήγησα τη νέα γενιά.

    Η σειρά των κόμπακτ αυτοκινήτων της Mercedes είναι εμπορικά η πιο πετυχημένη της εταιρείας. Αναμενόμενο καθώς πρόκειται για αυτοκίνητα με έντονη προσωπικότητα και προσιτές τιμές. Από τα προσθιοκίνητα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας σίγουρα ξεχωριστή επιτυχία έχει το μικρό crossover η GLA.

    Η πρώτη της γενιά έγινε ανάρπαστη καθότι ήταν ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο που δεν υστερούσε πουθενά. «Η 2η γενιά σε τι μπορεί να είναι καλύτερη;» αναρωτιόμουν παραλαμβάνοντας για εκτενή δοκιμή την GLA 200 με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1.33lt/163PS που συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτοματοποιημένο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Μετά από 1300km σε κάθε είδους δρόμο η απάντηση είναι: «Στην ανάρτηση, στην αεροδυναμική, στο ξεκούραστο ταξίδι».

    Ξεκινώντας από το τελευταίο τολμώ να πω πως η GLA ταξιδεύει σε επίπεδα E Class, ξέρω καλά ότι αναφέρομαι σ’ ένα από τα πιο καλοτάξιδα αυτοκίνητα που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, έχει να κάνει με την πολύ καλή αεροδυναμική της, την άριστη ηχομόνωση και την ποιότητα κύλισης που εξασφαλίζει στο αυτοκίνητο το σετάρισμα της ανάρτησης. Το οποίο σετάρισμα κατέστη εφικτό λόγω της ακαμψίας της καινούργιας πιο ελαφριάς πλατφόρμας. Κάπως έτσι το καλό γίνεται όντως καλύτερο και η νέα GLA αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ανταγωνισμό. Ο οποίος κακά τα ψέματα εκπροσωπείτε επάξια μόνο από ένα μοντέλο τη BMW X1, με τους υπόλοιπους να είναι πιο πίσω.

    Κοιτώντας την απέξω η νέα Mercedes GLA θυμίζει την προηγούμενη, αλλά διαφοροποιείται σε πολλά σημεία. Μοιάζει μεγαλύτερη (σ.σ: δεν είναι), πιο κυριλέ, πιο elegant, πιο ραφιναρισμένη. Οι γραμμές είναι πιο απαλές και τα φώτα σβήνουν σαν απόληξή τους. Αυτό που έχει σαφώς αυξηθεί είναι η μετωπική επιφάνεια του αυτοκινήτου και συνολικά το ύψος του κατά 11cm. Μάλιστα έχει αυξηθεί λίγο και η απόσταση από το έδαφος προσδίδοντας στον off road χαρακτήρα του.

     

    Στο εσωτερικό της νέας GLA υπάρχει η διπλή οθόνη όπως σε όλα τα νέα κόμπακτ μοντέλα της Mercedes. Οι δυο οθόνες με 10,25 ίντσες η καθεμιά εντυπωσιάζουν τον ευκαιριακό χρήστη. Στην αριστερή οθόνη ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ψηφιακά πάρα πολλές πληροφορίες και μπορεί να διαμορφώσει το τι θα βλέπει. Ο χειρισμός είναι απλός μέσω των χειριστηρίων αφής στο τιμόνι. Η δεξιά οθόνη είναι αφής και το touch pad στο κέντρο της κονσόλας σου επιτρέπει να αποφεύγεις τις δαχτυλιές. Μπορείς επίσης αν θες να χρησιμοποιήσεις στα αγγλικά, το προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών ξεκινώντας με: «Hey Mercedes». Η εμπειρία χρήσης έχει βελτιωθεί όπως και τα γραφικά.

     

    Το κιβώτιο είναι ένας μοχλοδιακόπτης δεξιά πίσω από το τιμόνι αυτό έδωσε στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το χώρο στην κεντρική κονσόλα, για να προσδώσουν περισσότερη άνεση. Εντυπωσιάζουν οι αεραγωγοί που θυμίζουν εισαγωγή στροβίλου, αλλά και η ευρυχωρία στα κεφάλια των επιβατών. Συνολικά η GLA θα βολέψει άνετα 4 επιβάτες σε μακρύ ταξίδι ακόμη και 5 για μια γρήγορη βόλτα. Σε κάθε περίπτωση οι χώροι είναι ικανοποιητικοί για μια τετραμελή οικογένεια (435lt πορτμπαγκάζ). Η ποιότητα των υλικών, η στιβαρότητα των διακοπτών, η συναισθηματική σχεδίαση και η εργονομία δημιουργούν ένα εξαιρετικά γοητευτικό περιβάλλον.

