• AUTO

    Honda Civic 1.0lt: H χαρά του οικογενειάρχη!

    • Του Τάκη Πουρναράκη


    Αξιόπιστο, στιβαρό, οικονομικό, άνετο, με αξιοπρεπείς επιδόσεις και ξεχωριστή σχεδίαση το ανανεωμένο Civic είναι ολοκληρωμένο.

    Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το ανανεωμένο Honda Civic 1.5lt/182PS. Εδώ αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μας.

    H μικρότερη έκδοση του ενός λίτρου, έχει σαφώς διαφορετικό προσανατολισμό με έμφαση σε άνεση, οικονομία. Με μήκος 4.5m και χώρο αποσκευών 478lt το Honda Civic απευθύνεται στον Έλληνα οικογενειάρχη, που θέλει μια οικονομική, αξιόπιστη λύση χωρίς συμβιβασμούς σε επιδόσεις, ποιότητα και αξία μεταπώλησης.

    Το Honda Civic ήταν πέρυσι το τέταρτο πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο στην παγκόσμια αγορά. Στη χώρα μας αντίστοιχα πουλήθηκαν 346 Civic. Η ανανεωμένη έκδοση διαφοροποιείται με full LED προβολείς και ανασχεδιασμένα φώτα ημέρας LED. Επίσης έχει νέα μάσκα εμπρός με καλύτερη αεροδυναμική σχεδίαση, ζάντες αλουμινίου διαφορετικών γραμμών 16”, 17” και με μια νέα απόχρωση Obsidian Blue.

    Πατάει σε πλατφόρμα  η οποία διαθέτει αυξημένη ακαμψία κατά 52% με ισχυρότερα σημεία συγκόλλησης και μειωμένο βάρος. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο οι μηχανικοί της Honda σέταραν μια ανάρτηση (εμπρός γόνατα McPhreson, πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι) που προσφέρει εντυπωσιακή άνεση στην περίπτωση του Civic των 126PS.

    Κρίνοντας από την αίσθηση του τιμονιού αλλά και την ενδοτικότητα της είναι σαφές πως ο προσανατολισμός της, έγκειται σε απροβλημάτιστες οικογενειακές μετακινήσεις.

     

    Το ανανεωμένο Civic έχει όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας: Έκτακτο φρενάρισμα, προσαρμοζόμενο διατηρητή ταχύτητας, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, προειδοποίηση για ακούσια παράκαμψη λωρίδας και αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας.

    Στο εσωτερικό η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στο σύστημα multimedia. Όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική φωτογραφία υπάρχουν 5 κουμπιά: κεντρικό μενού, πλοήγηση, τηλέφωνο, ηχοσύστημα, επιστροφή. Επιπλέον υπάρχει η ευκολία ελέγχου με κουμπιά στο τιμόνι. Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας Android Auto και Apple CarPlay δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την κεντρική οθόνη ως προέκταση του κινητού σου.

    Οδηγώντας το!

    Η αίσθηση στο εσωτερικό είναι αναβαθμισμένη, θεωρώ πως η ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, θα αναδειχτεί με το πέρασμα του χρόνου. Η θέση οδήγησης είναι υπεράνω κριτικής, όλοι θα βολευτούν. Ταξιδεύουν άνετα 4 επιβάτες με τα πράγματά τους, για 5ο χρειάζονται κάποιοι συμβιβασμοί καθώς υπάρχει κεντρικό τούνελ στο δάπεδο των πίσω καθισμάτων. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο άριστο σε αίσθηση και σφιχτό σε κλιμάκωση.

    Η Honda κατά την άποψή μου διαθέτει τον καλύτερο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα ενός λίτρου. Πουθενά δεν αισθάνεσαι κραδασμό, έλλειψη δύναμης ή ροπής. Πάει καλύτερα από δίλιτρο ατμοσφαιρικό μοτέρ. Μάλιστα το αυτοκίνητο έχει αρκετά καλές επιδόσεις, τολμώ να πω, πάνω απ’ αυτές που θα ζητήσει ένας συνειδητοποιημένος οικογενειάρχης. Προφανώς έχει περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας για να προσπεράσεις, ακόμη και φορτωμένος σε ανηφορική επαρχιακή διαδρομή.

    Εντός πόλης θα εκτιμήσεις τον τρόπο που περνάει από λακκούβες και ανομοιομορφίες, σαν ένα σώμα. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις αν απέφυγες ή όχι τη λακκούβα. Στρίβοντας είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σεταριστεί για σπορ οδήγηση. Αν ψάχνετε συγκινήσεις και πλαγιολισθήσεις δείτε την έκδοση των 1.5lt/182PS. Πιστεύω ότι θα σας καλύψει απόλυτα.

    Τούτου δοθέντος θα ήταν άδικο να μην τονίσουμε πως το χιλιάρι Civic και κρατάει και πατάει και στρίβει διαθέτοντας μια ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά. Αρκούντως διασκεδαστική για το χαρακτήρα του, οφείλω να προσθέσω. Ολοκληρώνοντας την δοκιμή του νέου Civic προσπάθησα να βρω και ένα μειονέκτημα, έτσι για το ξεκάρφωμα.

    Το προηγούμενο υστερούσε στο σύστημα multimedia, στο καινούργιο διορθώθηκε και αυτό. Αν ψάχνετε αυτοκίνητο κατηγορίας C και παράμετροι όπως οικονομία, αξιοπιστία, και άνεση παίζουν για σας σημαντικό ρόλο, τότε να δείτε το Civic. Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός. Ενδεικτικά αναφέρω τα: Focus, Golf, Corolla, Astra, Ceed, Megane.

    Η Honda προσφέρει 3+2 χρόνια επέκταση εγγύησης, 5 χρόνια δωρεάν Οδική Βοήθεια με το πρόγραμμα Honda Assist, πρόγραμμα Honda Family με το οποίο, όποιος έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο Honda, εξασφαλίζει δωρεάν ασφάλεια για ένα χρόνο με την αγορά νέου αυτοκινήτου Honda

    Ο χώρος αποσκευών σε διθέσια διαμόρφωση φτάνει τα 1209lt. Η εύκαμπτη εταζέρα-ρολό προσθέτει ευελιξία στο φόρτωμα των αποσκευών.

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Honda Civic VTEC turbo 1.0lt/126PS
    Κινητήρας: 999 cc
    Ισχύς: 126PS/ 5500 rpm
    Ροπή: 20,3 kgm/2.250 rpm
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,8 sec
    Τελική ταχύτητα: 207 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 5 .8 lt/100 km (δοκιμής)
    Βάρος: 1.281 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.518/1.799/1.434 mm
    Μεταξόνιο: 2.697 mm
    Χώρος αποσκευών: 478-1209 lt
    Εκπομπές CO2: 110 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 108 €
    Τιμή: από 20.650€  έκδοση Comfort



    ΣΧΟΛΙΑ