• ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

    Ξεκινά ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Μια διεθνής διοργάνωση που θα προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον πλανήτη, προάγοντας ταυτόχρονα την ποδηλασία.

    Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας εκκινεί αύριο από το Karteros Beach Sports Center και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, ύστερα από έναν Πρόλογο και 4 ΕΤΑΠ μοναδικής ομορφιάς σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Θα έχει παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, με τις εικόνες της χώρας μας και του αγώνα να προβάλλονται και στις πέντε ηπείρους.

    Περισσότερα από 40 τηλεοπτικά κανάλια έχουν εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την Cycling Greece και οι πέντε αγωνιστικές ημέρες θα μεταδοθούν σε 174 χώρες (40 από την Ευρώπη, 70 από την Αφρική, 42 από την Ασία, 20 από την Αμερική και 2 από την Ωκεανία), αριθμός που αποτελεί – εντυπωσιακό – ρεκόρ για τη διοργάνωση!

    Το έμπειρο τηλεοπτικό συνεργείο που έχει αναλάβει την παραγωγή (και το οποίο καλύπτει αγώνες της UCI), θα χρησιμοποιήσει προηγμένη τεχνολογία (drones, 5G κλπ), που πιθανότατα θα εφαρμοστεί και στην αντίστοιχη παραγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον επόμενο Αύγουστο στη Γλασκώβη. Στη χώρα μας τα τελευταία 90 λεπτά της κάθε αγωνιστικής μέρας θα προβάλλονται απευθείας μέσω ertflix ενώ κάθε βράδυ θα προβάλλονται από τον Alpha τα καλύτερα στιγμιότυπα.

    Ο φετινός ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας με μία ματιά

    ΠΡΟΛΟΓΟΣ (2 Μαΐου)
    Karteros Beach Sports Center (6 km)

    Ο 20ος ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου με τον πρόλογο, μήκους 6 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Karteros Beach Sports Center, στην ομώνυμη παραλία. Σε μια σχεδόν επίπεδη διαδρομή, με κάποιες μικρές ανωφέρειες και κατωφέρειες, οι αθλητές θα έχουν μοναδικό τους αντίπαλο το χρονόμετρο και “σύμμαχό” τους την ταχύτητα.

    1ο ΕΤΑΠ (3 Μαΐου)
    Ηράκλειο – Ηράκλειο (187,7 km)

    Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα συνεχιστεί με το 1ο ΕΤΑΠ, το μεγαλύτερο σε μήκος (187,7 χλμ) της φετινής διοργάνωσης, με εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη του Ηρακλείου. Η διαδρομή, ένας αριστερόστροφος κύκλος μέσα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική δοκιμασία για τους υποψήφιους διεκδικητές της γαλάζιας φανέλας, αφού είναι και το ΕΤΑΠ με τα περισσότερα υψομετρικά (2.561μ).

    Η τηλεοπτική μετάδοση θα μεταφέρει στους τηλεθεατές μοναδικές εικόνες φυσικού κάλλους, αλλά και τα δυο σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, τη Φαιστό και την Κνωσό.

    2ο ΕΤΑΠ (4 Μαΐου)
    Μυκήνες – Καλαμάτα (178,3 km)

    Το 2ο ΕΤΑΠ, στην ηπειρωτική Ελλάδα πλέον, θα διασχίσει διαγώνια την Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τις ιστορικές Μυκήνες και τερματίζοντας στην παραλία της Καλαμάτας. Οι αθλητές θα συναντήσουν στη διαδρομή σημαντικά αξιοθέατα (Τίρυνθα, Ναύπλιο κλπ), ενώ θα περάσουν και από τη Μεγαλόπολη, εκεί όπου είκοσι χρόνια πριν, ο Βασίλης Αναστόπουλος έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας ποδηλάτης στη σύγχρονη ιστορία του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, που κατέκτησε τη γαλάζια φανέλα της γενικής, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συντοπίτες του.