     

    Ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 163PS είναι ικανός για να κινήσει με ασφάλεια το αυτοκίνητο των 1.5tn. Δε βάζει φωτιά στην άσφαλτο αλλά έχει τα περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας για ένα προσπέρασμα σε ανηφορικό επαρχιακό δρόμο. Στο μακρύ ταξίδι δεν ακούγεται καθόλου και με την χαρτογράφηση στο comfort δεν γίνονται καν αισθητές οι αλλαγές από το αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων. Αν επιλέξεις σπορ, η απόκρισή του είναι πιο άμεση, ακούγεται λίγο στις υψηλές στροφές και το πάτημα του γκαζιού επαρκεί για να επιταχύνεις σβέλτα. Αποτέλεσμα: Δε σε αγχώνει στα προσπεράσματα και διατηρεί άνετα υψηλή μ.ω.τ. στο ταξίδι. Βάλαμε το διατηρητή ταχύτητας (cruise control) στα 135km/h στον αυτοκινητόδρομο και απολαύσαμε άνεση, ησυχία, ασφάλεια και ποιοτική μουσική από το πολύ καλό ηχοσύστημα.

    Εντός πόλης το σύστημα μερικής απενεργοποίησης κυλίνδρων εξοικονομεί καύσιμο χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Με ρυθμό εκδρομικό η μέση κατανάλωση στα χέρια μας ήταν 7,7lt/100km. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι συμπληρώσαμε πολλά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι της GLA, σε απαιτητικό επαρχιακό δρόμο. Από Γύθειο μέχρι Αγ. Κυπριανό στα πιο δύσβατα σημεία της προσηλιακής Μάνης η GLA αποτέλεσε την ασπίδα μας σε λακκούβες, νεροφαγώματα, κακοτεχνίες και μανιάτικες κοτρώνες. Εννοείται πως περάσαμε από τον διαβόητο Κότρωνα.

     

    H νέα Mercedes GLA βασίζεται στην πιο άκαμπτη και ελαφριά MFA φέροντας ανάρτηση με γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Κατά την άποψή μου οι μηχανικοί στο σετάρισμά της βρήκαν τη χρυσή τομή, για τα ελαστικά 235/45/18 Pirelli Scorpion που φορούσε το αυτοκίνητο δοκιμής μας. Στις στροφές, οι κλίσεις ήταν οικογενειακές και η ασφαλής συμπεριφορά το κύριο χαρακτηριστικό των αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή σε κακό χωματόδρομο, η απόσταση από το έδαφος και η ενδοτικότητα της ανάρτησης δεν επιτρέπουν στις ανωμαλίες να ταλαιπωρήσουν τους επιβάτες. Μάλιστα μπορείς άνετα να βολέψεις ένα ποδήλατο ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα.

     

    Η νέα GLA δεν έχει κάποιο μειονέκτημα. Αν ψάχνεται αυτοκίνητο στην κατηγορία σας προτείνω να την αξιολογήσετε. Ναι και η BMW X1 δεν έχει κάποιο μειονέκτημα. Όχι δε μπορώ να διαλέξω, η σπαζοκεφαλιά αυτή, είναι για σας…

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

    Κινητήρας: 1.332 cc
    Ισχύς: 163 PS/5.500 rpm
    Ροπή: 25.6 kgm/1.620-4.000 rpm
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Αυτοματοποιημένο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8.7 sec
    Τελική ταχύτητα: 210 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 7.7 lt/100 km (δοκιμής)
    Εκπομπές CO2: 130 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 155 €
    Βάρος: 1.485 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.410/1.834/1.611 mm
    Μεταξόνιο: 2.729 mm
    Χώρος αποσκευών: 435 lt.
    Τιμή: από 35.850 €



    ΣΧΟΛΙΑ