• AUTO

    F1 HΠΑ: Έπιασε τον Ταύρο ο Λεκλέρκ!


    Ο Μονεγάσκος οδηγός έφερε τη Ferrari στην πρώτη θέση της εκκίνησης στο Αμερικάνικο GP.

    Οι κατατακτήριες δοκιμές ήταν απαιτητικές στην πίστα της Αμερικής (Circuit of the Americas). Οι οδηγοί είχαν μόνο μια περίοδο ελεύθερων δοκιμών για να βρουν το σετάρισμα στα μονοθέσια τους και η διαδρομή είναι χωρισμένη σε τρία εντελώς διαφορετικά μέρη:

    Στο πρώτο παίζει ρόλο η αεροδυναμική απόδοση, στο δεύτερο η τελική ταχύτητα, στο 3ο η ελκτική πρόσφυση στην έξοδο των στροφών.

    Φυσιολογικά λοιπόν τα μονοθέσια κατετάγησαν με βάση τις δυνατότητες τους και δεν μπορούσαν εύκολα οι οδηγοί να κάνουν τη διαφορά.

    Από το Q1 αποκλείστηκαν οι δυο Aston Martin, οι δυο Williams και η Haas του Χούλκενμπεργκ.

    Για τον Αλόνσο ήταν η πρώτη φορά που έμεινε εκτός Q3 φέτος, ο Ισπανός παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική του νέου πακέτου βελτιώσεων που έφερε η ομάδα στο Ώστιν.

    Από το Q2 αποκλείστηκαν οι δυο Alfa Romeo, οι δυο Alpha Tauri και η Haas του Μάγκνουσεν.

    Το μοτίβο συμπληρώθηκε λοιπόν από 5 ομάδες που δεν είχαν τη δυναμική για το Q3 όπου βρέθηκαν οι άλλες πέντε: Ferrari, McLaren, Mercedes, Alpine, Red Bull.

    Παρατηρώντας κανείς τους χρόνους των οδηγών στο Q3 είναι σαφές πως μόνο η Alpine έδωσε παρόμοιο αποτέλεσμα στα χέρια των Γκασλί, Οκόν.

    Όλοι οι υπόλοιποι είχαν διαφορά τα Ferrari 2 δέκατα, τα McLaren 6 δέκατα, τα Mercedes 2 δέκατα και τα Red Bull ένα δέκατο.

    Κανένας οδηγός δεν απέφυγε τα λάθη και ο Λεκλέρκ πήρε την pole 21η στην καριέρα του γιατί έκανε τα λιγότερα. Ο Λεκλέρκ έχει πάει καλά και στους άλλους 3 αγώνες Sprint φέτος σε Μπακού, Αυστρία και Σπα.

    Ο Σαρλ Λεκλέρκ που πήρε για πρώτη φορά στην καριέρα του την pole στο Ώστιν τόνισε:

    «Γνωρίζουμε ότι σε Σαββατοκύριακο με διαμόρφωση Sprint είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουμε έναν καθαρό FP1. Το καταφέραμε, ξεκινήσαμε με μια ισχυρή βάση χάρη στη δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί για να προετοιμαστούν για το Σαββατοκύριακο, με ένα μονοθέσιο που αμέσως έδινε καλή αίσθηση.

    Ήμουν χαρούμενος σε όλη τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών, τον τελευταίο γύρο στο Q3, υπήρχαν μερικά λάθη εδώ κι εκεί, αλλά νομίζω ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν. Λοιπόν, είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάω στην pole για την Κυριακή. Συνολικά έχουμε ένα δυνατό μονοθέσιο και η αίσθηση είναι καλή.

    Αυτή είναι η δύναμή μας, έχουμε δει αρκετές φορές φέτος ότι όποτε έχουμε Σαββατοκύριακα με διαμόρφωση Sprint, τις περισσότερες φορές αποδίδουμε καλύτερα από το αναμενόμενο.

    Στο Sprint Shootout μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο γιατί οι αντίπαλοι θα μάθουν και θα αισθάνονται λίγο καλύτερα στο μονοθέσιο. Ωστόσο, θα κάνω τα πάντα για να είμαι ξανά στην pole στο Sprint».

    O Λάντο Νόρις με τη McLaren αισθάνεται πως έχασε την pole από δικά του λάθη:

    «Είμαι χαρούμενος πήγα καλά, δεν έκανα όσα λάθη έκανα στο Κατάρ. Νομίζω ότι μπορούσαμε σήμερα να πάρουμε την pole.

    Ξέρω ότι ο Σαρλ είπε ότι έκανε μερικά λάθη, αλλά το ίδιο έκανα κι εγώ. Είναι λίγο κρίμα, μια ευκαιρία χάθηκε ξανά, αλλά είμαι τόσο χαρούμενος, παρόλα αυτά.

    Ο Σαρλ εκκινεί καλά συνήθως οπότε θα είναι δύσκολο να τον βγάλω από τη γραμμή. Αλλά είμαι σχεδόν στην καλύτερη θέση που θα μπορούσα για την Κυριακή, οπότε είμαι χαρούμενος με αυτό».

    Από την πλευρά του ο πολυνίκης στο Ώστιν (5) Λιούις Χάμιλτον που κατετάγη 3ος συμπλήρωσε:

    «Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους πίσω στο εργοστάσιο. Πίεσαν τόσο σκληρά για να βελτιώσουν το μονοθέσιο μας και κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή αυτό το Σαββατοκύριακο. Ξέρω ότι όλοι εργάζονται αδιάκοπα για αυτό και εκτιμώ όλες τις προσπάθειες.

    Δυστυχώς σήμερα, δεν τα κατάφερα, αλλά έχουμε άλλη μια ευκαιρία στο Sprint Shootout. Μου αρέσει να βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες! Είναι μια τόσο όμορφη χώρα και αυτή η πίστα είναι απλά απίστευτη.

    Είναι σίγουρα από τις αγαπημένες μου. Κάθε τμήμα είναι μια απίστευτη πρόκληση. Ελπίζω να μπορέσουμε να παλέψουμε ξανά για την πρώτη θέση. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και με αυτό το πλήθος, νομίζω ότι όλα είναι πιθανά».

    Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2023, Μαξ Φερστάπεν πάτησε εκτός ορίων στην ύστατη προσπάθεια και είδε τον ταχύτερο χρόνο του, που τον έφερνε στην pole να μηδενίζεται:

    «Ήξερα στη στροφή 19 ότι θα είναι οριακό. Έκανα ένα μικρό λάθος στη στροφή 1, έπρεπε πραγματικά να πιέσω για να το καλύψω στον υπόλοιπο γύρο. Ειλικρινά δεν έστριψα, προσπάθησα να ανοίξω τροχιά και έκρινα λίγο λάθος.

    Τα όρια είναι δυσδιάκριτα όταν πιέζεις, θα διασκεδάσω περισσότερο την Κυριακή εκκινώντας 6ος. Μάλλον δεν είναι ιδανική θέση εκκίνησης, αλλά έχω εκκινήσει και πιο πίσω.

    Το θέμα είναι αν έχεις καλό ρυθμό, τότε θα περάσεις, θα ανέβεις. Θέλουμε να κερδίσουμε, οπότε φυσικά δεν εξελίχθηκαν καλά οι δοκιμές, αλλά είναι μακρύς αγώνας, πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και να διασκεδάσουμε».

    Η τελική κατάταξη ήταν:

    Σήμερα το Sprint Shootout είναι προγραμματισμένο για τις 20:30 και θα μεταδοθεί απευθείας από ΑΝΤ1+. O αγώνας Sprint θα μεταδοθεί απευθείας από ΑΝΤ1+ στις 01:00 τα ξημερώματα Κυριακής.

    Διαβάστε επίσης:

    Tesla: Έφτασαν 1 εκ. παραδόσεις στην Ευρώπη!

    Οδηγούμε την ηλεκτρική ΒΜW iX1

    ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Το Σεπτέμβριο του ‘24



    ΣΧΟΛΙΑ