    3ο ΕΤΑΠ (5 Μαΐου)
    Costa Navarino – Κυπαρισσία (153 km)

    Το 3ο ΕΤΑΠ θα ξεκινήσει από την περιοχή Navarino Dunes της Costa Navarino, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με κατεύθυνση προς τον όρμο του Ναυαρίνου και θα περάσει από ιστορικά σημεία όπως η Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη. Ολοκληρώνοντας ένα αριστερόστροφο ημικύκλιο στον Νομό Μεσσηνίας, οι αθλητές θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας (με την υπέροχη Άνω Πόλη και το κάστρο της Αρκαδιάς), πιθανότατα σε ένα μαζικό σπριντ.

    4ο ΕΤΑΠ (6 Μαΐου)
    Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία (133,5 km)

    Από την περιοχή της Costa Navarino θα εκκινήσει και το 4ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης (βόρεια της Πύλου), θα κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και αφού περάσει από το παλάτι του Νέστορα στον λόφο του Εγκλιανού, θα επιστρέψει στα παράλια, για να κινηθεί κατά μήκος του Κυπαρισσιακού κόλπου και να τερματίσει στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της υφηλίου. Στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ολοκληρωθεί ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας του 2023, πιθανότατα σε ένα ακόμη μαζικό σπριντ.

    Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας ανακοίνωσε τη σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας, που θα συμμετάσχει στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας: Μιλτιάδης Γιαννούτσος (ΑΙΟΛΟΣ), Ιωάννης Δαβαρίας (Overall Cycling Team), Νικόλαος Μιχαήλ Δράκος (A.S.D. Aries Cycling), Περικλής Ηλίας (ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ), Γιώργος Μπούγλας (ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ), Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (ΤΑΛΩΣ)

    «Είμαι ενθουσιασμένος, αλλά συγχρόνως και λίγο αγχωμένος. Τολμώ να πω ότι ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας είναι ένας αγώνας-στόχος για μένα, το οφείλω στον εαυτό μου να είμαι σε καλή κατάσταση και να παλέψω για το καλύτερο δυνατό. Νομίζω πως και οι συναθλητές μου έχουν την ίδια αγωνία», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Πολυχρόνη Τζωρτζάκη ενώ ο μεγάλος απών από την περσινή διοργάνωση Γιώργος Μπούγλας συμπλήρωσε: «Στενοχωρήθηκα που δεν κατάφερα να είμαι παρών στην πρώτη χρονιά της αναβίωης του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στον Γύρο Τουρκίας, όμως φέτος αισθάνομαι πανέτοιμος να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου μαζί με τους υπόλοιπους πέντε συναθλητές μου και να συγκεντρώσουμε πολύτιμους πόντους που θα μας βάλουν σε τροχιά πρόκρισης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024».

    Οι 6 ProTeams, που συμμετέχουν φέτος είναι:

    Bolton Equities Black Spoke
    Κατηγορία: UCI ProTeam
    Χώρα: Νέα Ζηλανδία
    Έτος ίδρυσης: 2020

    Μετράει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όμως εξελίσσεται συνεχώς, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στο διεθνές πελοτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 αναβαθμίστηκε σε UCI ProTeam (η πρώτη ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία που το πετυχαίνει!). Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, αγωνίζεται με ποδήλατα Pinarello.

    Bingoal WB
    Κατηγορία: UCI ProTeam
    Χώρα: Βέλγιο
    Έτος ίδρυσης: 2011

    Απέκτησε το στάτους της UCI ProTeam το 2017. Το βελγικό στοιχείο κυριαρχεί στο ρόστερ, με τους Remy Mertz και Guillaume Van Keirsbulck, να είναι τα πιο «δυνατά» ονόματα. Χρησιμοποιεί ποδήλατα De Rosa, μία από τις παλαιότερες ιταλικές εταιρίες κατασκευής ποδηλάτων.

