• AUTO

    F1 ΗΠΑ: Ίδρωσε για να κερδίσει ο Μαξ Φερστάπεν!

    AUSTIN, TEXAS – OCTOBER 22: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates on the podium following the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 22, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)


    Ο Ολλανδός πρωταθλητής έφτασε τις 15 νίκες σε 18 αγώνες φέτος αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν περίπατος. Μηδενίστηκαν Χάμιλτον, Λεκλέρκ.

    Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε λάθος στις κατατακτήριες δοκιμές πιέζοντας οριακά στον κρίσιμο γύρο. Ο χρόνος του σβήστηκε και έτσι εκκινούσε από την 6η θέση. Στην πρώτη στροφή έκανε υπομονή πήγε από την εξωτερική και κατάφερε να στρίψει 5ος προσπερνώντας το Ράσελ. Μπροστά του ο Λεκλέρκ είχε καταφέρει να χάσει πάλι στην έξοδο. Ο Μονεγάσκος στο Sprint Race ήταν 2ος, τον στρίμωξε ο Φερστάπεν και έστριψε 3ος. Στον κανονικό αγώνα ήταν πρώτος, αλλά τον πέρασε ο Νόρις που ήταν 2ος. Πολύ καλά εκκίνησε ο Σάινθ που κατάφερε να στρίψει 3ος μπροστά από το Χάμιλτον. Με τη θερμοκρασία οδοστρώματος στους 40 βαθμούς Κελσίου ήταν σαφές πως η μαλακή γόμα δεν είχε θέση στον αγώνα. Όλοι οι οδηγοί εκκίνησαν με τη μέση γόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα έβαλαν και τη σκληρή γόμα. Ενδεδειγμένη στρατηγική σύμφωνα με την Pirelli ήταν αυτή των δυο αλλαγών, την οποία ακολούθησαν οι περισσότεροι. Ο Φερστάπεν έβαλε δυο σετ μέσης γόμας και ένα σκληρής στο τέλος. Ο Χάμιλτον μέση/σκληρή/μέση, ο Νόρις είχε δυο σετ σκληρής γόμας οπότε πήγε με μέση/σκληρή/σκληρή.

    AUSTIN, TEXAS – OCTOBER 22: Pierre Gasly of France driving the (10) Alpine F1 A523 Renault chases Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 22, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

    Καθώς ο αγώνας άρχισε να βρίσκει ρυθμό ήταν προφανές πως η Ferrari δεν μπορούσε να κρατηθεί μπροστά από τη Mercedes ή τη Red Bull. Τόσο ο Χάμιλτον όσο και ο Φερστάπεν πέρασαν τους Σάινθ και Λεκλέρκ. Οι κόκκινοι αποφάσισαν να επιχειρήσουν στρατηγική μιας αλλαγής για το Λεκλέρκ (έμεινε μέχρι τον 23ο γύρο με τη μέση γόμα), αυτή αποδείχτηκε λάθος, έτσι ο Μονεγάσκος έχασε θέσεις, τερματίζοντας τελικά 6ος. Στη Mercedes αμφιταλαντεύτηκαν και μέχρι να αποφασίσουν να βάλουν το Χάμιλτον στον 20στο γύρο για αλλαγή έχασαν πολύτιμο χρόνο και την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Βρετανός εκμεταλλευόμενος στο φινάλε την ταχύτητα της μέσης γόμας, πλησίασε το Φερστάπεν που διαχειρίζονταν προβλήματα με τα φρένα στο μονοθέσιό του, αλλά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την 1η θέση.

    AUSTIN, TEXAS – OCTOBER 22: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing, Second placed Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes, Third placed Lando Norris of Great Britain and McLaren and John Hammond of Red Bull Racing celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 22, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

    Όταν οι οδηγοί ανέβηκαν στο βάθρο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους, Μεξικάνοι υποστηρικτές του Πέρεζ, οι οποίοι γιουχάρισαν το Φερστάπεν. Μετά το τέλος του αγώνα τα μονοθέσια των Χάμιλτον και Λεκλέρκ βρέθηκαν παράτυπα έτσι αποκλείστηκαν. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη φθορά του κατώτατου σημείου αναφοράς του πατώματος. Η φθορά οφείλονταν στην υπερβολικά μικρή απόσταση από το έδαφος  λόγω σεταρίσματος των μονοθεσίων. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση τόσο βελτιώνεται η αεροδυναμική απόδοση και μειώνονται οι επιπτώσεις από τη μεταφορά βάρους στις αλλαγές πορείας.  Στην 2η θέση ανέβηκε ο Νόρις και στην 3η ο Σάινθ. Ο Λόγκαν Σάρτζαντ με τη Williams βρέθηκε στη 10η θέση παίρνοντας τον πρώτο βαθμό της καριέρας του στην πατρίδα του. Ο επόμενος αγώνας είναι αυτή την Κυριακή 29/10 στο Μεξικό. Με τη Red Bull και το Φερστάπεν να έχουν εξασφαλίσει τη διατήρηση των τίτλων το ενδιαφέρον στρέφετε στους κατασκευαστές και τη 2η θέση. Στη μάχη του πρωταθλήματος κατασκευαστών μετά το μηδενισμό του Χάμιλτον η διαφορά ανάμεσα στη Mercedes και στη Ferrari μειώθηκε στους 22 βαθμούς. Την ίδια ώρα χάρη στους 18 βαθμούς του Νόρις η ΜcLaren ανέβηκε 4η προσπερνώντας την Aston Martin για 6 βαθμούς.

    Η τελική κατάταξη ήταν:
    Διαβάστε επίσης

    F1 ΗΠΑ: Νίκη Φερστάπεν στο Sprint!

    F1 Κατάρ: Νίκη Φερστάπεν, σύγκρουση Mercedes!

    F1 Κατάρ: Νίκη Πιάστρι, τίτλος για το Φερστάπεν!



    ΣΧΟΛΙΑ