    Caja Rural-Seguros RGA
    Κατηγορία: UCI ProTeam
    Χώρα: Iσπανία
    Έτος ίδρυσης: 2010

    Ανήκει στον ισπανικό τραπεζικό όμιλο Grupo Caja Rural, γεγονός που της παρέχει οικονομική ασφάλεια. Παρόλα αυτά, όπως εκμυστηρεύτηκαν οι άνθρωποι της πέρσι στο περιθώριο του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, στόχος είναι η ανάδειξη νέων αθλητών και όχι η δημιουργία ενός ακριβού πολυεθνικού ρόστερ. Το 2012 ο ποδηλάτης της, Antonio Piedra, κέρδισε το 15ο ετάπ στη Vuelta, στον ανηφορικό τερματισμό του Λάγος δε Κοβαδόνγκα, πετυχαίνοντας μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες στην ιστορία της ομάδας. Το 2013 απέκτησε τον David Arroyo (2ος στο Giro του 2010), σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του συλλόγου. Τα ποδήλατα που έχει επιλέξει από φέτος είναι MMR, σε μία προσπάθεια να αναδείξει το εγχώριο ποδηλατικό προϊόν.

    Green Project Bardiani CSF Faizanè
    Κατηγορία: UCI ProTeam
    Χώρα: Ιταλία
    Έτος ίδρυσης: 1982

    Η ιταλική ομάδα συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια παρουσίας στο επαγγελματικό πελοτόν. Ο Roberto Reverberi είναι η ιστορική φιγούρα της, καθώς κατέχει το πόστο του μάνατζερ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ομάδες της Ιταλίας, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ποδηλάτες όπως ο Sonny Colbrelli, o Giulio Ciccone και ο Sacha Modolo. Στο παλμαρέ της υπάρχουν 27 πρωτιές σε ετάπ στον Γύρο Ιταλίας και 2 στον Γύρο Ισπανίας. Βέβαια, η τελευταία επικράτησή της σε Μεγάλο Γύρο ήρθε πριν 7 χρόνια, στο Giro του 2016 και το 16ο ετάπ, με την επίθεση που έκανε ο 21χρονος τότε, Giulio Ciccone, στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής, φτάνοντας μόνος πρώτος στη γραμμή του τερματισμού στη Σέστολα! Φέτος, έκανε στροφή στα ποδήλατα De Rosa, έπειτα από 10ετή συνεργασία με την εταιρία που φέρει το όνομα του σπουδαίου πρώην σπρίντερ, Mario Cipollini.

    Human Powered Health
    Κατηγορία: UCI ProTeam
    Χώρα: ΗΠΑ
    Έτος ίδρυσης: 2007

    Συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2007 ως Kelly Benefit Strategies, ενώ το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε από το 2018 έως το 2020 όπου ως Rally Cycling αναβαθμίστηκε σε ProTeam. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα πέτυχε σημαντικές διακρίσεις και ανέδειξε αθλητές όπως ο Sep Kuss και ο Brandon McNulty, που σήμερα πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας ποδηλασίας. Η βάση της αποτελείται από Αμερικανούς και Καναδούς ποδηλάτες, ενώ τον χειμώνα ενισχύθηκε με δύο μεταγραφές από το World Tour. Ο λόγος για τους Gijs Van Hoecke (AG2R Citroën Team) και Barnabás Peák (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux). Από το 2019 χρησιμοποιεί ποδήλατα της αμερικανική εταιρίας Felt.

    Team Corratec
    Κατηγορία: UCI ProTeam
    Χώρα: Ιταλία
    Έτος ίδρυσης: 2022

    Πρόκειται για τη νεότερη ομάδα στο πελοτόν του φετινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 2022, ενώ διαθέτει και τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ProTour (24,7 έτη). Οι Ιταλοί για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της φετινής σεζόν, πρόσθεσαν ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ τους, με τους Valerio Conti (Astana Qazaqstan Team), Alexander Konychev (Team Bike Exchange) και Attilio Viviani (Bingoal Pauwels Sauces). Η γερμανική εταιρία Corratec είναι ο βασικός χορηγός της ομάδας, αλλά και ο προμηθευτής της στα ποδήλατα.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας»